شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

بدحجابی معضل یا پدیده اجتماعی


بدحجابی معضل یا پدیده اجتماعی

پوشش ناهنجار افراد بدحجاب خانواده های مذهبی و متدین را آزار می دهد و اخلال در زندگی اجتماعی را موجب شده است خوشبختانه بدحجابی در جامعه ما هنوز به یک پدیده اجتماعی تبدیل نشده و در سطح یک معضل فردی اجتماعی باقی مانده است

مدت‌هاست جامعه متدین ایران نسبت به وضعیت نابهنجار پوشش در سطح جامعه معترض و گلایه‌مند است و بی‌پروایی برخی هنجارشکنان جامعه را مبنی بر عدم رعایت شئونات اسلامی نوعی دهن‌کجی و توهین به ارزش‌های اسلامی می‌داند. جامعه ایران، جامعه‌ای دینی است و اکثریت قاطع آن را افراد متدین تشکیل می‌دهند و حتی نسل جوان ما که مورد هجوم سنگین‌ترین تهاجمات قرار گرفته‌ به آموزه‌های اسلامی پایبند است و به آن گرایش دارد.

براساس نظرسنجی‌های صورت گرفته ۸۶ درصد مردم خواهان برخورد با پدیده بدحجابی هستند. همچنین ۸۳ درصد مردم اعتقاد دارند بدحجابی امنیت اخلاقی جامعه را به خطر انداخته و ۷۸ درصد هم معتقدند که بدحجابی یک پدیده ضدفرهنگی است.

بی‌قانونی در هیچ اجتماعی پذیرفته نیست چه رسد به قانونی که در ارتباط مستقیم با احساسات دینی و مذهبی یک کشور است. برخورد با معضل بدحجابی در جامعه ما به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است.

بسیاری از خانواده‌ها از وضعیت فرزندانشان احساس نگرانی می‌کنند. پوشش ناهنجار افراد بدحجاب خانواده‌های مذهبی و متدین را آزار می‌دهد و اخلال در زندگی اجتماعی را موجب شده است. خوشبختانه بدحجابی در جامعه ما هنوز به یک پدیده اجتماعی تبدیل نشده و در سطح یک معضل فردی- اجتماعی باقی مانده است.

در واقع زمانی که وسعت این پدیده در حدود کمتر از ۱۰ درصد از زنان جوان برخی از شهرهای بزرگ همچون تهران را تشکیل می‌دهد نمی‌توان ادعا کرد که این معضل گسترده و ابعاد یک پدیده اجتماعی را یافته است. حجاب به عنوان یکی از نمادهای ملی ایرانیان و به عنوان آموزه‌ای الهی مطرح بوده و هست.

در شرایط فعلی که موضوع حجاب به عنوان یک نماد ملی و دینی مورد هجوم قرارگرفته، دفاع از آن امری واجب و ضروری است و به فرموده یکی از مراجع معظم تقلید همه ما در قبال آن مسئولیم. وقتی که در جامعه تغییر ارزش و حتی تعارض ارزش‌ها وجود داشته باشد و افراد بدحجاب در جامعه پذیرفته شوند و از آنها استقبال به عمل آید و یا فشارهای اجتماعی در برابر بدحجابی کاهش یابد،کنترل اجتماعی تضعیف شود ویا به تعبیر دیگر امر به معروف و نهی از منکر اجتماعی تضعیف گردد، می‌تواند در نهایت به رواج بدحجابی در جامعه کمک کند.

حتی این مسئله ممکن است به یک پدیده اجتماعی مبدل گردد. عدم برخورد با بدحجابی در جامعه در آینده‌ای نه چندان دور بدحجابی را از یک معضل اجتماعی به یک پدیده اجتماعی تبدیل خواهد کرد به طوری که سالها کار فرهنگی هم نمی‌تواند در تغییر آن موثر باشد. مقولات فرهنگی مانند به وجود آمدن یک پدیده اجتماعی نیاز به زمان طولانی دارد.

همان‌طور که تبدیل شدن معضل بدحجابی به یک پدیده اجتماعی زمان‌بر خواهد بود (متاسفانه چند سالی است که این روند آغاز شده) تغییر آن نیز زمان بر خواهد بود. لذا ضروری است که در ابتدای بسته شدن این نطفه شوم در جامعه انقلابی واسلامی ایران جلوی پیشروی آن گرفته شود. توقف کار به بهانه کار فرهنگی در شرایط فعلی پذیرفتنی نیست چرا که کار فرهنگی حربه‌ای است که ما را از توجه به اتفاقی که در حال رخ دادن است باز می‌دارد.

کار فرهنگی امری مستمر و مداوم در طول زمان است و وقفه در آن قابل پذیرش نیست اما زمانی هست که عده‌ای معدود هنجارشکنی را سرلوحه کار خود قرار می‌دهند و کار فرهنگی نیز در آنان اثرگذار نیست.در این شرایط برخورد قاطع مسئولان ذی ربط امری ضروری است. نیروی انتظامی این مسئولیت را بر عهده گرفته لذا حمایت قاطع ملت متدین ایران از این طرح شرط موفقیت نیروی انتظامی در این زمینه است.

سمیه سعادتی