چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

آواتار مانیفست سیاسی جیمز کامرون


آواتار مانیفست سیاسی جیمز کامرون

نقد فیلم سینمایی آواتار

▪ نویسنده و کارگردان: جیمز کامرون James Cameron()

▪ بازیگران:

ـ سام راتینگتون sam Worthington()

ـ میشل رد ریگر Michelle Rodriguez()

ـ زوی سلدانا zoe saldana()

ـ استیفن لنگ Stephen Lang()

ـ سیگورنی ویور Sigourney weaver()

Avatar (آواتار) آخرین فیلم سینمایی جیمز کامرون در اولین هفته اکران در سینماهای آمریکا، مبلغی معادل (سی و نه میلیون)۳۹/۰۰۰/۰۰۰ دلار فروش کرد.

منتقدان و نویسندگان سینمایی آمریکا، نظرات متفاوتی را در مورد این فیلم مطرح کردند. برخی به لحاظ ساختاری فیلم را پسندیدند و معدودی نیز محتوای فیلم را زیر سوال بردند و به لحاظ کیفیت محتوایی، فیلم را ضعیف توصیف کردند.

Avatar (آواتار) فیلمی علمی، تخیلی است که بر مبنای واقعیت های موجود جامعه آمریکا ساخته شده و نقطه نظرات دو حزب حاکم آمریکا (دموکرات و جمهوریخواه) در آن گنجانده شده است.

داستان فیلم مربوط به سربازی قدیمی است که در اثر حمله به سیاره ای فضایی کشته شده و این بار، برادر دوقلوی سرباز کشته شده به همراه دو گروه نظامی و تحقیقاتی، جایگزین برادرش می گرددند تا با نفوذ در میان موجودات سیاره فضایی، روابطی انسانی را با آنان برقرار سازند و در سایه این ارتباط احساسی و عاطفی، دانشمندان گروه تحقیقاتی به اهداف علمی دست یابند و از پیشرفت های موجود در سیاره، به نفع موجودات کره خاکی استفاده نمایند، اما گروه نظامی شدیدا با چنین هدفی مخالفت می ورزند و معتقدند برای دستیابی به منابع غنی که در آن سیاره موجود است، باید همه موجودات را نابود سازند و اختیار سیاره را به دست گیرند، گروه نظامی تحت نظر فردی به نام (اهرو)uhuru فعالیت می کنند. گروه تحقیقاتی نیز با مدیریت دانشمندی به نام (گریس)Grace در درون سفینه ای فضایی و در نزدیکی سیاره به فعالیت های علمی مشغولند.

سرباز جایگزین در درون دستگاهی قرار داده می شود و در قالب مثالی موجودات سیاره و به شکل و شمایل آنان، وارد فضای آن سیاره می شود تا ضمن برقراری ارتباط، از وضعیت زندگی و پیشرفت های علمی آنان مطلع شده و به گروه تحقیقاتی اعلام نماید. گروه نظامی تحت فرماندهی ژنرال مستبد و متکبر و مغرور که با اهداف گروه تحقیقاتی مخالف است و با هدایت (اهرو) uhuru() درصدد به دست آوردن منابع غنی موجود در سیاره است، سربازان را آماده حمله به موجودات فضایی می کند. در این کشمکش، برخی از سربازان با دیدگاه های گروه تحقیقاتی موافق هستند، اما به علت شرارت بیش از حد ژنرال مستبد، جرات ابراز عقاید خویش را ندارند.

سرباز جایگزین در درون سیاره با افراد مختلف آشنا می شود و ضمن برقراری احساس عاطفی میان او و یکی از دختران سیاره از نظرات شوم ژنرال جنگی آگاه شده و در نهایت به حاکم سیاره فضایی که پدر آن دختر فضایی است، گزارش می دهد و هدف گروه تحقیقاتی را نیز بیان می کند. موجودات فضایی تلاش می ورزند تا او را نابود سازند، اما دختر فضایی که نفوذ زیادی در افکار پدر دارد، مانع این امر می شود. سرانجام، سرباز جایگزین، ماموریت زمینی خود را فراموش می کند و به همکاری با موجودات فضایی می پردازد و با گزارش عملیات نظامی، همراه با موجودات فضایی وارد جنگ با موجودات زمینی می گردد. موجودات فضایی همراه با پرندگانی قوی جثه و با وسایلی ساده و ابتدایی، سرانجام، پس از جنگی نابرابر و تحمل تلفات بی شمار، کلیه سربازان زمینی را نابود می سازند و در انتها ژنرال جنگ که با وسیله ای مدرن و مجهز به کشتار موجودات فضایی می پرداخت، توسط همان سرباز جایگزین و تنی چند از نیروهای سیاره، به وضع هولناکی به هلاکت می رسد. در ضمن، هنگام نبرد، عده ای از خلبان ها و سربازانی که موافق نظرات ژنرال نبودند به یاری نیروهای موجودات فضایی می پردازند و همین امر نیز در پیروزی آنان نقشی اساسی ایفا می کند. در پایان، سرباز جایگزین از بازگشت به کره زمین خودداری کرده و در همان سیاره و به همان شکل و شمایل به زندگی ادامه می دهد.

جیمز کامرون در فیلم آواتار Avatar() به دیدگاه های دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با نگرشی اعتراض آمیز می نگرد و بهره مندی از منابع غنی دیگر ممالک را، با ترفندهای قهرآمیز و یا در قالب روابطی به ظاهر دوستانه، مردود می شمارد و معتقد است که هر ملتی باید در صلح و آرامش زندگی کند و هیچ قدرتی حق دخالت در امور داخلی دیگر کشورها را ندارد.

مانیفست صادره از سوی جیمز کامرون در فیلم آواتار Avatar() نه تنها اهداف از پیش تعیین شده دو حزب دموکرات و جمهوریخواه را زیر سوال می برد، بلکه گام ارزنده ای در جهت برقراری صلح جهانی بر می دارد. وی در قالب داستانی علمی، تخیلی و با بهره گیری از جلوه های ویژه بی شمار و بهره مندی از تکنیک های پیشرفته صنعت سینما و خلق صحنه های مهیج و تکان دهنده، پرده های نقره ای رنگ سینماهای آمریکا را به لرزه در می آورد و با شیوه ای نوین صدا را به گوش ها رسانده و با عینک های مخصوص، تصاویر به یاد ماندنی فیلم را در معرض دید تماشاگران و بینندگان سینما قرار می دهد.

فیلم آواتار Avatar() همچنان در سینماهای آمریکا به نمایش در می آید و با استقبال پرشور دوستداران و علاقه مندان سینما مواجه شده است و بعید نیست که به فروشی دور از انتظار دست یابد.

کامل نوروزی (ارسالی از کلرادوی آمریکا)



همچنین مشاهده کنید