سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
از گناه کوچک بترس
یکی از هنرهای خارقالعاده ما انسانها، کوچکانگاری گناه؛ یعنی حقیر شمردن آن برای خود و ناچیز نشان دادن آن به دیگران است. حال اگر آن گناه از شیوع و فراگیری نسبتاً زیادی هم برخوردار باشد این هنرنمایی را به اوج خود میرساند.
برای توجیه خود و دیگران عبارتهایی را هم تولید و منتشر کردهایم که الحق و الانصاف از قدرت فریب بالایی هم برخوردارند به گونهای که خود گوینده هم کاملاً باور میکند این گناهی که او دارد مرتکب میشود چندان اهمیتی ندارد و چیز قابل اعتنایی نیست.
کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که عبارتهایی از این دست را تا به حال نگفته باشد یا به او نگفته باشند عبارتهایی مانند: این که چیزی نیست؛ خیلی حساس نباش؛ ای آقا این همه گناهان بزرگ بزرگ را دارن انجام میآدن چشمت این رو گرفته؛ یه شب که هزار شب نمی شه؛ خیلی گیر نده و کلی عبارت دیگر شبیه به همینها.
آیا این عبارتهای خودفریب، ساخت فکر بشر است؟ آیا بشری که با فطرت الهی خلق شده (۱) و گرایش توحیدی دارد میتواند و یا به خود اجازه میدهد در برابر چشمان همیشه بیدار و مراقب خالق و پروردگار خود، دست به چنین ملق بازی مضحکی بزند؟
پاسخ روشن است و معلوم؛ با این حساب ریشه این دغل بازیها کجاست؟ انسان در کدامین کلاس توجیه میآموزد که گناهان خود را توجیه و به شیوه لا پوشی آن را ندید بگیرد؟
برای شنیدن پاسخ این سوالات به محضر امام کاظم علیه السلام مشرف میشویم تا در کلام وحیانی آن حضرت راز این خودفریبی را بشنویم.
امام کاظم علیه السلام به یکی از شاگردان برجسته خود به نام هشام توصیههایی دارد که در فرازی از این توصیه نامه پاسخ این سوال را به روشنی بیان میکند.
آن حضرت به هشام بن حکم میفرماید: «یَا هِشَامَ بْنَ الْحَکَمِ ... إِنَّ صِغَارَ الذُّنُوبِ وَ مُحَقَّرَاتِهَا مِنْ مَکَایِدِ إِبْلِیسَ»
هشام! بدان که گناهان کوچک که چندان به چشم مردم نمیآیند، آلت دست شیطانند و او با همین نوع از گناهان مردم را فریب داده و آنها را در دام خود سخت می فشارد و اسیر خود میکند
«صِغَارَ الذُّنُوبِ» یعنی گناهان کوچک یا همان گناهان صغیره.(۲) «مُحَقَّرَاتِهَا» هم یعنی گناهانی که بی سر و صدایند و چندان به چشم نمیآیند. « مَکَایِدِ» جمع مکیدة است و مکیده یعنی مکر، فریب دادن و گول زدن که به نظر میرسد اینجا در معنای ابزار فریب آمده باشد.
معنای این فراز از روایت این میشود کهای هشام! بدان که گناهان کوچک که چندان به چشم مردم نمیآیند، آلت دست شیطانند و او با همین نوع از گناهان مردم را فریب داده و آنها را در دام خود سخت می فشارد و اسیر خود میکند.
آنگاه امام کاظم علیه السلام شگرد آن دشمن دیرین در این دغل بازی را هم تشریح کرده و میفرمایند: «یُحَقِّرُهَا لَکُمْ »
کاری که شیطان میکند این است که ابتدا گناه را با همان تعابیر رایجی که گفتیم و هر روز میشنویم در نظر ما خوار و بی ارزش نشان میدهد. شیاطین جن و انس در اندیشه انسان القاء میکنند(۳) که مثلاً این نگاه به نامحرم یک کار ساده و پیش پا افتاده است؛ قتل نیست که مهم باشد.
کار دیگری که میکند این است که گناه را از جهتهای گوناگون در چشم انسان کوچک نشان میدهد؛ «وَ یُصَغِّرُهَا فِی أَعْیُنِکُمْ». آن جمله معروف «یک شب که هزار شب نمی شه» دقیقا بر اساس همین سیاست فریب تولید و منتشر شده تا مرتکبین گناه با خود بگویند ما که قرار نیست هر شب گناه کنیم بلکه فقط همین امشب است و بس. گویا گناهی گناه است و عقاب دارد که هر صبح و شب به راه باشد و الا گناه محسوب نمیشود. این بیچارهها ندانستند که یک شب، هزاران شب، میشود. یک روز قیامت پنجاه هزار سال است(۴) و اگر قرار باشد فقط برای همین یک شب گناه، کسی را عذاب کنند تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.
آنگاه که این نیرنگها و عبارتهای فریبنده کارگر افتاد و گنهکار خود کرده، خود را به تمام این ناپاکیها آلوده کرد؛ شیطان برای این پیروزی به دست آمدهاش کف میزند و پایکوبی میکند. چرا که هدف او از این دام و دانه افتادن صید در دام بود که محقق شد.
امام کاظم علیه السلام هدف شیطان را اینگونه تشریح میفرمایند که: «فَتَجْتَمِعُ وَ تَکْثُرُ فَتُحِیطُ بِکُمْ»(۵) نتیجه این کوچک دیدن ها و سهل انگاری ها و بالطبع استغفار نکردنها این میشود که گناهان انسان متراکم و به هم تنیده میشوند و این توری که خود بافت و به روی خود انداخت تمام جان او را در بند میکند.(۶)
به تعبیر دیگری که برگرفته از قرآن کریم است(۷) این هیزمها و شعلههای کوچک را که او ندید و نخواست که ببیند کم کم جمع میشوند وقتی این شعلهها در هم پیچیدند و آتش تنوره کشید به ناگاه این فروزنده آتش خود را درون این آتشی میبیند که با دست خودش افروخته و راهی برای فرار نمییابد.
این بیچارهها ندانستند که یک شب، هزاران شب، میشود. یک روز قیامت پنجاه هزار سال است(۴) و اگر قرار باشد فقط برای همین یک شب گناه، کسی را عذاب کنند تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: «لَا تَسْتَصْغِرُوا قَلِیلَ الْآثَامِ فَإِنَّ الصَّغِیرَ یُحْصَی وَ یَرْجِعُ إِلَی الْکَبِیرِ»؛ گناه کم را کوچک نشمارید؛ زیرا گناهان کوچک به حساب شما نوشته میشوند و بر اثر تکرار به گناه بزرگ تبدیل میگردند.(۸)
درمان
برای درمان این بیماری مهلک اخلاقی یا بهتر بگوییم مبارزه با این کید و فریب شیطانی میتوان از این دو راهکار الهی بهره جست:ببین چه کسی را نافرمانی میکنی
از منظر آیات و روایات یک نکته بین همه گناهان اعم از کوچک و بزرگ مشترک است و آن اینکه گناه، ورود و تجاوز به حدود الهی و حریم پروردگار است؛ به عبارت دیگر خواهان سعادت به کوچکی و بزرگی گناه نگاه نمی کند، بلکه به کسی مینگرند که با ارتکاب گناه، عملاً با دستورات او مخالفت میشود، چنان که به عزیز پیامبر وحی شد کهای عزیز! در آن لحظه که گناهی خودنمایی میکند تو به کوچکی گناه نگاه مکن، بلکه به آن کسی نگاه کن که با این گناه نافرمانیاش میشود.
«أَوْحَی اللَّهُ إِلَی عُزَیْرٍ ع یَا عُزَیْرُ إِذَا وَقَعْتَ فِی مَعْصِیَةٍ- فَلَا تَنْظُرْ إِلَی صِغَرِهَا وَ لَکِنِ انْظُرْ مَنْ عَصَیْ»(۹)
هیچ گناهی را کوچک نشمار
گناه را اعم از گناهان کبیره و صغیره، نبایستی خرد و کوچک شمرد. این نکته در روایاتی از امیر مؤمنان علیه السلام تاکید شده است. آن حضرت فرمودند: «أَشَدُّ الذُّنُوبِ مَا اسْتَخَفَّ بِهِ صَاحِبُه»؛ بدترین گناه آن است که صاحبش آن را کوچک بشمرد.(۱۰)
پی نوشت ها:
(۱) آیه ۳۰ سوره روم
(۲) هر چند معنای و بیان مصداق گناهان کبیره و گناهان صغیره، معرکه آراء علمای فن است اما مشهورترین معنای این دو این است که : گناهان کبیره گناهانی هستند که خداوند با صراحت آنها را نام برده و به مرتکب آنها وعده عذاب جهنم داده است وعدهای که در مورد سایر گناهان دیده نمیشود به این دسته دوم گناهان صغیره گفته میشود.
(۳) إِنَّ الشَّیاطینَ لَیُوحُونَ إِلی أَوْلِیائِهِمْ - آیه ۱۲۱ سوره انعام
(۴) کانَ مِقْدارُهُ خَمْسینَ أَلْفَ سَنَةٍ - آیه ۴ سوره معارج
(۵) تحف العقول عن آل الرسول ص ۳۹۲ ؛ وصیته علیه السلام لهشام
(۶) مَنْ کَسَبَ سَیِّئَةً وَ أَحاطَتْ بِهِ خَطیئَتُهُ فَأُولئِکَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فیها خالِدُون - آیه۸۱ سوره بقره
(۷) وَ إِنَّ جَهَنَّمَ لَمُحیطَةٌ بِالْکافِرینَ – آیه ۴۹ سوره توبه
(۸) بحار الانوار ج۷۰ ص۳۵۱
(۹) همان ج۷۵ ص۴۵۲
(۱۰) نهج البلاغه کلمات قصار ۴۷۷
امید پیشگر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست