پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

دستغیب, یار وفادار امام


دستغیب, یار وفادار امام

حضرت امام خمینی ره در پیام شان به مناسبت شهادت این عالم روحانی عبارات و مضامینی را بیان کردند که بی نظیر و نمونه است از جمله این که ایشان را شخصیتی ارزشمند, مربی بسزا, عالمی عامل, وفادار به اسلام, طرفدار محرومان و مظلومان, متعهد به اسلام و معلم اخلاق, مهذب نفوس و مربی محرومان و هدایت کننده مردم نامیدند

حضرت امام‌ خمینی(ره) در پیام‌شان به مناسبت شهادت این عالم روحانی عبارات و مضامینی را بیان کردند که بی‌نظیر و نمونه است از جمله این که ایشان را شخصیتی ارزشمند، مربی بسزا، عالمی عامل، وفادار به اسلام، طرفدار محرومان و مظلومان، متعهد به اسلام و معلم اخلاق، مهذب نفوس و مربی محرومان و هدایت کننده مردم نامیدند.

همچنین رهبر معظم انقلاب در مقاطع مختلف در پاسداشت مقام آن شهید، وی را روحانی مبارز و پرهیزگار، بی‌اعتنا به زخارف دنیوی،‌ دل‌خوش به یاد خدا، محبوب‌ترین چهره میان مردم فارس، فداکار اسلام، یار باوفای امام و امت نامیدند که روح بی‌کینه و صفای باطن و لحن روحانی او گرمی‌بخش دل مردم بود.

این سخنان پر معنا که به‌حق در شخصیت آن شهید بیان شد در مورد کمتر کسی گفته شد.

نکته‌ای مهم که در این خصوص باید بیان داشت که شناخت شخصیت چهره‌های بزرگ باید از زوایای گوناگون صورت گیرد که شهید آیت‌الله دستغیب(ره) از این ویژگی مستثنا نیست.

یکی از زوایای شخصیتی او اخلاص در زبان و عمل بود و می‌دانیم که شیطان به عزت خدا سوگند یاد کرده که همه مردم را بفریبد؛ مگر بندگان خالص را یعنی آنهایی را که اعمال و گفتارشان برای خداوند خالص و پاک باشد. مقام اخلاص این شهید آنچنان والا بود که سخنانش بر جان و دل مردم می‌نشست و آنها را متحول می‌کرد. در حقیقت«آنچه از دل بر آید لاجرم بر دل نشیند.» در گفتارهای شهید ظهور می‌یافت.

● مبارزات سیاسی

وی از سال ۱۳۴۱ مبارزه خود در برابر فساد و حکومت پهلوی آغاز کرد؛ از آن پس شب‌های جمعه پس از دعای کمیل به روشنگری می‌‌پرداخت که در پی آن در خرداد ۱۳۴۲ از سوی حکومت وقت به زندان سپس تبعید محکوم شد و دوباره در سال ۴۳ به زندان رفت همچنین در سال ۵۶ نیز منزل این عالم مبارز محاصره شد و زیر نظر مأموران شاه قرار گرفت.

این عالم برجسته، پرچمدار مبارزه با حکومت ظالم و فاسد استبداد پهلوی در فارس بود که در نتیجه این مبارزات پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده اول فارس در مجلس خبرگان از سوی مردم انتخاب می‌شود و با درخواست عموم مردم فارس به عنوان امام جمعه شیراز از سوی امام خمینی‌(ره) منصوب می‌شود.

● زندگی و ساده‌زیستی

زندگی مادی او در قبل و بعد از انقلاب هیچ تغییری نکرد. با وجود مورد توجه‌بودن از سوی مردم فارس و حتی استان‌های همجوار، او به حداقل زندگی قناعت می‌کرد و زندگی خود را در سطح متوسط زندگی مردم نگاه داشته بود و در خانه‌ای محقر در منطقه قدیمی شیراز زندگی می‌کرد.

او به تمام معنا یک زاهد واقعی بود که حتی پس از شهادتش غیر از همان خانه قدیمی و محقر و ساده چیزی به ارث نگذاشت و این می‌تواند الگوی خوب برای همه مسؤولان، روحانیان و ائمه جمعه و جماعت باشد.

زندگی این عالم زاهد، خالی از هرگونه تجملات و تشریفات دنیوی بود و آثاری از زخارف دنیایی همچون خانه و باغ‌های آنچنانی در آن ملاحظه نمی‌شد.

● مردم‌داری

با مردم‌بودن به‌خصوص نشست و برخاست با جوانان از ویژگی‌های برجسته این عالم سترگ بود. قدرت جاذبه‌ای که وی برای عموم مردم و به ویژه جوانان داشت، به یقین بی‌نظیر بود. در حقیقت هرکسی که برای اولین‌بار پای منبر این عالم روحانی می‌نشست و به نغمه‌های آسمانی او گوش فرا می‌داد، شیفته او می‌شد.

به جرأت می‌توان گفت؛ هنوز پس از ۲۷ سال از شهادت این رادمرد این جاذبه همچنان وجود دارد. در جای جای ایران یاد و نام و صدای ملکوتی این مرد خدا زنده است. سال‌های امامت جمعه او، سال‌های ترور و خطر برای مقامات و مسؤولان بود و با وجود تأکید مقامات امنیتی، اما او حاضر نشد رفت و آمدش را از میان مردم قطع کند که همین مسأله سبب استفاده منافقین و ترور او شد.

● برخاسته از خاندان علم

رشد و پرورش او در خاندانی عالم و روحانی نکته‌ای درخور توجه است، خانواده‌ای‌ که در عالم‌پروری قدمتی بیش از هشتصد سال دارد. جدّ او مرحوم حضرت آیت‌الله سید هدایت‌الله دستغیب که مجتهد مطلق و مسلم فارس بوده، پس از اتمام تحصیلات و مهاجرت از نجف اشرف به شیراز،‌ مورد توجه عامه و خاصه بوده است. نام ایشان به عنوان یکی از رجال مذهبی سیاسی بارها در کتاب‌های معروف از جمله فارسنامه آمده است و اولین شخصیتی بوده که در فارس بر مجرمان حد قصاص جاری می‌کرده و هیچ نیازی به اجازه از حکومت وقت نداشته است و عملاً حاکم معنوی و مردمی فارس بوده است.

پدر شهید دستغیب نیز مرحوم حجت‌الاسلام سید محمدتقی مردی با علم، با تقوا و زاهد بوده است که البته این شهید در کودکی از نعمت پدر محروم می‌شود.

در اینجا مناسب است که از بزرگان این خاندان که بی‌شک نقش تأثیرگذاری در رشد علمی و معنوی این شهید از دوران کودکی به بعد داشته‌اند، نام برد.

عموهای وی از برجسته‌ترین علما و روحانیان زمان خود بودند. از جمله می‌توان از مرحوم آیت‌الله حاج سیدمحمدرضا دستغیب که مجتهد مطلق و مسلم فارس بوده و مرحوم آیت‌الله حاج سیدعباس دستغیب که در زهد و تقوا یگانه زمان خود بوده نام برد؛ همچنین مرحوم حجت‌الاسلام سید محمدباقر دستغیب که نماینده دوره چهارم مجلس شورای ملی مشروطه بوده است.

همه آنچه گفته آمد، تنها برخی از زوایای شخصیتی شهید محراب، آیت‌الله دستغیب(ره) بوده است. بی‌شک برای شناخت آن دانشمند فرزانه و عالم عامل نیازمند بررسی‌های بیشتری هستیم.