پنجشنبه, ۲۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 13 March, 2025
ناخن های سالم و مرتب

ناخنها اطلاعات زیادی در مورد سلامت عمومی بدن به ما میدهند. به ناخنهای خود نگاه کنید، آیا آنها محکم و سلم به نظر میرسند؟ برجستگیها و یا مناطقی را با شکلها و رنگهای غیرطبیعی مشاهده میکنید؟
بسیاری از ناخنها به مراقبتهای خاص نیاز ندارند اما بعضی از آنها نشانی از بیماری را در خود دارند و نیازمند توجه و مراقبت هستند. خواه شما به ناخنهای خود به عنوان یک وسیله تزیینی نگاه کنید یا یک وسیله کاربردی، لازم است مطالبی را درباره آن بدانید.
ناخنها هنگامیکه در شرایط ایده آلی باشند بسیار جذاب میباشند. همچنین ناخنها منعکس کننده عادات شخصی فرد هستند، خوب یا بد. جدا از جاذبه آرایشی، ناخنها وظایف دیگری نیز بهعهده دارند از جمله کمک به بلند کردن اجسام با ایجاد تکیه گاه برای بافت انگشتان و یا دست کاری اجسام و از همه مهمتر آن که ناخنها سلامت عمومی بدن را بازتاب میکنند. ناخن از پروتیینی به نام کراتین تشکیل یافته کراتین در مو و پوست نیز وجود دارد و دارای بخشهای مختلفی است که به آن میپردازیم:
۱) MATRIX: ماتریکس قسمت پنهان ناخن میباشد. در واقع ریشه ناخن بوده که در آن رشد ناخن انجام میگیرد.
۲) NAIL PLATE: قسمت قابل رویت ناخن است. همان چیزی که ما از آن به نام ناخن یاد میکنیم. از کراتین مرده تشکیل یافته و کمی محدب میباشد. اساسا بی رنگ است اما به واسطه شبکه مویرگهای خونی که در زیر آن واقع است صورتی به نظر میآید.
۳) NAIL BED: پوست زیر ناخن میباشد که از بافت پیوندی تشکیل یافته و در آن عروق خونی و اعصاب وجود دارد و نقش تغذیه پلیت ناخن را به عهده دارد.
۴)"LUNULA": قسمتی از ماتریکس میباشد. همان قسمت هلالی شکل سفید رنگ که در ته ناخن خصوصا در ناخن شست قابل مشاهده است. علت سفید بودنش آن است که هنوز سلولهای آن کراتینه نشده و به تکامل نرسیده اند.
۵) CUTICLE: ادامه بستر ناخن(NAIL BED) بوده و بین پوست انگشتان و صفحه ناخن (NAIL PLATE) واقع بوده و این دو بخش را به یکدیگر متصل میسازد. کوتیکول ناخن به عنوان یک سد ضد آب عمل نموده و از ورود باکتری و دیگر عوامل بیماریزا به قسمت ماتریکس جلوگیری میکند.
۶) NAIL FOLDS یا تای ناخن: به عنوان چهارچوب و تکیه گاه ناخن در سه سمت چپ و راست و پایین ناخن آن را احاطه کرده است.
● سرعت رشد ناخن
سرعت رشد ناخن بستگی به عوامل بسیاری ازجمله سن، تغذیه، بیماریها، هورمونها و فصول سال دارد توجه کنید:
۱) ناخن به طور طبیعی ۰.۱ میلی متر در روز و یا ۳ میلی متر در ماه رشد میکند.
۲) سرعت رشد انگشتان دست از انگشتان پا بیشتر میباشد.۲ تا ۳ برابر.
۳) سرعت رشد ناخنها در تابستان بیشتر از زمستان میباشد.
۴) سرعت رشد ناخنها در افراد راست دست در دست راست و افراد چپ دست در دست چپشان بیشتر است.
۵) سرعت رشد ناخنهای مردان از زنان بیشتر است. جز در زنان باردار و مسن
۶) اگر ناخن به طور کامل از جایش کنده شود برای ناخنهای دست ۳ الی ۶ ماه طول میکشد تا مجددا ناخن به طور کامل رشد کند این زمان برای ناخنهای پا ۱۲ الی ۱۸ ماه میباشد.
● رشد ناخن
ناخنها در تمام مدت در حال رشد هستند اما میزان این رشد با افزایش سن آهسته میشود. ناخنهای انگشتان دست سریعتر از ناخنهای انگشتان پا با میزان ۳ میلی متر در هر ماه رشد میکنند.
رشد ناخن از محل ریشه تا نوک آزاد ناخن (خارج شده) ۶ ماه طول میکشد. ناخنهای شست پا هر ماه ۱ میلیمتر رشد میکنند و بین ۱۲-۱۸ ماه طول میکشد تا کاملا یک ناخن جایگزین آن شود.
● ناخنهای شکننده
همه ما خواهان ناخنهای محکم و خوش فرم هستیم. ناخنهای بلند، محکم و زیبا نقش مهمی در زیبایی و خوش حالت شدن دست دارند. اما در بسیاری از موارد ناخنها توانایی ایجاد یک نمای زیبا و دلنشین در دستها را ندارند و فرد مشکلات فراوانی با ناخنهای خود دارد. در این موارد ناخنها کمی پس از رشد ترک میخورند، میشکنند ویا سطح آنها پوسته پوسته و یا لایه لایه میشود. همچنین در برخی از خانمها، ناخنها بسیار نرم هستند و دارای استحکام مورد نظر نمیباشند. ناخن نیز مانند سایر اعضاء بدن میتواند دچار طیفی از بیماریها شود. از بیماریهای عفونی و خودایمنی (autoimmune) گرفته تا کمبود انواع ویتامینها و نیز برخی مواد معدنی. این بیماریها عمدتا ساختار ناخن را تغییر میدهند و ایجاد انواع گوناگونی از ناخنهای بد شکل (deformed) مینمایند. تشخیص این موارد صرفا به عهده پزشک است. در این صورت با درمان صحیح و به موقع مشکل برطرف میشود.
اما در بسیاری از افراد که دارای هیچگونه بیماری نیستند و یا از کمبود ویتامین رنج نمیبرند، ناخنها کماکان نرم و شکننده هستند. مشکل شکنندگی ناخن نسبتا شایع است و به کرات در کلینیک مشاهده میشود. تخمین زده میشود در ایالات متحده چهل میلیون نفر دچار این مشکل میباشند در ایران آمار دقیقی وجود ندارد.
ناخن از لایههایی از جنس شاخی (corny) تشکیل شده است که این لایهها خود نیز به یکدیگر اتصال دارند. دراین لایه ها عناصر معدنی و آلی متعددی وجود دارند. ساختار ناخن در افراد مختلف با توجه به زمینه ژنتیک اندکی با یکدیگر متفاوت است. که همین امر موجب تفاوت در میزان استحکام و مقاوت ناخنها میشود. از آنجایی که ناخن یک عضو بیرونی است براحتی در معرض بسیاری از عوامل قرار میگیرد. این عوامل میتوانند موجب تغییر در خواص فیزیکی و یا مواد متشکله لایه ها شوند. که به این ترتیب زمینه ساز شکنندگی و نرمی ناخن خواهند بود.
● با ناخنهای نرم و شکننده چه کنیم؟
اگر ناخنی ضعیف و شکننده است هیچ چیز نمیتواند آن را برای همیشه تغییر دهد. بلکه فقط میتوان با مصرف مداوم برخی محصولات آنها را تقویت کرد. ترکیبات متعددی با مارکهای مختلف وجود دارند که هر یک به نوعی عمل میکنند.
انواع قدیمی تر حاوی فرم آلدیید هستند، که موجب سخت شدن سطح ناخن میشوند. اما بدلیل عوارضی که دارند کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. برخی دیگر که مشهور به برق ناخن هستند همانند یک لایه عمل میکنند. یعنی در حقیقت یک لاک بی رنگ هستند که با افزودن ضخامت ناخن ظاهرا آن را تقویت میکنند و چنین به نظر میآید که ناخن محکم شده است. این روش توصیه نمی شود چون در حقیقت یک بار اضافی به ناخنهای ضعیف تحمیل میکند. ضمنا به هنکام پاک شدن نیز موجب تضعیف بیشتر میشود.
برخی دیگر دارای ترکیبات رزینی با فرمولهای مختلف هستند که هر چند مضرات گروه دوم را کمتردارند اما این گروه نیز عمدتا لایهای ازمحصول بر روی ناخن به جای میگذارند.
● گوشه کردن ناخن
گوشه کردن ناخن معمولا در افرادی پدید میآید که عادت به جویدن ناخن دارند و یا دستهای آنان در معرض تماس دایم با مواد شیمیایی است و ناخنها را تمیز نمیکنند و پوستهای اطراف ناخنها را بر نمیدارند. این گوشهها که به آسانی کنده میشوند، در محل آنها آماسهای دردناکی به وجود میآید که نشانه عفونت است. برای درمان عفونت مذکور، باید محل را با الکل یده، مالش داد و یا انگشتان را در محلول اسید بوریک قرار داد. در جلوگیری از گسترش عفونت گوشه ناخن، باید گوشه را با دقت برید و اطراف ناخن را سوهان زد و از تماس زخم با هوا جلوگیری نمود.
ارتباط مواد غذایی با داشتن ناخنهای سالم
- از رژیم غذایی که حاوی ۵۰ درصد میوه و سبزیجات تازه میباشد که دارای ویتامینهای ضروری، مواد معدنی و آنزیمها میباشد استفاده نمایید.
- از مواد غذایی که سرشار از سولفور و سیلیس میباشند مانند کلم بروکلی، ماهی و پیاز استفاده کنید. همچنین از غذاهایی که دارای یک نوع ویتامین B هستند مانند سویا، ماءالشعیر و از تمام انواع دانهها و غلات میتوانید در این راه بهره بگیرید.
- آب و مایعات زیاد بنوشید.
- میتوانید با استفاده از غذاهای دریایی که سرشار از سیلیکا، روی و انواع ویتامین B هستند ناخنهای خود را استحکام بخشید.
کمبود ویتامین A و کلسیم باعث خشکی و ورقه ورقه شدن پوست میشود. کمبود پروتیین فولیک اسید (ویتامین B که برای رشد سلولها و احیای سلولهای مرده ضروری میباشد) و ویتامین C موجب افتادن ناخنها میشود.
- کمبود پروتیین باعث ایجاد راه راههای سفید بر روی ناخنها میشود. یک نوع کمبود اسید هیدرولیک ممکن است باعث ترک خوردن و دو نیم شدن ناخنها شود. دریافت ناکافی ویتامین B۱۲ میتواند ایجاد خشکی، تیرهگی و گرد شدن در ناخنها را بکند.
کمبود روی میتواند باعث ایجاد لکههای سفید بر روی ناخنها شود. شکستگیها در ناخنها ممکن است نشانه این باشد که بدن شما به آب و مایعات بیشتری نیاز دارد. وجود قرمزی در پوست اطراف ناخن و کوتیکول شما میتواند به واسطه فقر یا ضعف متابولیسم اسیدهای چرب در بدن شما باشد.
ناخنها در اثر تغییرات طبیعی و غیر طبیعی هم چون حاملگی و بیماریهایی نظیر مشکلات عروقی، ریوی، پسوریازیس و ... دچار عوارضی هم چون لکههای سفید، انحناء، رشد نا موزون، جدا شدن ناخن از بستر زیرین، تغییر رنگ و فرورفتگیهای سطحی میشوند.
ناهنجاریهای ناخن
برخی از علایمی که در ناخن ها دیده میشود نیازمند توجه خاصی نیستند مانند خطوط عمودی که با افزایش سن، گرایش به بدتر شدن دارند با لکهها و خطوط سفیدی که معمولا به مرور زمان به سمت بیرون رشد کرده و محو میشوند.
نمونههایی از این دسته تغییرات عبارتند از:
▪ لکهای سفید: شایعترین عارضه در ناخنهاست که معمولا در اثر ضربههای ضعیف مانند کوبیدن ناخنها روی میز و یا جاهای دیگر ایجاد میشوند. بیشتر در کسانی دیده میشود که کار بدی انجام میدهند. نیاز به درمان ندارد. این لکهها به مرور زمان به سمت بیرون رشد میکنند.
▪ شیارهای عمودی: افزایش سن و قرار دادن ناخنها در آب، آنها را مستعد نازکتر شدن و نرمتر شدن میکند. نازک شدن ناخنها موجب ایجاد شیارهای عمودی در روی آنها میشود. استفاده از منابع غذایی حاوی آهن و روی میتواند موجب سفتتر شدن ناخنها شده و از بروز چنین علایمی جلوگیری کند. ماساژ دادن ناخنها با روغن بادام نیز موجب سفتتر شدن ناخن و حفاظت از آنها میشود.
سیاه شدن ناخنها با کبودی زیرناخن: خون مردگیهایی که در زیرناخن مشاهده می شود معمولا در اثر کوبیده شدن یا فشرده شدن ناخن در لای در یا اشیای دیگر ایجاد میشود. این کبودیها به مرور زمان از بین میروند و گاهی نیز ممکن است در اثر شدت ضربه و آسیب، ناخن ضربه دیده بیفتد اما جای نگرانی نیست چون ناخن جدید جایگزین میشود.
برخی دیگر از ناهنجاریهای ناخن نیازمند توجه و پیگیری درمان هستند که به طور عمده به سه دسته موضعی، مادرزادی یا ژنتیک و ناهنجاریهای همراه با بیماریهای پوستی یا بیماریهای سیستمیک، تقسیم میشوند، مانند:
▪ Paranychia: یک عفونت قارچی ناخن است که ریشه کن کردن آن آسان نیست، عفونت رایجی که اغلب (حدود ۴۰ درصد موارد) با یک بیماری قارچی در قسمت دیگری از بدن همراه است. در این نوع عفونت، معمولا داروهای ضدقارچ خوراکی به مدت حداقل ۶ هفته برای ناخنهای انگشتان دست و ۱۲ هفته برای ناخنهای انگشتان پا تجویز میشود. شکل دیگری از درمان نیز توصیه میشود و آن تجویز دارو یا مقدار بیشتر برای هفت روز در هر ماه به مدت ۳-۲ ماه است. درمانهای موضعی نیز به عنوان شیوههای جدیدتر درمان در دسترس هستند.
▪ جدا شدن ناخن از بستر ناخن (Onychoiysis): در این حالت صفحه ناخن از بستر خود جدا میشود. شایعترین علت بیماری، پسورپازیس و یا تماس بیش از حد با شویندهها است. این مشکل با عوامل دیگری نیز مانند ضربه یا گیر کردن ناخن به جایی، واکنشهای دارویی، بیماریهای قارچی و واکنش به سفتهای ناخن یا ناخنهای مصنوعی ارتباط دارد. تایب کردن و کار با صفحه کلید به مدت طولانی هم ممکن است موجب بروز چنین مشکلی شود.
بد نیست که بدانیم حدود ۵۰ درصد از بزرگسالانی که مبتلا به بیماری پوستی پسورپازیس هستند از ناهنجاریهای ناخن رنج میبرند.
▪ سندروم ناخن زرد: تورم در دستها و یا وضعیت تنفسی شخص از فیل برونشیت مزمن ممکن است باعث شود تا در یک یا چند ناخن رنگهای زرد و یا سبز مشاهده شود. این علامت معمولا با رشد آهستهتر ناخنها همراه است به طوری که کوتاه کردن ناخنها به هر از چند ماه یک بار به تعویق میافتد.
▪ سوراخ سوراخ شدن (Pitting): در این حالت ناخن کمی شبیه به انگشتانه خیاطی میشود. این حالت ممکن است در اثر ضربه ایجاد شود یا ممکن است از عوارض بیماریهایی نظیر پسوریازیس، اگزما یا آرتریت باشد.
▪ ضخیم شدن ناخنها: اصلیترین دلیل این ناهنجاری، عفونتهای قارچی و پسوریازیس است. ضربه و کهولت سن نیز ممکن است دلیل دیگری باشد. معمولا با درمان مشکل اصلی وضعیت ناخن به حالت عادی بر میگردد.
▪ تیرگی ناخن: در این حالت ناخنها مات و کدر بوده و در نوک آنها نوار تیره رنگی دیده میشود. این علامت ممکن است نشانی از یک بیماری جدی مانند سرطان، نارساییهای احتقانی قلب و یا دیابت باشد. این علامت ممکن است ناشی از کهولت سن نیز باشد.
▪ چماقی شدن ناخنها: در این حالت ناخنها به دور انگشتان خمیده میشود. این حالت ممکن است مادرزادی بوده و یا ناشی از کمبود اکسیژن باشد که در بیماریهای ریوی دیده میشود.
▪ شیارهای عرضی (Beaus lines): شیارهایی که در عرض ناخن مشاهده میشود. این مشکل میتواند از مانیکور کردن غلط ناشی شود. در مواقعی که رشد ناخن به دلیل بیماریهایی مانند حمله قلبی، سرخک، سینه پهلو یا تب، از بافت زایشی متوقف میشود نیز این شیارها مشاهده میشوند.
▪ خطوط هلالی شکل (mees lines): خطهای هلالی شکلی هستند که در امتداد لانولا دیده میشوند. این خطوط، سفیدرنگ بوده و در مسمومیت با آرسنیک بروز میکند.
▪ ناخنهای قاشقی شکل: در این حالت ناخنها، نرم فرو رفته و قاشقی شکل هستند. فرورفتگی روی ناخنها معمولا به حدی است که میتواند یک قطره از مایع را در خود نگه دارد. این ناهنجاری در کم خونیهای ناشی از فقره آهن دیده میشود.
با این مشخصات وعلایمی که مطرح شد اگر حدس میزنید و یا مشکوک هستید که مشکلی دارید یا نه، سعی کنید با یک پزشک عمومی یا یک متخصص پوست مشورت کنید تا با انجام مشاهدات و آزمایشات لازم، تشخیص مناسب را ارایه کند.
● آیا ناخنهای شما از وسط میشکند و یا کم رشد است؟
به توصیههای زیر که توسط متخصصان گفته شده توجه کنید تا ناخنهای زیبایی داشته باشید.
۱) از وسط شکست ناخن: به جز موارد نادر مانند بیماری تیرویید و یا کم خونی، شکستن ناخن به دلیل خشکی ناخن است. دکتر لوری پولیس، مدیر بخش پوست شناسی منهتن میگوید: به طور مداوم ناخنهای خود را با کرمها و روغنها چرب کنید و شبها از دستکش استفاده کنید. این گرمای حاصل از دستکش باعث میشود کرم موثرتر واقع شود و اما روشهای دیگر برای جلوگیری از نصف شدن و شکستن ناخن وجود دارد. اگر از لاک استفاده میکنید، گاهی این کار را نکرده و بین دو بار استفاده فاصله بیندازید (لاک مانعی ایجاد می کند که نمیگذارد مرطوب کننده تاثیر خود را بر ناخن بگذارد). در حین شست و شو و نظافت منزل از دستکش استفاده کرده و از استون برای پاک کردن لاک از ناخن استفاده نکنید و در یک جهت لاک بزنید. اگر موج وار لاک بزنید، ناخن ضعیف میشود.
۲) موجدار بودن ناخن یا ناهموار بودن آن: پیشگیری از این حالت که در اثر تغییرات فیزیولوژیکی در بدن به وجود میآید (هرچیزی مثل تب بالا، ضربه به ناخن و استرس) مشکل تر است. سعی کنید از استرس به دور باشید. در این صورت میتوانید با یک سوهان نرم این ناهمواریها را از بین ببرید و یا دست کم کاهش دهید.
۳) رشد کند ناخن: هورمونها و سوخت و ساز بدن دو عاملی هستند که شما کنترل کمی بر آنها دارید و همین دو عامل نیز میزان رشد ناخنها را تعیین میکنند و بدتر آنکه مصرف مقدار زیاد ویتامینها نیز نمیتواند موجب رشد سریع آنها شود، اما راهکاری هست که میتوانید آن را به کار ببندید: رژیم غذایی که در آن پروتیین کمی وجود داشته باشد، رشد را کند میکند، پس سعی کنید در غذای خود از این ماده ضروری استفاده کنید. همچنین میتوانید با برق انداختن به ناخن یا لاک زدن و کوتاه نگاه داشتن آن از شکستن ناخنهایتان جلوگیری کنید.
اگر می خواهید ناخنهای سالم و مرتبی داشته باشید
روزی ۵ دقیقه ناخنها را در روغن زیتون گرم یا سرکه انگور قرار دهید. روغن زیتون و سرکه ناخنها را مقاومتر میکند و مانع از شکستن فوری آنها میشود.
مغز و پوست لیمو ترش نیز در تقویت و سفیدی ناخنها موثر است. نصف لیمو ترش را پس از آن که مقداری از آبش را گرفتید ، به ناخنها و پیرامونشان بمالید و پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه دستها را بشویید. این کار افزون بر دوام بخشیدن به ناخنها، لکهای ناخنتان را - اگر ناخن لک داشته باشد - نیز از بین میبرد. برای دوام بخشیدن به ناخنها، از این روش نیز میتوانید استفاده کنید: به مقدار مساوی عسل، روغن بادام، زرده تخم مرغ و نمک دریا را مخلوط کنید و ناخنها را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید. راه دیگر استحکام بخشیدن به ناخنها استفاده از آب آناناس و سرکه و زرده تخم مرغ است.
به این شکل که ۲ قاشق سوپ خوری آب آناناس تازه را با ۲ قاشق غذاخوری زرده تخم مرغ و نصف قاشق چای خوری سرکه انگور مخلوط کنید و به مدت نیم ساعت ناخنها را در آن قرار دهید. مادربزرگها عقیده دارند که اگر یک قاشق سوپ خوری سرکه را در یک لیوان آب بریزید و پیش از غذا بنوشید، به سلامت و دوام ناخنهایتان خدمت بزرگی کردهاید. در صورتی که خوردن سرکه به دلیلی برایتان ممکن نیست، از آب میوه و کمی ژلاتین آب شده نیز میتوانید نوشابه مفیدی بسازید و افزون بر لذت بردن از خوردن آن، ناخنهایتان را نیز از خطر شکنندگی در امان دارید. ویتامینهای A و B و C در سلامت ناخنها نقش اساسی دارند و کلسیم نیز از املاح مورد نیاز ناخنهاست. پروتیین، آهن، ید و پتاسیم نیز باید در همین ردیف قرار گیرند و در برنامههای غذایی به این مواد توجه لازم شود.
● نکات مهم برای داشتن ناخنهای سلامت و جذاب
۱) از رژیم غذایی متعادل که شامل مقادیر فراوان از میوهها و سبزیجات تازه، حبوبات و گوشت لخم میباشد استفاده کنید.
۲) هنگام انجام وظایف خانه به ویژه شستن ظرفها از دستکش استفاده کنید.
۳) ناخن را با برس ویژه تمیز کنید مخصوصا پس از کار با مواد کثیف.
۴) برای سوهان کشیدن ناخنهایتان از سوهانهای نرم و ظریف استفاده کرده و هیچگاه ناخنها را در دو جهت سوهان نکشید. ناخنها را تنها از سمت گوشه به سمت مرکز ناخن در یک جهت سوهان بکشید.
۵) از ناخنها استفاده ابزاری نکنید مثلا از آنها برای بیرون آوردن منگنه استفاده نکنید.۶) ناخنها را خشک و تمیز نگاه دارید این کار کمک میکند تا باکتریها و قارچها روی ناخنها تجمع پیدا نکنند.
۷) اگر ناخنهای پایتان ضخیم بوده و کوتاه کردن آنها دشوار است آنها را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه درون مخلوط آب و نمک گرم یک قاشق چای خوری نمک در نیم لیتر آب فرو ببرید. این کار باعث نرم شدن آنها میگردد.
۸) ناخنها را برای دارا بودن حداکثر استحکام باید به طور مستقیم کوتاه کرده و اندکی در گوشهها گرد شوند.
۹) هیچگاه کوتیکول ناخن را جدا نسازید چون این کار باعث ایجاد عفونت میگردد.
۱۰) از جویدن ناخنها خودداری کنید.
۱۱) صابون و مواد شوینده قوی سبب خشکی و ترک برداشتن ناخنها میگردند. برای شستن دستها از صابونهای ملایم استفاده کنید.
۱۲) بیش از یک بار در هفته از لاک برها استفاده نکنید زیرا آنها باعث خشکی ناخن میگردند. در صورت استفاده از آنها از لاک برهای فاقد استون استفاده کنید.
۱۳) پیش از باغبانی ناخنهای خود را در صابون فرو ببرید این کار سبب میشود کثافات به زیر ناخنها نفوذ نکنند.
۱۴) پس از سوهان کشیدن ناخنها، آنها را برای چند دقیقه درون آب گرم صابون دار ماساژ دهید تا چربی ناخنها گرفته شود.
۱۵) یک تا سه ماه از سال به ناخنهای خود استراحت دهید و هیچگونه لاک و یا ناخن مصنوعی به کار نبرید تا ناخنها مجددا سلامتی خود را بازیابند.
۱۶) آب و مایعات فراوان بنوشید.
۱۷) برای داشتن ناخنهای سلامت مصرف روزانه ۲.۵ میلی گرم بیوتین (غیر از زنان باردار) و غذاهای حاوی بیوتین مانند تخم مرغ و جگر بسیار مفید میباشد.
۱۸) هر روز دستان و ناخنهای خود را با مواد مرطوب کننده مرطوب کنید. همچنین از غذاهای سرشار از سولفور و سیلیکون مانند گل کلم و ماهی استفاده کنید.
۱۹) آب هویج تازه بنوشید چون سرشار از کلسیم و فسفر بوده و در استحکام ناخنها بسیار مفید میباشد.
۲۰) براق کننده لب برای نرم کردن ناخنها بسیار موثر میباشد.
۲۱) از لاک بر پیش از لاک زدن نیز استفاده کنید زیرا با زدودن چربی ناخن آن را برای قرار گرفتن بهتر لاک آماده میسازد.
۲۲) برای زدودن لکهای ایجاد شده توسط گرد و غبار و باکتریها و یا لاک ها میتوانید از مخلوط ۱۰ قسمت آب و یک قسمت سفید کننده خانگی استفاده کرده و لکها را پاک کنید.
۲۳) پس از لاک زدن حتما از براق کننده لاک (برق ناخن) استفاده کنید زیرا باعث میشود ناخنها در برابر شکنندگی مقاومتر شوند. همچنین براق کننده را بدون لاک نیز به ناخنهای خود بزید زیرا با این کار رطوبت ناخنها حفظ میگردد.
۲۴) از آنها به عنوان یک وسیله استفاده نکنید. آنها را نجوید و یا پوست اطراف آن را نکنید.
۲۵) معمولا موقع مرتب کردن ناخنها، پوست انتهای ناخن (Cuticle) را از ناخن جدا کرده یا آن را میچینند که این کار نیز درست نیست. بهتر است از محلولها و موادی که برای نرم کردن پوست استفاده میکنید به ناخنها نیز بمالید.
۲۶) بریدگیهای کوچک در کنارههای ناخن میتواند راهی برای ورود باکتریها با قارچها باشد و ایجاد عفونت کند (عفونت نسوج نرم مجاور ناخن Paronychia) ناخنها به کندی رشد میکنند و علایم آسیب دیدگی تا ماهها روی ناخنها باقی میماند.
۲۷) اگر ناخنهای شما خشک و شکننده است یا این که ورق ورق شده و میشکند، موقع استفاده از آب، صابون و دیگر شویندهها، از دستکشهای پلاستیکی یا دستکشهای ظرفشویی با آستر تکانی استفاده کنید و به طور مرتب دستها و ناخنهای خود را با مرطوب کنندهها مرطوب نگه دارید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست