چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
التهاب تیروئید
غده تیروئید با ترشح هورمون تیروکسین یکی از مهمترین غدد درونریز بدن انسان است که اتفاقا شیوع بالایی از انواع بیماریها برای این غده وجود دارد.
در ماههای قبل در مورد کم کاری و پرکاری تیروئید مباحثی را مطرح کردیم و در این هفته در مورد التهاب تیروئید که واژه علمی آن تیروئیدیت است، خواهیم نوشت.
بیمار دچار تیروئیدیت دچار درد شدید در گردن است. این درد به فک پایین، گوش و زیر گلو تیر میکشد. بیشتر مواقع بیمار تب و لرز، درد تمام اندامها و تعریق فراوان دارد و این علامتها ممکن است پزشک را به اشتباه به سمت تشخیصهای دیگری مثل عفونتهای گوش، گلو یا آنفلوآنزا هدایت کند.
آنچه باعث تفاوت بیماری تیروئیدیت از تشخیصهای دیگر که در بالا گفته شد میشود، وجود علائم پرکاری تیروئید است. این علائم شامل تپش قلب، احساس گرما، اشتهای زیاد -همراه کاهش شدید وزن - و لرزش دستها هستند.
به این ترتیب در بیماری که همزمان دارای علائم پرکاری تیروئید و درد گلوست حتما باید به فکر تشخیص التهاب تیروئید باشیم.
یکی از علائمی که در این بیماری به تشخیص کمک میکند، حساس بودن تیروئید است، یعنی وقتی پزشک میخواهد تیروئید را لمس کند، بیمار دچار احساس درد شدید میشود و حتی ممکن است از اینکه توسط پزشک معاینه شود امتناع کند.
علائمی که گفته شد ممکن است در برخی بیماریهای دیگر نیز وجود داشته باشند، به عنوان مثال کسی که مبتلا به ندول یا همان گره تیروئید است، اگر دچار خونریزی در داخل گره شود، علائم درد و حساسیت تیروئید پیدا میکند. البته در این مورد معمولا پرکاری تیروئید دیده نمیشود.
برای تشخیص این بیماری آزمایش خون از هورمونهای تیروئید که نشاندهنده پرکاری تیروئید است و بالا بودن سدیمان خون به تشخیص کمک میکند.
درمان این نوع التهاب تیروئید، خوردن آسپیرین با مقادیر بیشتر از معمول و ضددردهاست. برای تسکین ضربان سریع قلب هم مصرف داروهایی مثل پروپرانولول که کندکننده ضربان قلب هستند، کمککننده است.
خوشبختانه روند این بیماری محدود بوده و بیمار بعد از چند هفته بهبود مییابد. گاهی به دلیل تخریبی که التهاب در غده تیروئید ایجاد میکند، برخی بیماران دچار یک کمکاری گذرای تیروئید میشوند که بعد از مدتی بهبود پیدا میکنند.
نوع دیگری از التهاب تیروئید نیز وجود دارد که به آن تیروئیدیت خاموش میگوییم. این بیماری برخلاف فرمی که توضیح داده شد هیچگونه علامت دردناکی در تیروئید ندارد و در مادرانی که تازه زایمان کردهاند چند ماه پس از زایمان ایجاد میشود.
علائم این بیماری بیشتر به صورت پرکاری تیروئید است که در مادر تازه زایمان کرده ممکن است به شکل بیخوابی، اضطراب و کاهش وزن خود را نشان دهد. پس از مدتی بیمار دچار کمکاری تیروئید میشود و سپس تیروئید عملکرد طبیعی پیدا میکند. درمان اصلی این بیماری اطمینان دادن به مادر و درمانهای کمکی است تا دوره بیماری تمام شود.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست