شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

تغییر سبک زندگی برای درمان مشکلات گوارشی


تغییر سبک زندگی برای درمان مشکلات گوارشی

سوزش معده یکی از نشانه‌های اختلال عملکرد دستگاه گوارش است. این عارضه هنگامی اتفاق می‌افتد که عضله دریچه تحتانی مری که بین معده و مری قرار گرفته به درستی عمل نکند. در این شرایط …

سوزش معده یکی از نشانه‌های اختلال عملکرد دستگاه گوارش است. این عارضه هنگامی اتفاق می‌افتد که عضله دریچه تحتانی مری که بین معده و مری قرار گرفته به درستی عمل نکند. در این شرایط مواد غذایی که با اسید معده ترکیب شده است به سادگی از معده به مری برگشته و پس از آسیب‌ به مخاط مری باعث سوزش در ناحیه شکم می‌شود.

تاکنون فاکتورهای بسیاری از جمله مصرف برخی مواد غذایی یا داروها به عنوان علل سوزش معده شناخته شده و براساس آن درمان‌های مختلفی به کار برده شده است.

با این حال متخصصان معتقدند رعایت

یک سری نکات ساده و در کل تغییر سبک زندگی مؤثرتر از دارو درمانی است.

پرهیز از دراز کشیدن با معده پر: در صورتی که فاصله یک وعده غذایی با رفتن به رختخواب یا دراز کشیدن حداقل دو الی سه ساعت باشد، مواد غذایی موجود در معده فرصت بیشتری برای هضم و انتقال به روده خواهند داشت. در این هنگام مقدار اسید موجود در معده به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.

اجتناب از پرخوری:

افزایش حجم غذا و به دنبال آن انبساط زیاد معده مانع از بسته‌شدن دریچه تحتانی مری شده و بازگشت مواد غذایی از معده را به دنبال دارد. به همین دلیل استفاده از چهار الی پنج وعده غذا با حجم کم به سه وعده غذا با حجم زیاد ارجحیت دارد.

صرف وقت بیشتر هنگام غذاخوردن: آرامش هنگام خوردن غذا و جویدن آن به اندازه کافی به هضم سریع‌تر مواد غذایی در معده کمک می‌کند و به این ترتیب معده با سرعت بیشتری تخلیه می‌شود.

متخصصان توصیه می‌کنند پس از خوردن یک قاشق غذا، آن را به اندازه کافی جویده، قاشق را درون بشقاب گذاشته و سپس آن را بردارید.

خودداری از پوشیدن لباس‌های تنگ: لباس تنگ با وارد کردن فشار روی قفسه سینه و شکم مانع از حرکات معده و روده و هضم سریع مواد غذایی شده و برگشت مواد غذایی از معده به مری را به دنبال دارد.

کاهش مصرف موادغذایی تحریک‌کننده معده: پیاز، شکلات، کافئین، گوجه‌فرنگی، نعنا، آب مرکبات و غذاهای پرچرب موادغذایی هستند که سوزش معده را تشدید می‌کنند.

کاهش اضافه وزن:

چاقی و اضافه وزن عامل تشدیدکننده‌ای است که برگشت مواد غذایی را از معده افزایش می‌دهد.

پرهیز از مصرف سیگار: نیکوتین یکی از ترکیبات فعال و اصلی سیگار است که قدرت عضلانی دریچه تحتانی مری را کاهش می‌دهد. تضعیف این عضله که کنترل دریچه مری را به عهده دارد باعث برگشت اسید معده می‌شود.

کنترل استرس:

اختلال در عملکرد دستگاه گوارش یکی دیگر از عوارض استرس محسوب می‌شود. ورزش، پیاده‌روی، تمرینات کششی و تنفس عمیق فعالیت‌هایی هستند که از بدن در برابر استرس دفاع می‌کنند.

تهیه لیست:

یادداشت مواد غذایی یا فعالیت‌هایی که عارضه سوزش معده را تشدید می‌کند کمک زیادی به کنترل این اختلال می‌کند.

در صورتی که سوزش معده پس از دراز کشیدن تشدید پیدا کند لازم است سر قفسه سینه بلندتر از پاها قرار گیرد تا فشار کمتری به معده وارد شود.

گاهی اوقات سوزش معده تنها پس از فعالیت و ورزش مشاهده می‌شود در این صورت باید حداقل دو ساعت قبل از ورزش از مصرف مواد غذایی خودداری شود تا معده تحریک نشود.

نوشیدن مایعات فراوان قبل و حین ورزش از کاهش آب بدن پیشگیری می‌کند.