یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

کـدام زنـان در خطـر سـرطـان پـسـتـانند؟


کـدام زنـان در خطـر سـرطـان پـسـتـانند؟

سرطان پستان، پس از سرطان ریه دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. احتمال دچار شدن به سرطان مهاجم پستان در زندگی یک زن، حدود ۱ به ۸ است.
پستان زنان از غده‌های (لوبول‌های) تولیدکننده …

سرطان پستان، پس از سرطان ریه دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. احتمال دچار شدن به سرطان مهاجم پستان در زندگی یک زن، حدود ۱ به ۸ است.

پستان زنان از غده‌های (لوبول‌های) تولیدکننده شیر، مجاری‌ای که این غده‌ها را به نوک پستان متصل می‌کنند و بافت نرم همبند تشکیل شده است. سرطان پستان تومور بدخیمی است که از سلول‌های پستان رشد می‌کند.

تقریبا منشاء همه سرطان‌های پستان، در مجاری یا لوبول‌های پستان است. سرطان پستان مانند سرطان‌های دیگر می‌تواند به سایر نقاط بدن منتشر شود (متاستاز پیدا کند).

سرطان پستان شکل‌های مختلفی دارد؛ شایع‌ترین نوع این سرطان «کارسینوم ارتشاحی مجرایی» (IDC) است که از مجرای پستان شروع می‌شود، از دیواره مجرا عبور می‌کند و به بافت پستان حمله می‌کند.

سرطان ممکن است از طریق رگ‌های لنفاوی و رگ‌های خونی منتشر شود. حدود ۸۰ درصد سرطان‌های‌های مهاجم پستان از نوع «کارسینوم ارتشاحی مجرایی» هستند.

لنف، نقش مهمی در سرطان پستان دارد. این مایع سلول‌های دستگاه ایمنی را درون رگ‌های لنفاوی حمل می‌کند. گره‌های لنفاوی، تجمعات کوچک این سلول‌ها در مسیر رگ‌ها هستند. تقریبا همه رگ‌های لنفاوی پستان به گره‌های لنفاوی زیر بغل متصل می‌شوند.

وقتی سلول‌های سرطانی به رگ‌های لنفاوی وارد می‌شوند، می‌توانند در آن رشد کنند. به همین دلیل پزشکان برای اینکه بفهمند سرطان پستان منتشر شده است یا نه، گره‌های لنفاوی را معاینه می‌کنند.

«کارسینوم مجرایی موضعی» (DCIS) شایع‌ترین نوع سرطان پستان غیرمهاجم است. در این نوع سرطان پستان، سلول‌های سرطانی داخل مجاری قرار دارند، اما از دیواره‌های مجاری، به درون بافت مجاور پستان نفوذ نکرده‌اند. حدود ۲۰ درصد موارد جدید سرطان پستان از این نوع و تقریبا همه زنانی که سرطانشان در این مرحله ابتدایی تشخیص داده شود، قابل علاج هستند.

عوامل خطرساز بسیاری برای سرطان پستان یافت شده است:

ـ افزایش سن: حدود ۷۷ درصد زنان مبتلا به سرطان پستان هنگام تشخیص بیماری بالاتر از ۵۰ سال دارند.

ـ ابتلای یک خویشاوند نزدیک به سرطان پستان: این افراد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند.

ـ ابتلای یک پستان به سرطان: در این صورت خطر بالاتری برای ایجاد یک سرطان جدید در همان پستان یا در پستان مقابل وجود دارد.

ـ شروع عادت ماهانه در ۱۲ سالگی یا پیش از آن یا یائسگی پس از ۵۵ سالگی

ـ مصرف درازمدت «درمان جایگزینی هورمونی» پس از یائسگی

ـ نوشیدن الکل

ـ چاقی (به خصوص پس از سن یائسگی)

شواهد نشان می‌دهد که ورزش و چند بار بارداری یا بارداری در سنین پایین خطر سرطان پستان را کاهش می‌دهد.

منبع: LiveScience