دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
تست خون برای تشخیص آلزایمر
افزایش میزان برخی آمینواسیدها در خون در میانسالی موجب بروز بیماری آلزایمر در دوران سالمندی میشود. دانشمندان به تازگی کشف کردهاند با یک تست خون ساده میتوان از بروز بیماری آلزایمر پیشگیری کرد.
بیماری آلزایمر یک بیماری غیرقابل برگشت از زوال سلولهای مغزی است و فرد سالمند بسیاری از تواناییهای شناختی، رفتاری و اجتماعی خود را از دست داده و دچار معضلات اجتماعی فراوانی میشود.
بهدلیل گسترده بودن و روبه افزایش بودن این بیماری دانشمندان تاکنون تحقیقات زیادی پیرامون تشخیص دلایل ابتلا سالمندان به این بیماری انجام دادهاند.
محققان دانشگاه گوتنبرگ در یک تحقیق طولی
هزار و ۵۰۰ افراد ۳۸ تا ۶۰ ساله را مورد آزمایش تست خون قرار دادند. آنها در تحقیقات خود دریافتند افراد مبتلا به آلزایمر دو برابر بیشتر از سالمندان سالم هموسیستین در خونشان دارند.این دانشمندان معتقدند افرادی که در جوانی و میانسالی میزان هموسیستین خونشان بالا میرود در سالهای سالمندی بیشتر احتمال دارد به آلزایمر مبتلا شوند.
هموسیستین یک آمینواسیدی است که برای سوخت
و ساز بدن بسیار مهم است اما میزان زیاد از آن در خون منجر به عوارض جدی در مغز و بدن انسان میشود.
هموسیستین مانند کلسترول است. همواره بدن به میزان قابل توجهی از آن نیاز دارد اما وقتی میزان آن از حد متعادل بیشتر میشود برای بدن خطرناک بوده و میتوان آن را مرگ خاموش به حساب آورد.
شاید بخش عمده از بیماریهایی که میبینیم مثل سرطان و مشکلات مغزی از این اسیدآمینه ناشی شده باشد.
دو سوم علت افزایش هموسیستین در بدن بهدلیل پائین بودن ویتامین B۴، فولات و ویتامین B۱۲ است البته داشتن دیابت نیز به افزایش آن دامن میزند.
بیشتر مردم نام هموسیستین را نشنیدهاند اما این ماده مانند دیگر مواد خطرناک آسیب جدی به بدن وارد میکند.
ازدیاد این ماده در خون رگها را ضعیف و سخت کرده و به بافتهای قلبی آسیب میزند و ممکن است به ایست قلبی یا حمله قلبی منجر شود. هموسیستین تولیدشده مثل هزاران کاغذ خرد شده درون رگها ریخته و در دیواره رگها تجمع پیدا میکنند. در این شرایط خون به آسانی از رگ عبور نکرده و این آسیب منجر به حمله قلبی میشود.
هموسیستین تنها روی قلب و رگهای خونی تأثیر نگذاشته و شاید مهمترین و جبرانناپذیرترین تأثیر را روی مغز بگذارد. مغز انسان از تریلیونها ارتباط نرونی تشکیل شده که این ارتباطها در یک فضای مایع انجام میشود. هموسیستین تولید شده در بدن از طریق رگهای خونی عبور کرده و پس از ورود به این مایع مغزی، مانع ارتباطهای مغزی شده و منجر به آلزایمر و دمانس در افراد سالمند میشود.
تجمع زیاد هموسیستین همچنین به DNA آسیب زده و بافت زنده استخوانها را از بین برده و منجر به آسیب استحکام و ارتباط فیبرونی استخوانها میشود و در نتیجه استخوانها دیگر قادر به دریافت و جذب کلسیم نیستند. عوامل متعددی میزان هموسیستین در بدن را بالا میبرد. علاوه بر فولات و کمبود ویتامینهای ۶ B و ۱۲ B، استرس بالا، وعدههای غذایی نامناسب، رژیمهای غذایی فاقد پروتئین، سیگار کشیدن و تحرک نداشتن هم به افزایش هموسیستین در بدن کمک میکند. محققان دانشگاه گوتنبرگ همچنین معتقدند این میزان هموسیستین در بدن در افراد بالای ۵۰ سال و زنان باردار بیشتر دیده میشود.
در دوران بارداری به دلیل نیاز به پروتئین در صورتی که مواد پروتئینی مناسب به بدن زن باردار نرسد سلولهای بدن خود اقدام به ساخت پروتئین میکنند و آنها با کمک هموسیستین در بدن این پروتئینها را میسازند. متأسفانه وجود هموسیستینها در بدن زنان باردار هم برای جنین و هم برای مادر مضر است. از سویی دیگر در صورتی که بدن با این شیوه به ساخت پروتئین ادامه دهد این ماده در بدن باقی مانده و آسیب جدی را به مغز وارد میکند و منجر به دمانس میشود که این میزان در زنان بیشتر است.
پائین آوردن میزان هموسیستین در بدن نیازی به درمان دارویی ندارد و با تغییر سبک زندگی میتوان آن را پائین آورد.
مصرف زیاد میوه و سبزیجات در روز
متخصصان توصیه میکنند برای کاهش هموسیستین در بدن باید رژیم غذایی مناسبی از دوران کودکی داشت بنابراین لازم است کودکان روزانه ۵ واحد میوه مصرف کنند - هر یک عدد میوه به عنوان یک واحد محسوب میشود – علاوه بر آن زنان به ۷ واحد میوه در روز و مردان به ۹ واحد میوه در روز احتیاج دارند. زیرا مصرف میوه فولات و اسید فولیک را در خون بالا برده و هموسیستین کاهش پیدا میکند. همچنین مصرف سبزیجات سبز رنگ و برگ پهن نباید فراموش شود.
استرس کم
کاهش استرس هم به کم شدن هموسیستین کمک میکند. با تمرین نفس کشیدن، آرامش روانی و تمرین
«نه» گفتن استرس را کاهش دهید.
تمرینات ورزشی
روزانه ۳۰ دقیقه فعالیتهای ورزشی برای بدن مفید است. ایروبیک، ورزشهای مقاومتی و نیز ورزشهای عادی روزانه سوخت و ساز در بدن را بالا برده و هموسیستین اضافی را
از بین میبرد.
خواب
خواب شبانه بین ۵/۷ تا ۹ ساعت هم به کاهش استرس کمک میکند هم هموسیستین را بالا میبرد.
گذشته از همه اینها افرادی که فعالتر هستند و فعالیت اجتماعی بیشتری دارند سالمتر هستند پس فعالیتهای مستمر اجتماعی یک رکن اساسی در سلامت افراد است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست