پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ستاره بود ستاره شد


ستاره بود ستاره شد

امیدبخش ترین ورزشکاران نیمه اول سال ۱۳۹۲ چه کسانی بودند

برخلاف معمول امسال ورزش‌های گروهی ایرانی بیش از ورزش‌های انفرادی در صحنه‌های جهانی افتخارآفرین بودند...

تیم‌های والیبال، فوتبال و بسکتبال ایران با کسب نتایج خوب و غافلگیرکننده خود در ۶ ماهه اول سال جاری توانستند بسیاری از هواداران ورزش‌های گروهی در ایران را خوشحال کنند. این در حالی بود که کمتر تورنمنت معتبر ورزش‌های انفرادی در نیمه ابتدایی سال جاری برگزار شد که ایرانی‌ها نتایج غافلگیرکننده یا چشمگیری در آن کسب کنند. اما زهرا نعمتی، کمانگیر ایرانی، اولین زن مدال‌آور کشورمان در مسابقات المپیک و پاراالمپیک با کسب عنوان معتبر بهترین ورزشکار پاراالمپیک ۲۰۱۲ در تابستان جاری نام خود را به عنوان چهره برتر ورزش ایران در سال ۱۳۹۲ ثبت کرد.

● زهرا نعمتی

تیراندازی با کمان

بدون شک دادن لقب بهترین ورزشکار ایران در سال ۹۲ به زهرا نعمتی، ورزشکار معلول زن ایرانی که اولین و تنها مدال طلای تاریخ ورزش زنان ایران را در پاراالمپیک ۲۰۱۲ لندن کسب کرد، بی‌دلیل نیست. او نه‌تنها اولین زن ایرانی است که مدال طلای المپیک را کسب کرده بلکه داستان جالبی در راه رسیدن به این مقام طی کرده‌است. ورزش اول زهرا نعمتی تیراندازی با کمان نبود. او یک ورزشکار موفق تکواندو بود.سال ۱۳۸۳ در اوج دوران ورزشی‌اش زمانی که به عضویت در تیم ملی تکواندوی بانوان ایران دعوت شده‌بود، زهرا نعمتی ۱۹ ساله در یک سانحه رانندگی ویلچرنشین شد و توانایی‌اش را در ادامه ورزش حرفه‌ای تکواندو از دست داد اما پشتکار و پیگیری او باعث شد از پا ننشیند و به سرعت با شرایط جدیدش کنار بیاید. او ورزش جدیدی را انتخاب کرد تا با توانایی‌هایش سازگار باشد. این‌بار سراغ تیراندازی با کمان رفت و بعد از ۸ سال تلاش با کسب مدال طلای بازی‌های پاراالمپیک تابستانی ۲۰۱۲ در شاخه ریکرو انفرادی نام خود را به عنوان نخستین و تنها زن در تاریخ ورزش ایران که موفق به کسب مدال طلا در سطح المپیک و پاراالمپیک شده‎است، جاودانه کرد. وی همچنین همراه راضیه شیرمحمدی و زهرا جوانمرد که تیم ملی تیراندازی با کمان بانوان ایران را در قسمت تیمی تشکیل می‎دادند عنوان سومی و مدال برنز پاراالمپیک ۲۰۱۲ لندن را به‎دست آوردند. زهرا نعمتی خردادماه سال جاری در سن ۲۸ سالگی از سوی «بنیاد بین‌‎المللی اسپرت آکورد» مفتخر به دریافت جایزه معتبر ورزشکار برتر پاراالمپیک ۲۰۱۲ لندن شد. مراسم اهدای جوایز منتخبان اسپرت آکورد با حضور رییس کمیته بین‌المللی المپیک، رییس کمیته ملی المپیک و وزیر ورزش روسیه و روسای فدراسیون‌های جهانی و نامزدهای معرفی‌شده برای دریافت این جایزه در شهر سن پترزبورگ روسیه برگزار شد.زهرا نعمتی همسر رهام شهابی‌‎پور، عضو تیم‌ملی تیراندازی با کمان مردان معلول ایران است. این زوج قهرمان، جشن عروسی خود را پس از دریافت مدال طلای زهرا نعمتی در دهکده المپیک لندن ۲۰۱۲ برگزار کردند.

● محمد موسوی

والیبال

سال ۹۲ یک نقطه عطف در تاریخ والیبال ایران بود. برای اولین بار میلیون‌ها جفت چشم از طریق تلویزیون‌ها به تیم ملی والیبال ایران چشم دوخته‌ شده بودند که در مسابقات بین‌المللی نتایجی باورناپذیر می‌گرفت. برای اولین بار استقبال از یک ورزش گروهی جز فوتبال سراسر ایران را فراگرفته‌بود و هواداران با هیجانی بسیار بازی‌های تیم ملی والیبال را دنبال می‌کردند. این اولین حضور ایران در لیگ جهانی والیبال بود. هر چند مسابقات برای ایرانی‌ها کمی دیر شروع شد و در بازی رفت و برگشت با روسیه هنوز به خودباوری لازم نرسیده‌بود، اما بعد از پیروزی‌های تاریخی در برابر ایتالیا و صربستان ایرانی‌ها خودشان را پیدا کردند. در این میان محمد موسوی عراقی، برجسته‌ترین بازیکن ایران بود که موفق شد در پست خود لقب برترین بازیکن لیگ جهانی والیبال را کسب کند. محمد موسوی در این دوره از مسابقات با میانگین ۱۶/۱ امتیاز از دفاع در هر ست، بهترین مدافع روی تور رقابت‌‌ها لقب گرفت. وی با قد ۲متر و ۳ سانتی‌متری خود در مجموع از ۱۹۷ تلاش خود در دفاع روی تور، ۴۷امتیاز به دست آورد و بعد از این مهم، محمد موسوی لقب قهرمان ایرانی را به خود اختصاص داد. موسوی در پایان لیگ جهانی در ترکیب نهایی تیم منتخب قرار نداشت و فدراسیون جهانی والیبال، دلیلش را انتخاب بازیکن از ۴ تیم برتر این مسابقات اعلام کرد. محمد موسوی پس از این لیگ جهانی ۲۰۱۳ از ۳ تیم ایتالیایی پیشنهاد داشت که آنها را رد کرد. او یکی از برجسته‌ترین و ثابت‌ترین بازیکنان تیم ملی والیبال ایران و یکی از ستون‌های موفقیت این تیم است و پیش از این هم در مسابقات قهرمانی جوانان جهان توانسته‌بود لقب بهترین اسپکر مسابقات را کسب کند.

● رضا قوچان نژاد

فوتبال

۲ سال پیش وقتی کارلوس کی‌روش، مربی تیم ملی فوتبال ایران تصمیم گرفت از بازیکنان ایرانی متولد خارج از کشور که در تیم‌های خارجی بازی می‌کنند برای بازی در تیم ملی فوتبال دعوت کند، کمتر کسی از این حرکت استقبال کرد. هر چند پیش از این با دعوت از فریدون زندی چنین حرکتی سابقه داشت، اما این بار کی‌روش و همکارانش خیلی دقیق‌تر و وسیع‌تر جستجو و بازیکنان ایرانی‌الاصل را در سراسر اروپا کشف کرده‌بودند که کمتر ایرانی‌ای با بازی آنها آشنایی داشت. شاید تا خرداد ماه امسال هنوز هم صدای منتقدان دعوت از بازیکنان ایرانی‌الاصل خارجی برای بازی در تیم ملی بلند بود، اشکان دژاگه و رضا قوچان‌نژاد هنوز نتوانسته‌بودند نظر غالب ناظران را به خود جلب کنند اما همه چیز در ۳ بازی نهایی ایران در مرحله مقدماتی جام جهانی تغییر کرد. ایران با کسب ۹ امتیاز از ۳ بازی می‌توانست مستقیما به جام جهانی صعود کند، در برابر حتی از دست دادن کمترین امتیاز هم ممکن بود سرنوشت ایران را به بازی‌های پلی‌آف با تیم سوم گروه مقدماتی آسیا و پس از آن بازی با نیم‌سهمیه آمریکای جنوبی بکشاند. اما با درخشش رضا قوچان‌نژاد در این ۳ بازی و به ثمر رساندن ۳ گل حساس توسط او بود که ایران حتی توانست آخرین بازی خود در کره جنوبی را هم با پیروزی پشت سربگذارد و مستقیما به جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل برود، ۳ بازی‌ای که برای قوچان‌نژاد لقب پسر طلایی فوتبال ایران را به ارمغان آورد. قوچان‌نژاد متولد ۲۹ شهریور ۱۳۶۶ در شهر مشهد است که همراه خانواده‌اش در کودکی راهی کشور هلند شد. او فوتبال را از ۱۵ سالگی و به اصرار پدرش در باشگاه‌های دسته دوم هلند آغاز کرد. قوچان‌نژاد در دانشگاه در رشته علوم سیاسی تحصیل کرده اما یک فوتبالیست حرفه‌ای است نه یک سیاستمدار و شاید هیچ میانه‌ای با عالم سیاست نداشته باشد و خانواده‌ای کاملا ورزشی دارد، عمویش هم در مشهد مربی یک تیم والیبال است. قوچان‌نژاد با هنر رابطه نزدیکی دارد و به نوازندگی ویولن مسلط است. جالب است که او با گلی که در ثانیه ۹ زده رکورد سریع‌ترین گل هلند را هم در اختیار دارد. نام مستعار رضا قوچان نژاد در کشور هلند و بلژیک گوچی (Gucci) است. وی همچنین سابقه عضویت در تیم زیر ۱۹ ساله‌های هلند را در کارنامه دارد.

● الهام‌السادات اصغری

شنا

الهام‌السادات اصغری بدون‌شک جنجال‌سازترین ورزشکار نیمه اول سال ۱۳۹۲ ایران است. ادعای او مبنی بر شکستن رکورد شنای آب‌های آزاد با مخالفت فدراسیون شنای ایران مواجه شد. او پیش از این هم ۵ سال پیش توانسته‌بود ۱۲ کیلومتر در آب‌های دریای خزر در طول ۵ ساعت شنا کند، اما این‌بار رکورد ۱۸ کیلومتر را به جا گذاشت، اما خودداری فدراسیون از ثبت رکوردی برای این ورزشکار جنجال زیادی برپا کرد. تیرماه امسال بود که خبری در سایت‌های اینترنتی پخش شد مبنی بر اینکه فدراسیون شنا اجازه ثبت رکورد الهام‌السادات اصغری را نمی‌دهد. این در حالی‌بود که این ورزشکار ۳۲ ساله ادعا می‌کرد هنگام شنای او هم ناظر معتبر حضور داشته‌ و هم لباس شنای او کاملا با موازین شرعی سازگار بوده‌است. اما فدراسیون بهانه‌های مختلفی برای قبول نکردن این رکورد داشت. اصلی‌ترین مشکل این بود که اصولا از سال ???? برگزاری مسابقات شنای آب‌های آزاد برای بانوان ایرانی ممنوع شده‌بود. شهرناز ورنوس، مشاور امور بانوان فدراسیون شنا می‌گوید: «شنا کردن بانوان در آب‌های آزاد برخلاف قوانین و موازین موجود در وزارت ورزش و جوانان است و از ۳ سال پیش تاکنون برای بانوان هیچ مسابقه‌ای در آب‌های آزاد برگزار نشده است، زیرا شنا کردن آنها در آب‌های آزاد برخلاف قانون است.» رضا حبیبی، عضو کمیته فنی فدراسیون شنا هم می‌گوید: «در کل دنیا رکورد در آب های آزاد ثبت نمی‌شود. آب‌های آزاد به دلیل اینکه جزر و مد و تلاطم‌های متفاوتی دارند، شنا در آنها در کتاب رکوردها ثبت نمی‌شود. با وجود پوشش سنگین این خانم واقعا بعید به نظر می‌رسد که ایشان توانسته باشند این مسافت طولانی را شنا کنند.» نهایتا ادعای الهام‌السادات اصغری در شکستن رکورد شنای ۱۸ کیلومتر آب‌های آزاد و مخالفت فدراسیون با ثبت رکورد او، یکی از جنجال‌های بزرگ ‌ورزشی امسال ورزش ایران بود و همچنان هم حل نشده باقی‌مانده، چرا که الهام‌السادات اصغری برای گرفتن حق خود از فدراسیون به دادگاه شکایت کرده‌است.

● حامد حدادی

بسکتبال

پس از صعود مستقیم فوتبال ایران به جام جهانی و حضور خیره‌کننده والیبالیست‌ها در لیگ جهانی والیبال، این تیم ملی بسکتبال ایران بود که نیمه اول سال ۱۳۹۲ را بعد از مدت‌ها به سال ورزش‌های گروهی تبدیل کرد. تیم‌های ایرانی در ورزش‌های گروهی نتایج آنچنان خوبی گرفتند که عدم موفقیت سال‌های متمادی ایران در ورزش‌های گروهی را به فراموشی سپردند. بازیکنان تیم ملی بسکتبال ایران موفق شدند به سادگی و با پیروزی در همه مسابقات خود قهرمانی آسیا را کسب کنند. در این مسابقات صمد نیکخواه بهرامی، بازیکن پرسابقه تیم ملی و مهدی کامرانی بهترین گارد راس بسکتبال ایران و اوشین ساهاکیان نقش بسیار مهمی در قهرمانی داشتند، اما چهره حامد حدادی، بازیکن ایرانی لیگ حرفه‌ای NBA آمریکا بیش از هر بازیکنی در خاطر هواداران ایرانی بسکتبال باقی ماند. او که سال ۲۰۰۷ هم با ایران یک بار قهرمان آسیا شده‌بود پس از نمایش خوبش در بازی‌های المپیک ۲۰۰۸ پکن با تیم ممفیس گریزلیز در لیگ NBA قرارداد بست تا اولین بازیکن ایران باشد که به حرفه‌ای‌ترین لیگ بسکتبال جهان می‌رود. این بازیکن ۲۸ ساله با ۲۱۸ سانتی‌متر قد در حال حاضر در تیم فنیکس سانز آمریکا بازی می‌کند. او در مسابقات جام ملت‌های آسیای ۲۰۱۳ عنوان ارزشمندترین بازیکن مسابقات را از آن خود کرد. حدادی همچنین عنوان بهترین سنتر یا پست پنج این تورنمنت را از آن خود کرد تا کنار اوشین ساهاکیان و صمد نیکخواه بهرامی که به ترتیب بهترین بازیکنان پست چهار و سه شدند، بین برترین بازیکنان آسیا در این دوره از مسابقات قرار بگیرند.

● احسان حدادی

پرتاب دیسک

احسان حدادی همچنان به تنهایی بار دو و میدانی ایران را به دوش خود می‌کشد و در میدان‌های ورزشی جهانی می‌درخشد. او در سال‌های اخیر هم از چهره‌های موفق ورزش ایران بوده‌است و هم از چهره‌های جنجالی، هر چند بخشی از این جنجال به عدم تامین نیازهای مالی او برای شرکت در مسابقات جهانی از سوی فدراسیون باز می‌گردد. حدادی مدتی است با باشگاه پرسپولیس قرارداد بسته‌، اما از آنها هم به دلیل عدم پرداخت مبلغ قراردادش ناراحت است اما با این حال همچنان با هزینه شخصی بدون داشتن مربی به عنوان نماینده ملی ایران در مسابقات جهانی شرکت می‌کند و تا پایان تابستان موفق شد حداقل یک مقام سومی را در مسابقات لیگ جهانی الماس برای ایران کسب کند. احسان حدادی تنها ورزشکار دو و میدانی ایران است که در تاریخ ورزش ایران موفق به کسب مدال المپیک شده‌است، او دارای رکورد پرتاب دیسک آسیا و چند عنوان قهرمانی آسیایی است. نیمه اول سال فصل مسابقات پرتاب است و او امسال در چند مرحله مسابقات جام الماس یا دایمند کاپ سوئد شرکت کرد و موفق به کسب نتایج خوبی در این مسابقات شد. حدادی مرداد ماه امسال به علت مشکلات مالی و عدم حمایت فدراسیون از شرکت در مسابقات جهانی روسیه چشم‌پوشی کرد. در این مسابقات رقیب او در المپیک لندن رابرت هارتینگ آلمانی موفق به کسب مدال طلا شد. حدادی با وجود همه مشکلات همچنان به سختی تمرین می‌کند و امیدوار است بتواند در المپیک آینده برای اولین بار مدال طلای پرتاب دیسک را به ایران بیاورد.

شهاب شهسواری