دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

مرگ شیرین در کمین بچه‌هاست


مرگ شیرین در کمین بچه‌هاست

از پشت ویترین، زیبایی شیرینی‌ها، چشم‌نواز و اشتها برانگیزند. گاهی وقتی شیرینی یا کیک می‌خریم، فقط به زیبایی‌اش و بعد هم به طعمش فکر می‌کنیم. در هر فرصتی که دور هم جمع می‌شویم...

از پشت ویترین، زیبایی شیرینی‌ها، چشم‌نواز و اشتها برانگیزند. گاهی وقتی شیرینی یا کیک می‌خریم، فقط به زیبایی‌اش و بعد هم به طعمش فکر می‌کنیم. در هر فرصتی که دور هم جمع می‌شویم...

انواع شیرینی‌ها میزمان را جلوه می‌دهند و وقتی کیک تقسیم می‌کنیم، قسمت بزرگ‌تری به بچه‌ها می‌دهیم ولی اصلا به ذهنمان خطور نمی‌کند که این شیرینی، کیک یا حتی بستنی حاوی ماده‌ای باشد که ذره‌ذره جانمان را بگیرد. عده‌ای از دوستانم از من گله می‌کنند که چرا همیشه می‌گویی فلان چیز را نخورید؛ چرا یک‌بار نمی‌گویی چه چیزی بخوریم؟ امروز می‌گویم هرچه می‌خواهید بخورید، ولی این را بدانید اگر به غذایی که می‌خوریم، نگاه نکنیم یعنی نه نگاه معمولی بلکه نگاهی از روی فکر و دقت، واقعا سلامتمان را از دست می‌دهیم؛ به همین راحتی. چقدر تلاش کردیم تا روغن مایع به‌جای روغن جامد در آشپزخانه‌ها جا باز کند.

چقدر کارشناسان خبره کشور در موسسه استاندارد زحمت کشیدند تا استاندارد روغن‌های مایع برای سرخ کردن را بنویسند و صداوسیما تلاش کرد که همه ما در آشپزخانه دو نوع روغن مایع داشته باشیم؛ یکی برای سرخ‌کردن و یکی برای سایر غذاها. چرا؟ برای سلامت همین یک دانه قلبی که اندازه مشتمان است و در سینه‌مان می‌تپد تا ما زنده بمانیم. حالا می‌دانید بدترین روغن‌های جامد با حلب‌های بزرگ کجا می‌روند؟ درست حدس زدید! یک راست می‌روند در شیرینی‌پزی‌ها. می‌روند توی همان کیک‌های زیبا و اشتهابرانگیز. می‌روند توی بیسکویت‌هایی که صبح‌ها در کیف بچه‌هایمان می‌گذاریم؛ همان‌ها که روی میز اداره گذاشته‌ایم و هر وقتی ظرفش را می‌بینیم، ناگهان دستمان می‌رود، یکی برمی‌داریم و می‌گذاریم توی دهانمان. ممکن است بگویید مگر ما چقدر شیرینی می‌خوریم؟ ولی مشکل این است که صنایع غذایی‌مان هم از همین روغن‌ها مصرف می‌کنند. غذاهای نیمه‌آماده، کلوچه‌ها، کراکرها‌، تافی‌ها، پیاز داغ‌ها، سبزی‌های سرخ‌شده آماده مصرف و...

اگر قلبتان ناگهان درد بگیرد، خیلی دیر شده است. حتما رگی گرفته. آیا کلسترول خونتان را سالی یک‌بار آزمایش می‌کنید؟ این روغن‌های بد، حداقل ۵۰ درصد چربی اشباع شده دارند و متاسفانه بدتر از چربی اشباع، حاوی ۲۰ درصد هم ایزومر ترانس هستند که دشمن شماره یک قلب و عروق است. یعنی مجموعا ۷۰ درصد دشمنی تلخ در شیرینی‌هایی که کاممان را شیرین می‌کنند، منتظرند تا کلسترول ما را بالا ببرند، رگ‌های ما را مسدود کنند و زندگی را به کاممان تلخ. تعارف نکنید. اصرار نکنید و این مرگ شیرین را به بچه‌ها ندهید. قلب اطرافیانتان را دوست داشته باشید. دست بالا بزنید. بچه‌ها را جمع کنید با کمک خودشان در آشپزخانه خودتان یک کیک ساده با روغن مایع معمولی درست کنید. روی آن را با خامه کم‌چرب و میوه تزیین کنید. یک ساعت هم طول نمی‌کشد. با خیال راحت کیکی را بخورید که می‌دانید چگونه درست شده. برای آنها که وزنشان اضافه است یک برش کوچک کافی است. قدر زندگی شیرین خود را بدانید.

دکتر ربابه شیخ‌الاسلام

متخصص اپیدمیولوژی تغذیه