سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

صدای شب را از دره ستاره ها بشنوید


صدای شب را از دره ستاره ها بشنوید

تماشای آسمان پرستاره « دره ستاره ها »ی قشم از جاذبه های مهم این جزیره است

آب و هوایی مناسب، سواحل بسیار زیبا، آب‌های نیلگون و طبیعتی دلچسب اینها همگی مشخصات گردشگری خلیج‌فارس است برای هر گردشگری که در زمستان قصد سفر به این منطقه را دارد. خلیج‌فارس که به‌عنوان سرمایه‌ای غنی برای ایران‌زمین است علاوه بر ارزش اقتصادی دارای مقام و منزلت بالایی در صنعت گردشگری کشورمان نیز هست و البته همیشه مسئولان صنعت گردشگری ایران نیم‌نگاهی به این گنج طبیعی داشته‌اند.

هرچند همسایگان جنوبی همواره استفاده بهتری از آن کرده‌اند، اما هنوز هم فرصت برای ما باقی است .‌اطلاعات و آمار ثبت شده از میزان گردشگر ورودی به خلیج‌فارس ـ چه حاشیه جنوبی، چه شمالی- بیانگر علاقه گردشگران به این منطقه و البته ارزش اقتصادی صنعت گردشگری برای این آبراه نیلگون است. جاذبه‌های طبیعی، مراکز بزرگ خرید، تفریحات دریایی و... دست به دست هم داده‌اند تا آب‌های نیلگون این خلیج هر ساله پذیرای میلیون‌ها گردشگر باشد در صورتی که امروزه حتی شاهد لنگر انداختن کشتی‌های غول‌پیکر تفریحی در این آبراهه هم هستیم.

یکی از جزایری که در این مجال قصد بررسی توانایی ویژه آن را داریم جزیره زیبای قشم است، اگرچه تاکنون بسیاری از ما به این جزیره سفر کرده‌ایم و قشم را به دلفین‌ها و جنگل حرایش می‌شناسیم یا این‌که نشانی تمام مراکز خریدش را به خاطر داریم، اما دریغ از این‌که دیگر توانمندی‌های گردشگری قشم را دیده یا از آنها مطلع باشیم، در صورتی که به‌عنوان مثال حتی آسمان شب این جزیره می‌تواند سالانه هزاران نفر گردشگر را به خود جلب کند و باعث رشد و رونق دوچندان گردشگری قشم شود. سوال اینجاست که چرا این توانمندی‌ها هنوز به طور کامل به ایران و جامعه بین‌المللی معرفی نشده در صورتی که برخی از کشورها که شرایط مشابهی با این جزیره دارند، تقریبا حدود ۲۰ سال است که از این آسمان درآمد کسب می‌کنند؟

اگرچه قشم از نظر گردشگری دریایی یا مراکز خرید بسیار غنی است و طبیعت آن به‌عنوان یکی از جاذبه‌های اصلی گردشگری ثبت شده است، اما می‌تواند پذیرای گروهی خاص از گردشگرانی باشد که از آنها به‌عنوان گردشگران نجومی یاد می‌شود و البته علاقه‌مندان ستارگان و اجرام آسمانی را به سمت زیبایی‌های منحصر‌به‌فردش با آسمان صاف و پرستاره‌اش بکشاند.‌ این دقیقا نسخه‌ای است که یونان برای تکمیل و رونق صنعت گردشگری عمومی خود در کشورش پیچیده و توانسته تحولی شگرف را در گردشگری‌اش که همه آن را به سواحل و جاذبه‌های باستانی‌اش می‌شناختند، ایجاد و جاذبه‌ای کاملا استثنایی را در کنار جاذبه‌های عمومی خود به صنعت توریسم بین‌المللی معرفی نماید.

یونان کشوری ساحلی است و معمولا سواحل آن و جزایر اطرافش مقصد بسیاری از گردشگران خارجی و داخلی است، تفریحات آبی و دریایی در کنار اقامتگاه‌های بسیار مجلل هر ساله بسیاری از طبیعت‌دوستان را راهی این کشور می‌کند، اما از حدود ۱۸ سال پیش به ارزش واقعی آسمان شب این مناطق نیز پی برده و با سرمایه‌گذاری‌های دقیق و هدفمندی دست به ایجاد شاخه‌ای نوین در صنعت گردشگری‌اش زده و گردشگری نجومی را در این مناطق معرفی کرد و پرواضح است که توانسته گروه کثیری را هم تحت گروه‌های نجومی و متخصصان فضایی هر ساله وادار به سفر به این منطقه کند و درصد قابل توجهی از درآمد و فرصت شغلی را به صنعت گردشگری یونان هدیه کند.

درباره گردشگری نجومی باید به این نکته ظریف هم توجه کرد که گردشگران نجومی اگرچه تخصصی سفر می‌کنند، ولی به جنبه‌های عمومی گردشگری یعنی بازدید از اماکن تاریخی، محل‌های اقامتی و رستوران‌ها هم وابسته هستند، بنابراین حضور آنها در واقع معامله‌ای برد ـ برد است برای صنعت گردشگری هر منطقه‌ای که توان سرمایه‌گذاری روی این شاخه درآمدزای گردشگری را داشته باشد.

به عقیده بسیاری از کارشناسان گردشگری، گردشگری نجومی باعث گردهمایی تعدادی از گردشگران متخصص یا علاقه‌مند به نجوم در منطقه‌ای خاص از جهان خواهد شد که این گروه علاوه بر نیاز‌های تخصصی خود از قبیل رصدخانه یا ابزار عکاسی مناسب این نوع گردشگری و وسایل حمل و نقل که باعث رشد و رونق زیرساخت‌های تخصصی گردشگری در منطقه می‌شود، به امکانات عمومی هم نیاز دارند.

به عقیده برخی کارشناسان گردشگری نجومی، جزایر ایران در خلیج فارس دقیقا همان امکانات یونان را در اختیار دارد که می‌توان از آنها به‌عنوان پایگاه اصلی گردشگری نجومی در کشور و حتی منطقه استفاده کرد. در صورتی که هنوز این نوع گردشگری که درآمد هنگفتی هم به همراه خواهد داشت در حد چند آگهی تبلیغاتی و خبر کوتاه در جراید باقی مانده و هیچ فعالیت عمده‌ای برای معرفی آن به صنعت گردشگری بین‌المللی نشده است.

به هر حال با برگزاری تورهای گردشگری نجومی بر فراز دره تندیس قشم می‌توان فرصتی استثنایی برای معرفی این نوع گردشگری در قشم پدید آورد و در کنار آن باعث معرفی دقیق فرهنگ و آداب و رسوم مردم بومی منطقه شد و به جای ثبت خاطره قایقرانی در جنگل حرا یا تماشای دلفین‌ها یا آبتنی در سواحل زیبای قشم خاطره عکاسی نجومی را هم به ذهن مسافران قشم افزود.‌ به گفته بسیاری از کارشناسان گردشگری داخلی در فصل زمستان که تقریبا تورهای طبیعت‌گردی از تکاپوی خود افتاده‌اند، آب و هوای مطبوع قشم و راه‌های ارتباطی آسان آن به دره تندیس می‌تواند به‌عنوان بهترین گزینه برگزاری تورهای نجومی در این فصل باشد و علاوه بر رونق اقتصاد گردشگری منطقه باعث حفظ محیط زیست این دره نیز بشود، چون تمام گردشگرانی که در قالب این‌گونه تورها وارد قشم می‌شوند جزو گروه‌های طبیعت دوست هستند و به بالاترین سطح نسبت به حفظ محیط‌زیست حساس هستند.

● دره تندیس‌ها

فلاتی نیمه بلند مشرف بر کناره شمالی جزیره که از بخش‌های مرکزی آغاز می‌شود و تا نواحی غربی امتداد می‌یابد. این فلات را بام قشم نامیده‌اند، چرا که گسترده‌ترین بخش بلند جزیره است و چشم‌انداز بی‌نظیری را می‌توان از فراز آن شاهد بود. دره زیبای تندیس‌ها در ضلع شمالی بام قشم واقع شده است. به عبارتی دیگر محل قرارگیری آن حد فاصل روستا- شهر طبل و بام قشم می‌باشد. وسعت دره تندیس‌ها ‌حدود ۶ تا ۷ کیلومترمربع می‌باشد. علت نام‌گذاری این دره به تندیس‌ها، شکل‌گیری تندیس‌های اعجاب انگیزی است که بر اثر عوامل فرسایشی (باد و آب) ایجاد شده‌اند. این دره در هزاره‌های قبلی در زیر دریا قرار داشته است به همین دلیل در اثر گرداب‌های دریایی، سطح بدنه که ماسه و خاک بوده خرد شده و قسمت بالایی که مرجان سخت است، باقی مانده است. این دره در هنگام غروب نارنجی رنگ آفتاب، منظره‌ای بدیع دارد.

● دره ستاره‌ها

در قلب جزیره قشم، در نزدیکی روستای بُرکه خَلَف، پدیده‌‌ ‌زمین‌شناسی اعجاب آوری، به نمایش در‌آمده است. اهالی منطقه معتقدند که روزگاری ستاره‌ای از آسمان به قلب جزیره افتاده و در برخورد خود با زمین این شکل‌ها را از خاک و سنگ و ماسه پدید آورده‌ است. برای این دره که در اصطلاح محلی ستاره و گاه ستاره افتیده نامیده می‌شود. داستان‌های وهم‌آور و خیال‌انگیز فراوانی ساخته شده و بر سر زبان‌هاست. حتی ماندن در این نقطه از جزیره، پس از غروب آفتاب برای عده‌ای سخت نگران کننده است. افراد محلی معتقدند که در شب هنگام موجودات فرازمینی در اطراف ستاره‌ای که بر زمین افتاده جمع می‌شوند. اشکال موجود در این دره حاصل فعالیت باد و آب می‌باشد. که با فرسایش بی‌وقفه‌‌ خود چنین سازه‌های زمین‌شناسی را همچون مجسمه‌های هیولایی جلوه می‌دهند. زمانی که باد شبانه در لا‌به‌لای ستون‌های دره ستاره‌ها می‌پیچد، صداهای بسیار وهم‌آوری را پدید می‌آورد.

عماد عزتی