دوشنبه, ۲۰ اسفند, ۱۴۰۳ / 10 March, 2025
هله هوله های سالم برای بچه ها

وقتی کودک از دوران شیرخوارگی و نوپایی به سنین خردسالی میرسد، اشتهای او به خوردن خوراکیها و تنقلات رنگارنگ زیاد میشود.
در واقع دوست دارد که غذاها و تنقلاتی که میخورد از نظر طعم، رنگ، ظاهر و بو متنوع باشد. اینجاست که پای تنقلات صنعتی به میان میآید.
نگرانی اصلی مادران جوان هم، میل زیاد کودکان به مصرف این نوع تنقلات است. هرچند مادر بتواند در محیط خانه کودک را به خوردن تنقلات سالم تشویق کند، اما به محض ورود او به مهد یا مدرسه و با دیدن این نوع تنقلات در دست دوستان یا در بوفه مدارس اشتهای او تحریک و ترغیب به مصرف این تنقلات میشود.
در این میان برخی مادران جوان به این تصور که تنقلاتی چون چیپس، پفک، ویفر، شکلات و... میتواند برای مدتی کودک را ساکت و خوشحال سازد، بیتوجه به عوارض این نوع محصولات آن را براحتی در اختیار کودک دلبندشان قرار میدهند، اما در مقابل مادران متعهد و مسوولیت پذیری هم هستند که با ارائه راهکارهای صحیح و مناسب، تغذیه کودک خود را در جهت مثبت هدایت میکنند. اما تنقلات صنعتی چه مضراتی دارد وچه خوراکی هایی را میتوانیم جایگزین آنها کنیم؟
● مضرات تنقلات صنعتی
چیپس، پفک، انواع اسنکها، ویفرها، شکلاتها و... همگی از جمله تنقلات فانتزی غیر ضروری است که به جهت دارا بودن نمک، روغن، مواد طعمدهنده، رنگدهنده، مواد شیرین و نگهدارنده برای کودکان محدودیت مصرف دارد.
نمک زیاد این محصولات سبب آسیب به کلیهها، تغییر ذائقه کودک به شورخواری، تجمع آب در بدن، تورم و پرفشاری خون خواهد شد. رنگ های به کاررفته باعث بروز اختلالات رفتاری، اضطراب، تندخویی و حساسیت شده و روغنهای چند بار مصرف سرخکردنی طی حرارتهای بالا با ایجاد رادیکالهای آزاد پراکسید، مواد سرطانزایی را ایجاد میکند که مصرف دراز مدت آن سبب ابتلای مصرفکننده به انواعی از سرطانها میشود.
از طرفی طی برشته یا سرخشدن محصولات حاوی کربوهیدرات نظیر چیپس، بیسکویت، کلوچه و... مادهای سمیبه نام آکریلامید تولید میشود که سبب تضعیف سیستم ایمنی، افزایش بیماریهای عفونی، ناباروری، سقط جنین، تغییر رفتارهای جنسی و... میشود.
سوءجذب و سوءتغذیه ناشی از مصرف این تنقلات نیز میتواند منجر به کمخونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش مو بخصوص در کودکان در حال رشد شود. مواد شیرین نیز باعث تنبلی لوزالمعده و بروز دیابت و عوارض ناشی ازچاقی میشود.
● تنقلات سالم کدام است؟
برگه هلو، زردآلو و قیسی یکی از خوشمزهترین تنقلات سالم به شمار میرود. برگهها به دلیل طعم شیرین و مزه متنوع جایگزین مناسب پاستیل، تافی و آبنباتهای نرم است.
برگه زردآلو، سرشار از ویتامین A بوده و به رشد مطلوب اطفال کمک کرده و باعث تقویت بینایی میشود. هرچه این برگه نارنجیتر باشد درصد بتاکاروتن (ویتامینA) آن بیشتر است. برگه قیسی از زردآلو کم شیرینتر و کوچکتر بوده و به دلیل آنتیاکسیدان و ویتامینهای گروه B برای رفع ناآرامی و بیخوابی کودک مفید است. برگه هلو هم به رفع عطش کمک کرده، اشتها آور خوبی است و سموم بدن را دفع میکند.
● آلو؛ سرشار از ویتامین B
آلوبرقانی، آلو زرد، آلو سیاه، آلو بخارا و آلوچه جنگلی خشک شده یا تازه، جایگزین مناسب لواشکهای صنعتی است. آلو بخارا و برقانی، صفرا را دفع، کبد را تقویت و خون را تصفیه می کند و جوشها را التیام می بخشد و از عوارض کمخونی میکاهد. آلو جنگلی، ترش و ملس بوده، ملین و ادرارآور خوبی است، گرمی خوراکیها را رفع میکند، کلیهها را شستشو می دهد و از پرفشاری خون میکاهد. آلو سیاه مسکّن حرارت درونی و حالت تهوع و سرگیجه است، در رفع خارش بدن موثر و سمزدای خوبی است. بهترین آلوها، آلوی سیاه و برقانی است که ویتامین B زیادی دارد.
● کشمش، از بین برنده سوءهاضمه
سطح این نوع میوه خشک را میتوانید با مقداری کاکائوی نرمشده پوشش دهید و آن را جایگزین انواع شکلاتهای اسانسدار و اسمارتیز کنید.
مویز حبههای درشت خشکشده انگور سیاه و کشمش حبههای انگور سبز است. مویز تهیه شده از انگور شاهانی و قرمز خواص بیشتری دارد و پرخاصیتترین آن انواع پرگوشت، کم دانه یا بیدانه آن است.
این میوه سرشار از آنتیاکسیدان بوده، از غلظت خون میکاهد، رگها را گشاد میکند، برای رفع سوءهاضمه مفید بوده و ضدآلرژی و تقویتکننده سیستم ایمنی است.
در مقایسه با مویز، کشمش خواص کمتری دارد و برای مادران شیرده، سالمندان و کودکان در حال رشد مفید است.
● کنجد و شاهدانه استخوانها را تقویت میکند
این دانهها جایگزین تنقلات شیرین است. آنها را خام تهیه و در منزل برشته کنید. این دانههای پرکالری نیرو را تقویت کرده، به واسطه فسفر زیاد برای آرامش اعصاب مفید و تقویتکننده حافظه است، اسیدفولیک و منیزیم بدن را تامین می کند و به سبب کلسیم فراوان باعث استحکام استخوانهای در حال رشد میشود.
همچنین ذرت بوداده جایگزین مناسبی برای انواع اسنکاست. ذرت غنی ازویتامینهای گروه B بوده و به علت داشتن گوگرد، آهن و کلسیم به تقویت موها و ناخنها کمک میکند. برای تنوع در طعم این محصول آن را با مقدار کمی کره حیوانی تهیه کنید.
● توصیهها
۱ ـ برگهها را از اماکن معتبر خریداری و آنهایی را که در بستهبندیهای بهداشتی و دارای مجوز بهداشت است، انتخاب کنید. اغلب برگههای فلهای با مواد شیمیایی گوگرددار به صورت غیربهداشتی خشکشده و به دلیل سطح چسبنده اغلب آلوده به گرد و غبار و فضولات پرندگان و حشرات موذی است.
۲ ـ از خرید انواع آلوهای فرآوری شده و فلهای خودداری کنید؛ آلوهای فرآوری شده حاوی نمک و مواد رنگی زیادی بوده و آلرژیزاست.
۳ ـ میزان کالری اغلب میوههای خشک بخصوص کشمش و مویز بالاست؛ در مصرف آن حد تعادل را رعایت کنید.
۴ـ کنجد و شاهدانه به دلیل دارا بودن روغنهای گیاهی، بسیار فسادپذیر بوده و رطوبت زیاد موجب کپکزدگی آنها میشود؛ از نگهداری طولانیمدت این دانهها اجتناب کنید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست