چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

غذاپزها


غذاپزها

این روزها وسایل مختلفی برای پخت انواع غذاها مورد استفاده قرار می گیرند از قابلمه های معمولی و زود پز گرفته تا نسل های جدیدتر غذاپز مانند نسوزپز یا هواپز

این روزها وسایل مختلفی برای پخت انواع غذاها مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ از قابلمه‌های معمولی و زود‌پز گرفته تا نسل‌های جدیدتر غذاپز مانند نسوزپز یا هواپز. در پوستر این هفته سعی کرده‌ایم نگاهی اجمالی به خصوصیات این وسایل مختلف و خوبی‌ها و بدی‌های آنها داشته باشیم...

این وسیله بیشتر برای پختن سبزی‌های مختلف به کار می‌رود؛ بخارپز کردن سبزی‌ها یکی از بهترین و ساده‌ترین راه‌ها برای پختن این مواد غذایی بدون تغییر شکل ظاهری آنهاست. از آنجا که مدت زمان پخت سبزی‌ها در دستگاه‌های بخارپز طولانی است، مقدار زیادی از ویتامین C موجود در آنها از دست می‌رود ولی سایر ویتامین‌ها تا حد قابل‌قبولی حفظ می‌شوند. شما می‌توانید ماهی یا مرغ را هم به جای سرخ‌کردن، با کمی آبلیمو و روغن زیتون مزه‌دار کنید و داخل دستگاه بخارپز بگذارید تا یک غذای خوشمزه، سالم و البته کاملا رژیمی داشته باشید. برای خوش‌طعم شدن غذاهای پروتئینی، سبزی‌هایی مانند هویج، کلم بروکلی یا فلفل دلمه‌ای را در ۱۰ دقیقه پایانی پخت به گوشت سفید یا قرمز درون دستگاه اضافه کنید تا غذای مغذی‌تر و خوش فرم را روی میز بچینید. در روش بخارپز انرژی گرمایی به?طور غیرمستقیم به غذا منتقل می شود و درصدی از آن بر اثر انتقال به آب هدر می رود، در نتیجه در این روش انرژی بیشتری برای پخت غذا به کار می رود.

● بـخـارپـز

زودپز یکی از رایج‌ترین وسایل پخت غذا محسوب می شود. معمولا بدنه داخلی زودپزها از جنس آلیاژی از آلومینیوم یا استیل است. با افزایش فشار، دمای جوش تا حدود ۱۴۰ درجه سانتیگراد بالا می رود و عمل پختن سریع تر اتفاق می افتد، در نتیجه زمان پخت کم می شود. یکی از سریع‌ترین راه‌های پختن غذاهای دیرپزتری مانند گوشت‌های قرمز است. گوشت قرمز در کمتر از ۷۰ دقیقه داخل زودپز پخته می‌شود و همین موضوع می‌تواند به حفظ ارزش تغذیه‌ای و ریزمغذی‌های موجود در گوشت کمک کند. البته بهتر است از پختن سبزیجات با زودپز خودداری کنید زیرا سبزی‌های شما بیش از اندازه نرم می‌شوند و شکل ظاهری‌شان را هم از دست می‌دهند. اما این دستگاه برای پختن سبزی‌های سخت‌تری مانند چغندر هم بسیار کارآمد است به طوری که ظرف مدت ۳۰ تا ۳۵ دقیقه داخل زودپز کاملا پخته و نرم می‌شود. در استفاده از این دستگاه باید به شعله گاز و یا سوپاپ اطمینان دقت زیادی نمود زیرا هر نوع نقص در این دستگاه امکان انفجار آن را تشدید می کند.

● زودپــز

استفاده از قابلمه‌های معمولی برای پختن برنج و حتی انواع خورش‌ها بین خانواده‌های ایرانی بسیار رایج است. پختن غذا در قابلمه، زمان زیادی طول می‌کشد و آب زیادی هم برای پخت لازم است بنابراین امکان از دست رفتن ریزمغذی‌های موجود در مواد غذایی و حتی از دست رفتن طعم واقعی آنها طبیعی و البته ناخوشایند است.

● قابلمه معمولی

هواپز یا فلیور ویو، از جدیدترین دستگاه‌ها برای پخت غذاهاست. شکل ظاهری این دستگاه تقریبا شبیه بخارپز است. وجود یک لامپ هالوژنی و فن برای گردش هوای داغ در این وسیله، باعث می‌شود غذا به مراتب سریع‌تر و بی‌دردسرتر پخته شود، اما نه آنقدر سریع که فروشندگان یا بروشورهای این دستگاه ادعا می‌کنند. آنها در تبلیغات خود می‌گویند که شما می‌توانید یک مرغ یا بوقلمون درسته را فقط طی ۲۵ دقیقه بپزید اما واقعا این‌طور نیست. اگر مرغ، ماهی و گوشت به صورت تکه‌شده باشند، حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای پختشان کافی است اما برای پخت کامل یک مرغ درسته، حداقل یک ساعت باید زمان بگذارید. یکی از مزایای مهم هواپز این است که برای درست کردن غذا لازم نیست به هیچ‌وجه آب یا روغن به ماده غذایی اضافه کنید که علاوه بر خوشمزه‌تر شدن غذا، به سالم‌تر و کم‌کالری‌تر شدن آن نیز کمک می‌کند.

● هـواپــز

آشپز هوشمند یا نسوزپز، آخرین مدل انقلابی در پخت غذای سالم است، دستگاهی ۷ لایه که ۵ لایه آن گرما را منتشر و ۲ لایه آن گرما را به مواد غذایی موجود در ظرف، منتقل می کند. این غذاپز به صورت هوشمند عمل می کند و پس از پخته شدن غذا، حرارت را در حد گرم ماندن غذای موجود در قابلمه نگه می دارد. غذا در این دستگاه به هیچ وجه نمی سوزد و ته نمی گیرد.

این دستگاه توسط مخترعان ایرانی در داخل کشور و آمریکا و چین به ثبت رسیده است. آشپز هوشمند علاوه بر عمل پخت به‌صورت ملایم،‌ حرارت را به طور یکسان در تمام سطوح مواد غذایی پخش می‌کند و به همین خاطر باعث می‌شود که تمام قسمت‌های مواد غذایی به خوبی پخته شوند. آشپز هوشمند، با توجه به سیستم جذبی حرارت، زمان پخت را کاهش داده، در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌کند و مهم اینکه تمام این کارها را بدون مصرف برق و تنها با اجاق گاز معمولی انجام می‌دهد. این وسیله برای پختن انواع غذاهای سنتی و مدرن از دلمه گرفته تا ته‌چین و لازانیا مناسب است و با توجه به توانایی تنظیم، می‌تواند کیفیت و رنگ ته دیگ را کنترل می کند و حسابی به درد مادران گرفتار یا شاغل می‌خورد.