جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
اینترنت و زبان های برنامه نویسی تحت وب
انجمن سازندگان كامپیوتر اروپا در ژنو و در كنار اداره مركزی سازمان بین المللی استاندارد ISO و كمیسیون علوم الكترونیكی بین المللی IEC مستقر است. نام ECMA در سال ۱۹۹۴ به انجمن یكنواختی اطلاعات و سیستمهای ارتباطی اروپا تغییر یافت تا بتواند در محدوده بیشتری به فعالیت بپردازد. وظیفه اصلی ECMA مطالعه، گسترش و تصویب استانداردها و گزارشهای فنی در زمینه اطلاعات و تكنولوژی است.
انجمن سازندگان كامپیوتر اروپا از شركتهای مختلف سازنده كامپیوتر تشكیل شده ولی نمیتواند مانند سازمان استاندارد بینالمللی ISO عمل كند و مسئولیت آن در حد همكار و مشاور اغلب موسسات ملی یا بین المللی باقی مانده است. این انجمن تاكنون بیش از ۲۷۰ استاندارد و۷۰ گزارش فنی منتشر كرده است كه از میان آنها ۸۵ مورد به عنوان استاندارد بین المللی توسط سازمان بین المللی استاندارد و یكنواختی ISO و ۲۵ مورد به عنوان استاندارد خاص اروپا توسط موسسه استانداردهای ارتباط از راه دور ETSI پذیرفته شده اند و در میان آنها ECMA Script كه منبع و مبنای آن جاوا اسكریپت است به چشم میخورد.
رعایت استانداردهای تصویب شده اینترنت در هماهنگ كردن ساختار اینترنت در بخشهای گوناگون طراحی و جستجو نقش اساسی دارد و با در نظر گرفتن مفاد آن، اطلاعات و فهرست سایتهای موجود در اینترنت از مقررات یكنواخت و منسجمی پیروی خواهند كرد تا سرویس بهتر و بیشتری به بازدید كنندگان سایت ارائه كنند. استانداردهای تصویبی باید با نمایشگرهای نسخههای قدیمی اینترنت هم هماهنگی داشته باشد و اگر مرورگری نتوانند تمام محتوای سایت را نمایش دهند باید حداقل متن و نوشتهها را باز كرده و در معرض دید بازدید كننده قرار دهد. مقدمات استفاده از جاوا اسكریپت كه یك زبان برنامه نویسی با گرایش به اشیاء Object Oriented است از سال ۱۹۹۵ شروع شده است (مفهوم گرایش به شئ بر خلاف اشیاء دنیای حقیقی مانند میز، بشقاب و چنگال به اشیاء مجازی داخل نمایشگرها و مرورگرهای اینترنت مانند فرم، جدول و پنجرههای گوناگون اطلاق میشود) جاوا اسكریپت اصولاً برای تهیه و طراحی وبسایت و توسط Brendan Eich از كاركنان شركت نت اسكیپ برنامه نویسی شده است. این زبان در ابتدا با عنوان Mocha و سپس با نام LiveScript شناخته میشد كه در نهایت به JavaScript تغییر نام داد. جاوا اسكریپت از جهت نگارشی به ساختار و تركیب بندی زبان برنامه نویسی جاوا كه متعلق به سان مایكروسیستمز است شباهت فراوان دارد ولی هیچ ارتباط موضوعی، تجاری و برنامه نویسی در آن دو وجود ندارد.
جاوا اسكریپت برای اولین بار در بین سالهای ۱۹۹۹ــ۱۹۹۷ توسط انجمن سازندگان كامپیوتر اروپا ECMA بازخوانی و بازنگری شد و پس از مطابقت با استانداردهای ECMA۲۶۲ در ماه ژوئن ۱۹۹۷ به عنوان یكی از زبانهای رسمی طراحی وبسایت مورد پذیرش قرار گرفت. سازمان استاندارد جهانی ISO نیز در ماه آپریل ۱۹۹۸ هماهنگی آن را با قوانین مورد تایید قرار داد. تغییر نام از LiveScript به JavaScript تقریباً زمانی اتفاق افتاد كه نت اسكیپ مرورگر اینترنت خود را برای پشتیبانی از جاوا آماده میكرد. تعویض نام LiveScript به جاوا اسكریپت به علت شباهت در ساختار تركیب كلمات و دستورات و الهام هر دو از زبان برنامه نویسی C موجب سردرگمی برنامه نویسان شده بود. اكنون پس از گذشت سالها محبوبترین زبان اینترنت جاوا اسكریپت است و از آن به دلیل مطابقت با هر دو زبان اچ تی ام ال و جاوا با عنوان ركن اصلی نسل آینده اینترنت یاد میكنند. مایكروسافت پس از احساس موفقیت جاوا اسكریپت به مقابله با آن برخاست و در ۱۶ جولای ۱۹۹۶ زبان برنامه نویسی جی اسكریپت را كه دقیقاً از جاوا اسكریپت رونویسی شده بود را عرضه كرد.
موفقیت جاوا اسكریپت مدیون چند عامل مهم میتواند باشد.
ــ جاوا اسكریپت مشكلات جاوا را در اینترنت ندارد.
ــ بخشهای سایت را قطعه بندی كرده و كدها را در آن بخش فعال میكند.
ــ كدهای خود را بدون نیاز به دانلود نشان میدهد.
ــ كدهای آن پس از كپی و انتقال به متون موجود در اچ تی ام ال مورد پذیرش نمایشگرهای اینترنت است.
در اولین روزهای تاسیس شبكه جهانی www دستورات HTML بسیار ساده و آسان بود و فراگیری و آموزش آن بیشتر از چند روز طول نمیكشید ولی همگام با پیشرفت اینترنت طراحان خواستار كنترل بیشتری در طراحی صفحات و ارتباط بین بازدیدكنندگان و مدیران سایت بودند كه زبان اچ تی ام ال نمیتوانست نیاز آنان را برطرف كند. چنین نیازی سبب شد تا شركت نت اسكیپ تصمیم گرفت برای رفع مشكلات خود از جاوا اسكریپت كمك بگیرد. با وجود نزدیكی حروف كلمات در اسم برنامههای Java و JavaScript، هیچگونه شباهت تكنیكی و مفهومی بین این دو برنامه وجود ندارد. جاوا یك زبان برنامه نویسی بدون نقص است و از آن با عنوان نسل بعدی برنامه های c و ++c یاد میشود و جاوا اسكریپت مطلقاً برای اینترنت نوشته شده است.
اسكریپت
زبانهای برنامه نویسی كه بر اساس اسكریپت نوشته شدهاند برای تهیه و طراحی صفحات وب استفاده میشوند. این گونه زبانها نمونه كوچك شده و خلاصهای از زبانهای برنامه نویسی اصلی هستند و معمولاً تعدادی از فرامین و تواناییهای آنان مانند امكان نگارش و یا ذخیره سازی و پاك كردن فایلها در كامپیوتر استفاده كننده حذف شده است.
وی بی اسكریپت
این زبان خلاصهای از زبان ویژوال بیسیك Visual Basic VB است و كسانی كه میتوانند با آن برنامه نویسی كنند با اندكی آموزش تفاوتهای وی بی را با وی بی اسكریپت تشخیص خواهند داد. اگر چه زبان VB Script برای اضافه كردن جلوههای ویژه در صفحات اینترنت به كار میرود ولی كاربرد عمده آن در در نوشتن برنامههای سرور است كه بر اساس تكنولوژی ASP صورت میگیرد. یادگیری این زبان برای كسانی كه تا كنون برنامه نویسی نكرده اند بسیار آسان است و شروع بسیار خوبی برای آشنایی و ورود به مشاغل برنامه نویسی میتواند باشد.
جاوا اسكریپت
ساختار جاوا اسكریپت شباهت فراوان به زبان C دارد و بیشتر با قرار دادن كدهای آن در داخل سایت و برای ایجاد جلوههای ویژه و عملیاتی كه انجام آن با كدهای اچ تی ام ال ممكن نیست انجام میشود تا بازدید كنندگان سایت آن را مشاهده كنند. سایتهایی كه حروف به دنبال ماوس در نوسان هستند و یا از افكتهایی مانند نشان دادن ساعت و شمارشگر و یا رنگی كردن بخشهایی از صفحات اینترنت، یكسان كردن خطوط و اندازه آن كه بیشتر به بازیهای كودكانه میماند و برای اجرای عملیات آنها نیازی به پردازش توسط سرور نیست توسط جاوا اسكریپت نوشته شدهاند. جاوا اسكریپت میتواند در سرورها نیر برنامه نویسی شود، اما به دلیل راحتی در استفاده، طراحان اینترنت به كار گیری وی بی اسكریپت را به جاوا اسكریپت ترجیح میدهند. یكی از تفاوتهای عمده این دو زبان در طرز نوشتن حروف است. در VBS استفاده از حروف كوچك و بزرگ هیچ تفاوتی ندارد اما در JavaScript اگر دستوری كه باید با حروف كوچك نوشته شود با حروف بزرگ بنویسند با پیام اشتباه مواجه خوهند شد. سایت www.anfyteam.com میتواند نمونه خوبی از كارایی جاوا اسكریپت باشد و از آنجا كه كپی و قرار دادن كدهای جاوا اسكریپت در هر وبسایتی امكان دارد سایت انفی امكان دانلود و ساخت افكتهای و جلوههای ویژه و قرار دادن آنها را در میان كدهای اچ تی ام ال برای علاقمندان فراهم كرده است. جاوا اسكریپت یك زبان برنامه نویسی با كدها و دستورات ساده است كه میتواند مستقیما در HTML جای بگیرد و به همراه HTML به وسیلهی مرورگر خوانده و نشان داده شود. جهت نمایش فایلها و كدهای جاوا اسكریپت استفاده كننده كامپیوتر مجبور نیست برنامه و یا فایل دیگری (مانند فایلهای فلش و موزیك كه به دانلود Flash Player و یاReal Player احتیاج است) را دانلود و در سیستم خود نصب كند. جاوا اسكریپت با خود اطلاعات و كدهایی را حمل میكند كه آن كدها به نمایشگرهای اینترنت دستورات و دستورالعملهای لازم را جهت محاسبه، پردازش و یافتن و رد یابی اطلاعات ورودی و خروجی جهت نشان دادن جلوههای ویژه نشان میدهند. با آن كه اسكریپتهای برنامه نویسی و طراحی اینترنت فراوانی در دسترس طراحان و برنامه نویسان اینترنت وجود دارد كه بهتر و حرفهای تر از جاوا اسكریپت عمل میكنند، اما به دلیل سهولت در فراگیری كدها، دانلود سریع در صفحات اینترنت و علاقه طراحان و كسانی كه با با اچ تی ام ال آشنا هستند جاوا اسكریپت همچنان محبوبیت خود را حفظ كرده است.
جی اسكریپت
مایكروسافت در مقابله با جاوا اسكریپت و نمایشگر نت اسكیپ زبان برنامه نویسی خاص خود را بر پایه اینترنت اكسپلورر نسخه ۳ تدوین و آن را با نام جی اسكریپت معرفی كرد. در آن زمان برنامه نویسان و طراحان سایتهای خود را با نت اسكیپ آزمایش میكردند و به اكسپلورر چندان اعتنا و اعتمادی نداشتند. این رسم همچنان ادامه دارد و سایتها ابتدا در نمایشگر موزیلا و فایر فاكس امتحان شده و نشان داده میشوند و به قانون اول موزیلا بعد مرورگرهای دیگر احترام میگذارند.شركتهای معتبری مانند بلاكس Blox و نونا KnowNow سایتهای طراحی شده خود را كاملاً منطبق با جاوا اسكریپت میسازند و تقریباً مایكروسافت را قانع كردهاند كه نسل آینده اینترنت بر پایه كدهای جاوا اسكریپت ساخته خواهند شد. بخشهای عمدهای از تكنولوژی MSDN مایكروسافت با جاوا اسكریپت هماهنگی كامل دارد و به همین دلیل است كه وی بی اسكریپت مایكروسافت كم كم به بوته فراموشی سپرده شده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست