پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ایران میزبان شطرنج آسیا


ایران میزبان شطرنج آسیا

میزبان ششمین دوره مسابقات قهرمانی نونهالان و نوجوانان آسیا, در رده های سنی ۸ ۱۰, , ۱۲ و ۱۴ سال كشور ایران است

میزبان ششمین دوره مسابقات قهرمانی نونهالان و نوجوانان آسیا، در رده های سنی ۸ ۱۰، ، ۱۲ و ۱۴ سال كشور ایران است. این مسابقات ازامروز تا یازدهم تیر ماه سال جاری در شهر تهران زیر نظر فدراسیون شطرنج جمهوری اسلامی ایران با حمایت فیده و فدراسیون شطرنج آسیا برگزار می شود. محل برگزاری مسابقات، هتل المپیك مجموعه ورزشی آزادی تهران است. تا آخرین ساعات مهلت ثبت نام برای شركت در مسابقات (روز شنبه ۲۰ خرداد ماه) حدود ۱۸۰ نفر از كشورهای مختلف برای حضور در این رقابت ها اعلام آمادگی كردند. بحرین، امارات، عربستان و اغلب كشورهای عربی، ازبكستان، تاجیكستان و جمهوری های آسیای میانه و همچنین كشور هند از جمله شركت كنندگان در این رقابت ها هستند. نگاهی گذرا به مسابقات آسیایی سال های گذشته خواهیم داشت.

●ناكامی ایران

سال ،۸۲ میزبان سومین دوره مسابقات نونهالان و نوجوانان آسیا كشور هند بود. هندی ها موفق شدند در این مسابقات ۱۳ مدال از جمله ۵ مدال طلا از ۱۶ مدال توزیع شده را به دست آورند. سومین دوره مسابقات در ۷ دور برگزار شد و هیچ كدام از بازیكنان كشورمان موفق نشدند روی سكو بروند.

●۱۵ هزار دلار جایزه

سال ،۸۳ میزبان چهارمین دوره مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا در رده های زیر ۸ ، ۱۰ ، ۱۲ و ۱۴ سال در گروه های جداگانه دختران و پسران، آكادمی شطرنج سنگاپور بود.

حدود ۳۲۹ شطرنج باز از ۲۳ كشور آسیایی در این مسابقات شركت كردند. از كشور ایران ۳ نفر زیر ۸ سال و ۲ نفر زیر ۱۰ سال و ۴ نفر زیر ۱۲ سال و ۵ نفر زیر ۱۴ سال، در مجموع ۱۴ نفر از ایران در این مسابقات شركت كردند. مسابقات در ۹ دور و به روش سوئیسی برگزار شد. محل برگزاری این مسابقات، سالنی بزرگ در مدرسه ای متعلق به نخست وزیر این كشور بود.

جالب اینكه همزمان با این مسابقات، یك دوره مسابقه آزاد استادی و با ۱۵۰۰۰ دلار جایزه، یك مسابقه مدعیان و همچنین یك سمینار داوری و یك سمینار مربیگری پنج روزه نیز در این آكادمی برگزار شد. همایون توفیقی تمیجانی در رده زیر ۱۴ سال پسران موفق به كسب مدال نقره و شاهین كوهستانی محمدآباد در رده زیر ۱۲ سال پسران موفق به دریافت مدال برنز و میترا حجازی پور در رده زیر ۱۲ سال دختران موفق به كسب مدال برنز در مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا شد.

●یك مقام چهارمی برای ایران

سال ۸۴ پنجمین دوره مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا در كشور هند برگزار شد. در این مسابقات ۱۶ بازیكن از كشور ایران شامل۱۱ بازیكن عضو تیم ملی و همچنین تیم ۵ نفره ای از قهرمانان استان فارس حضور یافتند. در مجموع ۴۰۰ شطرنج باز از ۱۱ كشور آسیایی در این پیكارها حضور داشتند كه تعداد شركت كنندگان هندی بیش از ۳۲۰ نفر بود. مسئولان برگزار كننده با هدف حفظ بی طرفی و عادلانه بودن نتایج، هیأت داوران این مسابقات را از مالزی انتخاب كردند.

هند با استفاده از فرصت میزبانی این مسابقات، بیش از ۳۰۰ شطرنج باز خود را وارد رقابت ها كرده بود به طوری كه ۱۱ شطرنج باز دختر و پسر تیم ایران در ۹ دور این رقابت ها عمدتاً با حریفانی از هند روبه رو شدند.

هیأت داوران این مسابقات از مالزی انتخاب شده بودند و مسابقات در ۹ دور و به روش سوئیسی برگزار شد. محل برگزاری مسابقات سالن «ایندیراگاندی» در دهلی نو، پایتخت هند بود. در این مسابقات، «میترا حجازی پور» در رده سنی ۱۲ سال دختران رتبه چهارم و «پوریا درینی» در رده سنی ۱۴ سال پسران رتبه ششم را به خود اختصاص دادند. از ۲۴ مدال طلا، نقره و برنز این مسابقات ۲۱ مدال به شطرنج بازان نوجوان هند و ۳ مدال به شطرنج بازان ویتنامی اختصاص یافت.

●ایران میزبان شد

بنا به گفته حمیدرضا پورشاهماری مسئول مسابقات فدراسیون شطرنج ایران، تنها از كشور هند ۱۰۰ نفر كه شامل ۶۰ بازیكن و ۴۰ همراه هستند در این مسابقات حضور خواهند داشت.

از كشور ایران ۶ نفر اول هر رده سنی ۸ ، ۱۰ ، ۱۲ و ۱۴ سال یعنی در مجموع ۲۴ نفر كه دارای مقام قهرمانی هستند با هزینه فدراسیون شطرنج ایران شركت خواهند كرد. سایر علاقه مندان به صورت آزاد می توانند برای ثبت نام مبلغ ۱۵۰ دلار (۱۴۰ هزار تومان) برای هر نفر به حساب فدراسیون شطرنج ایران واریز كنند. وی درباره هزینه ثبت نام شركت در این مسابقات گفت: «كنفدراسیون آسیایی شطرنج بابت هر نفر شركت كننده در این مسابقات از فدراسیون ایران، مبلغی را دریافت می كند و در مقابل آن از فدراسیون حمایت مالی خواهد كرد» .

مسئول مسابقات ششمین دوره مسابقات آسیایی نونهالان و نوجوانان پیش بینی می كند در این مسابقات حدود ۲۵۰ نفر شركت كنند. وی در مورد چهره های مهم شركت كننده در این مسابقات معتقد است «در مورد كودكان و نوجوانان نمی توان به سادگی چهره ای را معرفی كرد، زیرا بین بچه ها هر سال چهره های جدیدی كشف می شود، اما بین شركت كنندگان هند، چین و ویتنام بازیكنان خوبی وجود دارند» .

این مسابقات در ۷ دور به روش سوئیسی برگزار می شود ، اما برای كودكان معمولاً در ۹ دور و در دو جدول مجزا برای دختران و پسران برگزار می شود.

تا زمان تنظیم گزارش، از داوران خارجی جهت داوری مسابقات دعوتی صورت نگرفته بود.

از آنجایی كه ایرانیان شهره اند به مهمان نوازی، باید دید كه چگونه از شطرنج بازان جوان پذیرایی خواهیم كرد.

حمیدرضا پورشاهماری كه مسئول مسابقات فدراسیون شطرنج جمهوری اسلامی ایران است، از داوران باسابقه نیز به شمار می رود كه در این مسابقات مانند اغلب مسابقات شطرنج حضور خواهد داشت و علاوه بر میزبانی، داوری نیز خواهد كرد. در یك نظرسنجی كه یكی از سایت های مهم شطرنج در سال ۸۴ انجام داد و از شطرنج بازان خواسته شد بهترین داور را از نظر خود معرفی كنند، بیشترین تعداد شطرنج بازان، آقای پورشاهماری را بهترین داور معرفی كردند.

فرصت را مغتنم دانستیم و گفت وگویی با ایشان در مورد شطرنج و داوری انجام دادیم كه از نظر شما خواهد گذشت.

فریبا منتظرظهور