پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

برنامه ریزی مدون, هدف گذاری دقیق


برنامه ریزی مدون, هدف گذاری دقیق

قدم بعدی نوجوانان قهرمان

در ۱۲ دوره قبلی برگزاری مسابقات فوتبال قهرمانی نوجوانان آسیا و در ۲۳ سالی که از دوران جدید برپایی این پیکارها می گذشت، سابقه نداشت که حتی یک بار هم عنوان اولی از آن ایران شود، اما آن طلسم در مسابقات اخیر در ازبکستان که دوره سیزدهم این رقابت ها بود، شکست و ایران با شش برد در شش بازی خود و با لیاقت به عنوان قهرمانی رسید و البته همسو با آن مجوز حضور در دور پایانی جام جهانی نوجوانان را هم به دست آورد که در سال ۲۰۰۹ در نیجریه برگزار خواهد شد.تاثیرگذاری وسیع علی دوستی مربی کاربلد نوجوانان و تمامی ۲۳ بازیکن اعزامی به ازبکستان شامل صادقی، دباغ، گودرزی ، شیرازی، حیدری، گوهری، محمددوست، ایمانی، اسماعیل پور، گلبرگ و صادقیان بر هیچ کس پوشیده نیست و کاوه رضایی با شش گلی که زد اضافه بر افتخار تیمی عنوان آقای گلی را هم به دست آورد و حتی برخی کارشناسان کنفدراسیون آسیا او را علی دایی آینده فوتبال ایران خواندند. مهم تر از درخشش های فردی، این کار گروهی و حساب شده تیم ما بود که جای هر چیز دیگری را پر می کرد و حتی وقتی در بازی فینال صادقیان کاپیتان تیم ما نتوانست به دلیل محرومیت به میدان آید، همین فاکتور به گونه ای بود که جای خالی او را نیز پوشش داد و مانع توفیق ما در برابر کره جنوبی نشد.

● برخوردهای عاقلانه

از همه عاقلانه تر برخوردهای دوستی بود، مردی که بیش از سه دهه است در بانک ملی و سایر باشگاه های ما نوجوانان مستعد را ساخته و روانه میدان کرده است، حتی بعد از برد قاطع ۰-۳ در برابر امارات در مرحله نیمه نهایی بعد از اینکه به فینال رسیدیم، از بازی تیم ما انتقاد کرد و گفت نوجوانان آن طور بازی نکرده اند که باید می کرده اند و گفت احساس رضایت نکرده است. در عین حال او در سخت ترین روزها وقتی با سوریه در یک چهارم نهایی و کره جنوبی در فینال هم بازی داشتیم، با اطمینان خاطر از پیروزی ما گفت و با اعتماد به نفس از قهرمان شدن ما یاد کرد و همین مسئله روحیه شاگردان مستعد او را بیشتر ساخت. او به لحاظ فنی نیز هوشیارانه عمل کرد و چند فقره تعویض های او سرنوشت دو سه دیدار را به سود ما عوض کرد که بازی با سوریه و وارد کردن حیدری به میدان و تغییر روند آن دیدار از آن طریق و زدن دو گل در بیست دقیقه پایانی آن بازی و تبدیل تساوی بدون گل به برتری ۰-۲ در همان مقطع نمونه آشکاری در این خصوص بود.

● درس های گذشته

چهار سال پیش هم علی دوستی با تیم نوجوانان به نیمه نهایی قهرمانی آسیا رسیده، اما در آن مرحله ناکام مانده و به رتبه چهارم بسنده کرده بود و همان رویداد ایران را از کسب سهمیه حضور در جام جهانی نوجوانان باز داشته بود. تجربیات و درس های آن دوره او و شاگردانش را به اعضای فعال و شرکت کنندگان کم اشتباه این دوره بدل کرد. اگر در دهه ۱۹۷۰ ایران در چهار نوبت متوالی قهرمان فوتبال جوانان آسیا شده بود، از تکرار آن عنوان در سطح نوجوانان بازمانده و حتی در دوره ای که امثال محمدخانی و عباءزاده در تیم ملی این رده سنی بازی می کردند، به این مهم نایل نشده بود. سپس در ده ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰ در امر پرورش جوانان و نوجوانان در فوتبال کشورمان وقفه هایی افتاد، اما این روند از اواسط و اواخر دهه ۱۹۹۰ شکل بهتری یافت و از نو شدت گرفت و در دهه جاری و بهتر بگوییم

۶-۵ سال اخیر به اوج خود رسید و با اینکه باز جوانان ابتدا و زودتر از این روند بهره مند شدند و در سال ۱۹۹۹ مسافر جام جهانی جوانان در آرژانتین شدند، اما سرانجام بخت نوجوانان هم امسال باز شد و آنها نیز به حق خود رسیدند.

● از روز اول

وقتی از اولین قهرمانی نوجوانان در تاریخ برپایی مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا می گوییم مجبوریم متذکر شویم که یک بار دیگر هم ایران به فینال این رده در آسیا رسیده و نایب قهرمان شده و به تبع آن مجوز حضور در جام جهانی را به دست آورده بود، اما چون پنج بازیکن صغر سنی در آن تیم یافت شده بودند، آن پنج بازیکن برای دو سال محروم گشته و آن مقام از تیم کشورمان سلب شده و طبعا اجازه حضور در جام جهانی نوجوانان نیز از نفرات آن زمان کشورمان گرفته شده بود. آن اتفاق در سال ۲۰۰۰ رخ داد و تیمی که آن سال در ویتنام دچار چنان مشکلی شد و به رغم پیروزی قاطع بر عمان در مرحله گروهی در فینال مغلوب همین رقیب گشت از هدایت حمید درخشان سود می برد. هشت سال بعد از آن تاریخ نسلی تازه و متفاوت بر فوتبال نوجوانان ایران و طبعا آسیا حکم می راند و مشخصه های دیگری بر کار حاکم است، ولی علی دوستی قول داده است که برای جام جهانی هم برنامه داشته باشد و تیمش بی حساب و کتاب به میدان نرود. دوستی می گوید: شاگردان من در آوردگاه آسیایی ازبکستان واقعا جنگیدند و باعث غرور و افتخار من شدند. من از همان روز اول که این بازیکنان را گرد آوردم، گفتم که ما جام قهرمانی آسیا را در این رده سنی به دست خواهیم آورد. بعد از رسیدن شاگردانم به فینال نوجوانان آسیا نیز گفتم که عنوان قهرمانی از آن ما می شود و به آنها تصریح و تاکید کردم که در برابر کره راحت و بدون استرس بازی کنند و به گونه ای رفتار نمایند که انگار دیداری دوستانه را پیش رو داریم. پس از قهرمانی در آسیا هم کار ما تازه آغاز شده است، زیرا باید براساس برنامه ای دقیق و مدون به نیجریه (محل برگزاری جام جهانی) برویم. اگر تا دیروز فقط نماینده کشورمان بودیم، حال باید در جام جهانی نماینده آسیا هم باشیم.

● مقدمه ای بر آینده

مجموعه مسائل فوق نشان می دهد که اولین قهرمانی ما در فوتبال نوجوانان آسیا می تواند فقط مقدمه ای بر دستاوردهای بعدی و بسط آن به میدان های بزرگتر یا لااقل تکرار آن در قاره کهن باشد. این چیزی است که برای آن باید واقعا برنامه مدون و هدف گذاری دقیق داشته باشیم.

وحید رسولی