شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

به مشروطه اش رسید


كنایه از این است كه ، طرف مورد بحث برخر مراد سوار شده است و چون دیگر كاری ندارد ، لذا دم فرو بسته است و سكوت اختیار كرده است .
آورده اند كه ...
در آن موقع كه افكار و احساسات آزادیخواهی …

كنایه از این است كه ، طرف مورد بحث برخر مراد سوار شده است و چون دیگر كاری ندارد ، لذا دم فرو بسته است و سكوت اختیار كرده است .

آورده اند كه ...

در آن موقع كه افكار و احساسات آزادیخواهی ملت ایران بر اثر وحشر و نشر با ملل غرب بیدار شده بود و آزادیخواهان از هر طرف قیام كرده بودند ، معدودی سودجو كه به دنبال بازار آشفته می گشتند ، خود را در جرگهٔ آزادیخواهان جای دادند ودر مشروطه خواهی به اصطلاح معروف ، كاتولیك تر از پاپ شده بودند . به قول حاج میرزا یحیی دولت آبادی ، این عده كه شمشیر استبداد را در زیر عبا و ردای مشروطه بسته اند ، در روز یار مشروطه خواهان و در شب غم خوار مستبدین هستند و هر چه نقمت بر این ملت برسد از این جماعت است كه در هر لباس جلوه گرند . رفته رفته كار مبارزه و انقلاب بالا گرفت و سنگرهای مخالفان ، یكی پس از دیگری به دست آزاد مردان صدر مشروطیت افتاد . در چنین مواقع كه تصور هیچ گونه دغدغه و نگرانی نمی رفت و مخالفان را یأس و نگرانی فوق العاده ای دست داده بود ، آن عده افراد از فرصت استفاده كرده پس از تحصیل مال و منال كافی كه عنایت مقصود و كمال مطلوب آنان بود به گوشه عزلت و انزوا خزنده آن چنان خاموش شدند كه گویی اصلاً واقعه ای روی نداده است . سكوت و انزوای نابهنگام این عده اگر چه بر تحقق آمال ملی ایرانیان تاثیری نداشت ، زیرا مشروطیت به ثمر رسیده ، كاخ استبداد سرنگون شده بود ولی همین عمل و اقدام غیرهٔ منتظرهٔ آن عده فرصت طلب ، در كندی پیشرفت انقلاب مشروطه بی تاثیر نبوده است و مشروطه خواهان راستین را تا مدتی دچار بهت و سرگیجه كرده بود . باری چون هدف این عده در تشریك مساعی با آزادیخواهان صدر مشرطیت در واقع مشروطهٔ دیگری بود كه با خواسته مشروطه خواهان واقعی منافات داشت ، لذا پس از آنكه به مشروطه خود رسیدند و نایره هوسها و تمابلات نفسانی خویش را به زلال حطام دینوی اطفاء كردند ، راه خود گرفته و هر یك از گوشه ای فرا رفتند .

مشروطه خواهان و انقلابیون ایرانی چون دیدند كه مبارزات این عده مشروطه چینها صرفاً به منظور تامین منابع شخصی ،نه تحقق آمال ملی و خیر و صلاح ملك و ملت بود ، لذا هر جا بحث از آنها به میان می آمد گوشهٔ چشمی نازك كرده از ارباب تعریض و كنایه می گفتند : فلانی به مشروطه اش رسیده یعنی به مقصود خود نایل آمده ، دیگر كاری به استبداد یا آزادی ندارد . این جمله از آن تاریخ یعنی صدر مشروطیت به بعد به صورت ضرب المثل درآمد و عندالزوم در شناساندن افراد ابن الوقت به كار می رود .