یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
نوجوانی؛ دوران ترسهای نو
بلوغ به معنای رسیدن و کامل شدن است و در اصطلاح به مرحلهای از رشد و تکامل در مسیر زندگی هر فرد اطلاق میشود که به تغییرات خاص جسمانی و توانایی باروری جنسی منجر میشود. سن رسیدن به بلوغ متفاوت است. متخصصان اطفال آمریکا نوعی طبقهبندی کلی را مطرح میکنند که برای ادامه مباحث ما در رابطه با دوره نوجوانی مفید است. به این صورت که به سنین۱۰ سالگی تا ۱۴ سالگی در دخترها و به سنین ۱۲ تا ۱۵ سالگی در پسرها اوایل نوجوانی میگویند و به دو سال پس از آن اواسط نوجوانی اطلاق میکنند و ادامه این سنین تا زمان شروع بزرگسالی را اواخر نوجوانی میگویند. این تفاوتها در سن بلوغ به همان اندازه که مربوط به خود فرد است، به مسایل اجتماعی هم مربوط میشود. در این دوران تغییر ظاهر نوجوان موجب بروز نگرانیهایی برای او میشود که بیشتر ممکن است به علت بروز صفات ثانویه جنسی باشد...درمرحله بعد از بلوغ، صفات ثانویه جنسی کاملا ظاهر شده و اعضای تناسلی و تولید مثل کامل میشود. تغییرات ناگهانی و سریعی که هنگام بلوغ اتفاق میافتد موجب سراسیمه شدن، دستپاچگی و نگرانی نوجوانان میشود و در خیلی از موارد به بروز رفتارهای ناهنجار و غیر مطلوبی در آنان منجر میشود.
بلوغ، دوره منفیگرایی
نوجوان در اوایل بلوغ دچار منفی بافی میشود و نگرش و رفتاری منفی در پیش میگیرد. جملاتی همچون «نه! خودم از پسش بر میآیم»، «به من نگویید چه کار بکنم و چه کار نکنم»، «کاری به کارم نداشته باشید» در این دوره به وفور شنیده میشود. این روش و کوشش جدیدی است تا نوجوان به والدین و اطرافیان خود بگوید و بفهماند که نوجوانان، افکار و رفتاری دارند که مربوط به خودشان است. منفی بافی در واقع وسیلهای کلامی برای بیان خشم است چون در مراحل بلوغ (قبل از بلوغ، بلوغ جنسی و بعد از بلوغ) نوجوان با تغییرات و مشکلاتی مواجه میشود، باید والدین و یا آنان که به نوجوان نزدیکاند به آرامی و با توضیح کافی او را در جریان این تغییرات قرار دهند.
آغاز نوجوانی، شروع نگرانیها
دوران بلوغ که با اوایل نوجوانی آغاز میشود، دوران دگرگونیهای عظیمی است. در این دوران نه تنها تغییرات جسمیمهمیدر نوجوان پدید میآید بلکه دگرگونیهای برجسته اجتماعی و روانی نیز در او ایجاد میشود. بیشتر والدین از آشفتگی دوران بلوغ آگاهاند و دوران بلوغ را با احساساتی متناقض به خاطر میآورند. مانند بهترین زمان یا بدترین زمان، سن دانایی یا سن نادانی، بهار امید یا زمستان ناامیدی که این احساسات حاکی از فراز و نشیبهای رفتاری و روانی یک نوجوان دارد. او گاهی شاداب، خوشحال، سرزنده و گاهی پژمرده، اندوهگین و ساکت است.
نگرانی تازه
نوجوانان و جوانان به دلیل تشدید انگیزههای جنسی و ترس شدید از نتایج فعالیت جنسی، نسبت به امورجنسی حساس هستند. این حساسیت مفرط که با ترشح هورمونهای جنسی توأم است تمایلات جنسی نوجوان را تشدید میکند که باید از طریق مشروع و قانونی با آن برخورد شود. مهمترین نگرانیهای دوره اول بلوغ عبارتاند از: نگرانی درباره عادی بودن، نگرانی درباره خصایص جنسی، نگرانی درباره قد، نگرانی درباره وزن، نگرانی درباره آلت تناسلی، نگرانی درباره خصایص ثانوی جنسی (مثل رشد سینه در دختران، رشد ریش و سبیل در پسران) که در این زمینه والدین و مربیان با دادن آگاهیهای مناسب باید منشأ این نگرانیها را از نوجوان بزدایند.
یکی از بزرگترین نگرانیهای نوجوانان، نگرانی از ظاهر خود است. تغییر در شکل بدن، رویش ناخواسته مو در برخی از نواحی بدن و جوشهای صورت. هیچ شکی نیست که نوجوانان وقت زیادی را در جلوی آینه میگذرانند. اگر نوجوانتان از آنچه در آینه میبیند ناراضی است که در واقع عده کمی در این موقعیت راضی هستند، این مساله میتواند آسیبی به اعتماد بنفس او باشد. سعی کنید از تمسخر ظاهر نوجوانتان خودداری کنید حتی اگر قصد بدی نداشته باشید و به صورت غیر جدی و ملایم آن را مطرح کرده باشید. همچنین تمسخر چیزی که موجب نگرانی نوجوانتان است، کاری خطاست حتی اگر آن مساله برایتان چیزی احمقانه و بیارزش باشد. سعیکنید به نوجوانتان توضیح دهید که سایر افراد به ندرت متوجه جزییاتی میشوند که خودمان متوجه آنها هستیم. هر قدر نوجوانتان در مورد خود احساس مطلوبتری داشته باشد، اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت و توانایی بیشتری برای رویارویی با این مشکلات موقتی خواهد یافت.
دکتر مهدی تیموری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست