سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

شما باید ۲ ماه آنتی‌بیوتیک مصرف کنید!


شما باید ۲ ماه آنتی‌بیوتیک مصرف کنید!

استفاده خودسرانه از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان آکنه عوارض بدی به همراه دارد.
در صورتی که درمان با داروهای موضعی تاثیری در برطرف‌سازی آکنه نداشته باشد از آنتی‌بیوتیک‌ها …

استفاده خودسرانه از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان آکنه عوارض بدی به همراه دارد.

در صورتی که درمان با داروهای موضعی تاثیری در برطرف‌سازی آکنه نداشته باشد از آنتی‌بیوتیک‌ها به عنوان درمان کمکی استفاده می‌شود.

در مواردی که آکنه کیستیک است یا ضایعات برجسته‌تر، بزرگ‌تر و با التهاب بیشتری نسبت به جوش‌های عادی در نواحی صورت، پشت بدن، سینه و پشت بازوها را در بر می‌گیرد از آنتی‌بیوتیک‌ها جهت رفع ضایعات استفاده می‌شود که پس از طی دوره مصرف و دوره حاد بیماری و فروکش‌کردن التهاب آکنه‌ها، مصرف آنتی‌بیوتیک قطع و داروهای موضعی تجویز می‌شود.

برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها مانند آزیترومایسین، اریترومایسین و کوتریموکسازول به عنوان داروهای قابل مصرف در درمان آکنه هستند. هر چقدر میزان جذب آنتی‌بیوتیک در چربی بیشتر باشد، تاثیر آن بر آکنه بیشتر خواهد بود. بنابراین اریترومایسین و داکسی‌سایکلین بهترین آنتی‌بیوتیک‌های قابل استفاده برای این مشکل خواهد بود.

مدت مصرف دارو یک‌ ماه و حداکثر دوماه با دوز کامل است. در صورت عکس‌العمل مثبت نسبت به داروهای تجویزشده، میزان مصرف آن پس از طی این مدت کاهش می‌یابد. عموما آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان‌های ضدالتهابی به کار برده می‌شوند و در اکثر بیمارانی که مشکلات هورمونی از جمله کیست تخمدانی، رویش بیش از حد مو و پریود نامناسب نداشته باشند بسیار مفید است.

چنانچه این داروها در مدت‌زمان طولانی مصرف شوند آکنه‌ها در برابر درمان آنها مقاومت پیدا می‌کنند و در چنین شرایطی باید با دوز بالا با تعویض نوع آنها، آکنه را درمان کرد.

اکثر داروهای آکنه معمولا مهارکننده التهاب هستند و تنها تا زمانی که مصرف می‌شوند تاثیر می‌گذارد و پس از قطع دارو احتمال عود دارند. راکوتان تنها دارویی است که در ۹۰ درصد بیماران باعث درمان قطعی می‌شود. در بررسی‌های اخیر مشاهده شده که حتی جوشگاه ایجاد شده در برخی از بیماران نیز پس از مدتی مصرف این دارو درمان خواهد شد. مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها همراه با احتمال بروز اسهال، استفراغ و قارچ ناحیه تناسلی در زنان و ایجاد برفک دهان است. توصیه می‌شود که تتراسایکلین برای کودکان زیر ۱۲ سال استفاده نشود چرا که این دارو باعث زردی دندان آنها خواهد شد.

مصرف خودسرانه و درازمدت آنتی‌بیوتیک‌ها برای رفع آکنه‌ها پرعوارض است. بروز میکروب‌های مقاوم به درمان در بدن و بروز ضایعات شدید در ناحیه دور دهان و بینی که درمان مشکل‌تری را به همراه خواهد داشت از دیگر مضرات مصرف بی‌اندازه این داروها به شمار می‌آید.

دکتر عباس راثی

متخصص پوست

رییس بخش پوست بیمارستان رسول اکرم(ص)