چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
احساس درد در فک
اتصال استخوان فک پایین به مجموعه استخوانهای سر و صورت از طریق عضلات و مفصل گیجگاهی فکی فراهم میشود. این اتصال دقیق امکان صحبتکردن، جویدن، بلعیدن و خمیازهکشیدن را برای ما فراهم میکند. اگر اشکالی در نحوه فعالیت عضلات و مفصل رخ دهد، فرد دچار بیماری مفصل گیجگاهی فکی شده است.
علایم این بیماری به صورت زیر تظاهر پیدا میکند:
سفت شدن و دردناک شدن عضلات هنگام بیدار شدن از خواب، فشار دادن دندانها بر روی یکدیگر و درد هنگام جویدن غذا یا خمیازه کشیدن.
ـ محدودیتهای حرکتی که هنگام باز یا بسته شدن دهان وجود دارد.
ـ صدای کلیک یا صدای خش مانند هنگام جویدن غذا یا خمیازه کشیدن.
ـ سردرد یا گردندردی که قادر به توضیح نوع آن نبوده و بر اساس نظر پزشک مربوط به آنها نیست.
نکته بسیار مهم در تشخیص این بیماری آن است که علایم فوق باید به صورت پایدار حداقل در ۲ هفته وجود داشته باشند تا فرد در گروه بیماران مفصل گیجگاهی فکی قرار گیرد.
علت چیست؟
علت ایجاد بیماریهای مفصل گیجگاهی فکی هنوز به طور کامل شناخته شده نیست، ولی ترکیبی از عوامل در ایجاد آن نقش دارد که در راس آن استرس است. سایر عوامل عبارتند از: به هم فشردن یا ساییدن دندانها روی یکدیگر هنگام استرس، سابقه ضربه به سر، صورت یا فک و تبدیل آن به مشکلات مفصلی، برخی از بیماریهای سیستم ایمنی و التهابی مفصلی مثل آرتریت روماتویید، ناهنجاریهای دندانی مرتبط با انحراف فک و رابطه غلط دندانها.
چه باید کرد؟
- مهمتر از همه این است که آرام باشید.
ـ بررسی کنید که چه مواقعی دندانها را به یکدیگر فشار میدهید. در این مواقع باید سعی کنید استرس را از خود دور کرده و فک یا عضلات را با تمرین به طور ملایم ورزش دهید.
ـ در مورد رژیم غذایی خود دقت به خرج دهید. سعی کنید از گاز زدن غذاهای سفت و چسبنده دوری کنید. از غذاهای نرمتر و قطعات کوچکتر استفاده کنید.
ـ سعی کنید هنگام خمیازه کشیدن دهان خود را زیاد باز نکرده و فک خود را با دست حمایت کنید.
ـ از روشهای ماساژ و تمرین برای تقویت عضلات فک استفاده کنید. در این تمرینات دقت داشته باشید که حرکات به آرامی انجام شود، حرکات شدید یا زیاد از حد میتواند در تشدید بیماری تاثیر منفی بگذارد.
ـ با توصیه یک دندانپزشک از کمپرس گرم یا سرد همراه ماساژ ملایم روی مفصل فکی که درد دارد، استفاده کنید.
ـ در مواقعی که آرام هستید، دندانها کاملا روی هم قرار نمیگیرند، بنابراین سعی نکنید آنها را حتما روی یکدیگر قرار دهید.
ـ همواره مثبت فکر کنید، باید در نظر داشته باشید که اغلب بیماران براحتی درمان میشوند. در بسیاری از افراد شناخت عامل ایجادکننده به همراه ترکیبی از درمانهای غیردارویی و دندانپزشکی طی چند هفته در رفع مشکل مفید واقع شده است. در تعداد کمی از افراد فرآیند درمان ممکن است پیچیدهتر و طولانیتر باشد در این موارد با صبر و حوصله درمان را ادامه داده و به نتیجه درمان امیدوار باشید.
دکتر محمدامین نریمانی
متخصص ارتودنسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست