شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

صنایع دستی , دور از دسترس بازار های صنعتی


صنایع دستی , دور از دسترس بازار های صنعتی

کارآفرینی دیجیتالی راه نجات اشتغال در ایران است در هیچ روش کاری و در هیچ اقتصادی نمی توان به غیر از کسب و کار الکترونیکی روش جایگزینی بهتر برای اشتغالزایی سریع و درآمد بالا با کمترین سرمایه گذاری حاصل کرد

کارآفرینی دیجیتالی راه نجات اشتغال در ایران است. در هیچ روش کاری و در هیچ اقتصادی نمی‌توان به غیر از کسب و کار الکترونیکی روش جایگزینی بهتر برای اشتغالزایی سریع و درآمد بالا با کمترین سرمایه‌گذاری حاصل کرد.

نتایج موفقیت‌‌های کارآفرینی دیجیتالی در جهان، خود نشانگر اهمیت فوق‌العاده کسب و کار دیجیتالی در جهان است. روند تحولات جهانی مانند تغییرات چشمگیر در وضعیت جمعیتی، استقبال از مهاجرت، ظهور فناوری‌های جدید و طرح دیدگاه‌های نوین در مدیریت و سازمان افق‌های فراروی برنامه‌ریزان امور اشتغال قرار داده‌است. فناوری ‌اطلاعات هم موجب تولید موقعیت‌های جدید شغلی و هم زمینه‌ساز تغییرات بنیادی در بسیاری از مشاغل دیگر بوده است.

جهانی‌شدن تسهیل در ارتباطات و تغییرات اقتصادی موجب پیدایی بازار کار تازه‌ای شده ‌است که نیروی کار آن نیاز به مهارت و ‌آموزش‌های جدید دارد. تا سال ۲۰۱۰ میلادی مشاغل کنونی به چالش کشیده می‌شود و حرفه‌‌های ارزشمندی به وجود خواهد آمد.

در سال‌های آینده اجزای فناوری اطلاعات از هماهنگی بیشتری برخوردار می‌شود و اثرگذاری آن بر وضعیت اشتغال و ارتباط بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه خودنمایی خواهد کرد. از سوی دیگر، دولت‌ها در برنامه‌ریزی اشتغال با واقعیت‌هایی مانند ارزش‌های حاکم بر یک جامعه، عوامل جغرافیایی، منابع طبیعی، زبان، شاخص‌های جمعیتی مانند سن، تحصیلات و... بسترهای صنعتی، سطح فناوری، مزیت‌های رقابتی و بسیاری عوامل تعیین کننده دیگر مواجه می‌شوند که مجموع عوامل مذکور و تمایلات با نیازهای پیش گفته جامعه، محدودیت‌های تعیین کننده دولت‌ها در برنامه‌ریزی کلان اشتغال به شمار می‌روند.

در عصر حاضر مشکل اشتغالزایی یکی از دغدغه‌های مهم مدیران و برنامه‌ریزان محسوب می‌شود. در گزارشی که در سال ۲۰۰۰ توسط سازمان جهانی کار منتشر شد، تأکید شده‌است که کشورهای جهان تا سال ۲۰۱۰ میلادی باید قادر به ایجاد ۵۰۰ میلیون موقعیت شغلی جدید باشند.

از سوی دیگر روند تحولات جهانی مانند تغییرات چشمگیر در وضعیت جمعیتی، استقبال از مهاجرت، ظهور فناوری‌های نو، تولید سازمان‌های جدید اجتماعی و طرح دیدگاه‌های نوین در مدیریت و سازمان افق‌های تازه‌ای را فراروی برنامه‌ریزان و مدیران امور اشتغال قرارمی‌دهد.

یکی از فناوری‌هایی که طی چند دهه گذشته اساس و بستر تحول در زندگی بشر بوده‌است، فناوری اطلاعات است. فناوری اطلاعات نه تنها خود موجب تولید موقعیت‌های جدید شغلی شده، بلکه زمینه‌ساز تغییرات بنیادی در بسیاری از مشاغل دیگر هم بوده ‌است.

البته این نظریه قدیمی که روند مکانیزه شدن امور موجب افزایش بیکاری خواهدشد، هنوز در جهان طرفدارانی دارد ولی به راستی آیا فناوری اطلاعات اشتغالزاست یا اشتغال‌زدا؟ تغییرات جمعیتی چه تأثیری بر آمار بیکاری داشته‌ است؟

آیا عصر اطلاعات می‌تواند موجب ظهور موقعیت‌های شغلی جدیدی شود؟ آیا در فضای جدید ارتباطات، می‌توان افراد متقاضی شغل را با موقعیت‌های شغلی موجود در آن سوی جهان مرتبط ساخت؟ آیا ارتباطات مردم در دهکده جهانی تأثیری بر روند مهاجرت نخبگان خواهد داشت؟

آیا روند فناوری اطلاعات و تأثیر آن بر موقعیت‌های شغلی ملت‌ها قابل پیش‌بینی است، یا اینکه مسافران سوار بر این موج به سوی مقصدی نامشخص و مبهم در حرکتند و در نهایت آیا فناوری اطلاعات می‌تواند پاسخی برای حل بحران بیکاری جوانان و تحصیلکرده‌های کشور داشته‌ ‌باشد؟

با گذشت زمان و روند تحولات جهانی، فعالیت‌های روزمره جوامع با سرعت غیرمنتظره‌ای در حال مکانیزه شدن هستند.

به‌طوری که در منزل و در محیط کار و تجارت، آثار انقلاب ریزپردازنده‌ها به وضوح نمایان است. انقلاب اخیر در حال متحول کردن روش‌ها و سرعت فکر کردن، ارتباطات، همکاری، طراحی و ساخت، شناسایی و بهره‌برداری از منابع، به‌کارگیری تجهیزات، هدایت تحقیقات، تجزیه-تحلیل و پیش‌بینی آینده، بازاریابی، جابه‌جایی محصولات، نقل و انتقال اعتبارات و در یک کلام، متحول کردن روش زندگی و تجارت است.عوامل دیگری همچون تغییرات اقتصادی، جمعیتی، جهانی شدن، تسهیل در ارتباطات، تحولات شگرف در فناوری و ظهور مشاغل جدید، موجب پیدایش بازار کار تازه‌ای شده است که نیروی کار آن نیاز به مهارت و ‌آموزش‌های جدیدی دارد.

حال در راستای سعی و اهتمامی که دولت در زمینه اشتغالزایی و کارآفرینی دارد می‌توان از صنایع‌دستی و هنرهای سنتی نیز نام برد که در هجران و دوری از بازار صنعتی قرار گرفته است. با توجه به کارآفرینی و توانایی‌های مستتر در این زمینه به‌طوری که به اذعان مسوولان سازمان ۲ میلیون نفر به‌طور مستقیم و ۶ و نیم میلیون نفر به‌طور غیرمستقیم دراین حوزه در حال فعالیت هستند می‌توان با القای صحیح و سالم فناوری دیجیتال در زمینه فروش و ارتقای صنعت هنرهای دستی و صادرات این دستاوردهای عظیم فرهنگی به خارج از کشور بستر مناسبی ‌را در زمینه اقتصاد هنرهای دستی ایجاد کرد و برنامه‌های بلند مدتی را پایه‌‌ریزی کرد.

عباس ‌هادی‌افروز