چهارشنبه, ۳۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 19 June, 2024
مجله ویستا

آشنایی با موشک کروز توماهاک BGM ۱۰۹ Tomahawk Cruise Missile


آشنایی با موشک کروز توماهاک BGM ۱۰۹ Tomahawk Cruise Missile

موشک کروز توماهاک TLAM موشکی مادون صوت برای حمله و هدف قرار دادن اهداف در روی سطح زمین Tomahawk Land Attack Missile است که قادر به انجام ماموریت در تمام شرایط آب و هوایی و با برد ۱۱۰۰ کیلومتر میباشد

موشک کروز توماهاک (TLAM) موشکی مادون صوت برای حمله و هدف قرار دادن اهداف در روی سطح زمین Tomahawk Land Attack Missile است که قادر به انجام ماموریت در تمام شرایط آب و هوایی و با برد ۱۱۰۰ کیلومتر میباشد. این موشک با دقت ۱۰ متر در حمله به اهداف برای اولین بار توسط شرکت جنرال دینامیک در دهه۱۹۷۰ ساخته و معرفی شد . برد زیاد و ارتفاع کم پرواز به سوی اهداف قابلیت شلیک از زیر دریایی را دارا میباشد . این نمونه موشک بعد از تغییر و بهینه سازی های مختلف در حال حاضر توسط شرکت Raytheon تولید میشود ( با مشارکت شرکت مک دانل داگلاس) .

موشک توماهاک توسط نیروی دریایی آمریکا مورد استفاده و در حال حاضر نمونه های مختلفی از موشک بی جی ام ۱۰۹ توماهاک مورد استفاده قرار میگیرد که تفاوت آنها بیشتر در کلاهک و سر جنگی متفاوت است که شامل نمونه TLAM-C نمونه متعارف آن و برای هدف قرار دادن اهداف زمینی و نمونه TLAM-D که از سر جنگی خوشه ای استفاده میکند و نمونه TLAM-A و TLAM-N مجهز به کلاهک های هسته ای هستند و از دیگر مدل های این موشک TASM است که به عنوان یک موشک ضد کشتی مورد استفاده قرار میگیرد . نمونه TLAM-D که از سر جنگی خوشه ای استفاده میکند

ازبلاک ۳ این موشک که از سال ۱۹۹۳ وارد خدمت شده است موشک توماهاک مجهز به سیستم موقعیت یاب جهانی GPS شده است که میتواند اهداف را با دقت بیشتری مورد حمله قرار دهد ودر بلاک ۴ این موشک با استفاده از موتورهای بهینه سازی شده WR-۴۰۲ که به سیستم کنترل سوپاپ مجهز بود ضمن مصرف سوخت کمتر که امکان افزایش محدوده قابل دسترسی این موشک امکان حرکت با سرعت کمتر از قبل و یا افزایش و کاهش دلخواه سرعت را هم به موشک توماهاک افزوده است و نمونه دوم موشکهای توماهاک بلاک ۴ قادر به هدف قرار دادن اهداف متحرک هم هستند .

بزگترین بهینه سازی صورت گرفته بر روی موشک توماهاک افزودن یک مرکز فوق پیشرفته برای مبادله اطلاعات با سایر مراکز اطلاعاتی میدان جنک به مانند هواپیماهای آواکس و بدون سرنشین و کشتی ها و ماهواره ها و حتی سربازان و تانک ها در میدان نبرد است که موشک را قادر میسازد با این مراکز تبادل اطلاعات داشته باشد و در شناسایی و حمله به اهداف با دقت بیشتری عمل کند . این موشک در کنار این تجهیزات پیشرفته به یک دوربین تلویزیونی هم مجهز است که با ارسال تصاویر به مرکز فرماندهی به فرماندهان اجازه میدهد تا اهداف را مشاهده نمایند و یکی از آنها را برای نابود کردن به وسیله موشک انتخاب کنند . سیستم GPS موشک توماهاک میتواند موقعیت ۱۶ هدف را در حافظه خود نگهداری کند که موقعیت این اهداف میتواند قبل از شلیک و یا بعد از شلیک توسط مرکز فرماندهی و یا ماهواره ها و هواپیماهای بدون سرنشین و .... یا دیگر شبکه های اطلاعاتی پنتاگون در اختیار موشک قرار گیرد . از امکانات دیگر موشک توماهاک امکان ارسال اطلاعات به مرکز فرماندهی است به طور مثال در صورت دستور از مرکز فرماندهی برای حمله به یک هدف سیستم هوشمند موشک این فرمان را با توجه به اطلاعات خود تجزیه و تحلیل میکند و در صورتی که موشک سوخت کافی برای اجرای دستور و یا هر مشکل دیگر مرکز فرماندهی را مطله میکند آخرین نمونه از موشک تومهاک در سال۲۰۰۴ در اختیار نیروی دریایی آمریکا قرار گرفته است

توماهاک که در ناوهای نیروی دریایی آمریکا مورد استفاده قرار میگیرد در یک استوانه تحت فشار نگهداری و شلیک میشود و از سیستم VLS یا همان سیستم شلیک عمودی Vertical Launch Systems استفاده میکند اما با تغییراتی که در سیستم شلیک آن داده شده است توماهاک میتواند از زیر آب توسط زیر دریایی های کلاس لوس آنجلس هم شلیک شود و برای این کار از محفظه شلیک اژدر استفاده میشود . برای شلیک توماهاک از زیردریایی بعد از خروج موشک از محفظه شلیک اژدر در زیر آب به دو روش انجام میشود روش اول به وسیله فشار گاز ( مانند سیستم VLS) و یا با فشار آب شلیک میشود بعد از خروج از محفظه اژدر یک بوستر تقویت کننده مجهز به سوخت جامد به موشک کمک میکند تا به سطح آب برسد. بالهای موشک توماهاک بعد از شلیک ( چه در سطح و در زیر آب بعد از رسیدن به سطح ) بعد از مدت کوتاهی باز میشود و بعد از آن دریچه هوایی موتور توربوفن موشک باز میشود و موتور موشک فعال میشود.

موشک توماهاک مثل تمام موشکهای کروز از سیستم هدایت داخلی برای شناسایی و حمله به هدف استفاده میکند و سیستم هدایت موشک توماهاک از TMPC یا مرکز برنامه ریزی ماموریت Theater Mission Planning Center و سیستم برنامه ریزی در کنار سیستم کنترل تسلیحات ( برای نمونه مورد استفاده در ناوها) و سیستم کنترل نبرد ( در نمونه مورداستفاده در زیر دریایی ها) تشکیل شده است .

نمونه های مختلفی از سیستمهای کنترل برای توماهاک ساخته شده است که ۳ سیستم مورد استفاده قرار گرفته اند :

ـ (TWCS ( Tomahawk Weapon Control System: اولین سیستم مورد استفاده در توماهاک بود که در سال ۱۹۸۳ مورد استفاده قرار گرفت .

ـ (ATWCS(Advanced Tomahawk Weapon Control System: این سیستم از سال۱۹۹۴ در موشک توماهاک استفاده شد .

ـ (TTWCS(Tactical Tomahawk Weapon Control System :این سیستم از سال۲۰۰۳ در موشک توماهاک مورد استفاده قرار گرفت .

● موشک کروز توماهاک BGM-۱۰۹ Tomahawk Cruise Missile :

▪ شرکت سازنده : Raytheon/McDonnell Douglas

▪ سال ورود به خدمت : ۱۹۸۳

▪ قیمت هر واحد : ۷۵۰ هزار دلار

▪ موتور موشک : F۱۰۷-WR-۴۰۲ turbofan

▪ وزن هنگام شلیک : ۱۴۴۰ کیلوگرم

▪ طول : ۵.۵۶ متر با بوستر ۶.۲۵ متر

▪ قطر : .۵۲ متر

▪ طول بالها : ۲.۶۷ متر

▪ سرعت : ۸۸۰ کیلومتر در ساعت

▪ سر جنگی : در نمونه استاندارد ۴۵۰ کیلوگرم

▪ سیستم های هدایتی : GPS/ TERCOM/ DSMAC

▪ کشورهای استفاده کننده :نیروی دریایی آمریکا و انگلیس و هلند و فرانسه

امیرحسام ملائی یگانه

http://moshaki-nezami.blogfa.com