پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فواید غذاهای دریایی, خطرات آن را تحت الشعاع قرار میدهد


فواید غذاهای دریایی, خطرات آن را تحت الشعاع قرار میدهد

امگا ۳ موجود در غذاهای دریایی بدن را در مقابل سرطان و بیماری قند محافظت کرده و پیشرفت آلزایمر را در مراحل اولیه کند می کند با وجود نگرانیهای فزاینده ای که اخیراً مصرف مواد غذایی دریایی را زیر سوال برده و خوردن ماهی و دیگر خوراکهای دریایی را به خاطر بلعیده شدن جیوه و مواد آلاینده دیگر توسط آبزیان, خطرناک اعلام کرده بود, با توجه به آزمایشها و تحقیقات متعدد مشخص شد که فواید مصرف یکی دو وعده غذای دریایی شامل انواع ماهی و غذاهای دریایی دیگر در هفته, از خطرات تهدید کننده سلامتی است که در اثر آلودگی احتمالی وجود دارند, بسیار بیشتر است

امگا ۳ موجود در غذاهای دریایی بدن را در مقابل سرطان و بیماری قند محافظت کرده و پیشرفت آلزایمر را در مراحل اولیه کند می کند. با وجود نگرانیهای فزاینده ای که اخیراً مصرف مواد غذایی دریایی را زیر سوال برده و خوردن ماهی و دیگر خوراکهای دریایی را به خاطر بلعیده شدن جیوه و مواد آلاینده دیگر توسط آبزیان، خطرناک اعلام کرده بود، با توجه به آزمایشها و تحقیقات متعدد مشخص شد که فواید مصرف یکی دو وعده غذای دریایی شامل انواع ماهی و غذاهای دریایی دیگر در هفته، از خطرات تهدید کننده سلامتی است که در اثر آلودگی احتمالی وجود دارند، بسیار بیشتر است.

مصرف ماهی و انواع صدفها و سخت پوستان دریایی نه تنها به حفظ سلامت قلب و جلوگیری از بیماری قلبی کمک میکند بلکه مصرف آن توسط زنان باردار و شیرده موجب تقویت بینایی و رشد بهتر مغز جنین/نوزاد میشود.

مدتهاست که متخصصین علوم تغذیه غذاهای دریایی را به عنوان منابع عالی و کم چربی پروتئین و سرشار از اسید چرب امگا ۳ معرفی کرده اند. اما در عین حال نگرانیهایی در باره وجود آلاینده هایی چون متیل جیوه، دیوکسین و بی فنیل چند کلری PCB در ماهی ها و سخت پوستان آبزی وجود داشت.

خوزه اوردوواس (Jose Ordovas)، محقق دانشگاه تافتس (Tufts) و عضو گروه گزارش دهنده این تحقیق، میگوید که امیدوار است گزارش انستیتوی پزشکی از میزان "وحشت" مردم از مصرف موادی که در اصل برای آنان و فرزندانشان بسیار مفید هستند بکاهد.

عضو دیگر این گروه، دکتر سوزان کربز- اسمیت (Susan Krebs-Smith) و محقق تغذیه در انستیتوی ملی سرطان میگوید:

"به نظر میرسد که نصایح و توصیه هایی که تا کنون انجام گرفته فاقد انسجام و پراکنده بوده است. کاری که ما قصد انجامش را داریم، در کنار هم قرار دادن این اطلاعات است. ما این کار را به شیوه ای انجام داده ایم که موارد سود و زیان مواد غذایی دریایی را طوری در کنار هم قرار داده ایم که هر شخص میتواند شخصا بهترین انتخاب را انجام دهد."

در این گزارش آمده است که در میان مواد غذایی، ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد (سالمون) دارای بیشترین میزان امگا ۳ هستند. آمارهای تغذیه نشان میدهند که بیشتر افراد به اندازه کافی از این چربی مفید استفاده نمیکنند.

محققین میگویند که هنوز دلیل اینکه خوردن ماهی از بیماری قلبی- عامل اصلی مرگ در آمریکا- جلوگیری میکند مشخص نشده است. اما آنها چنین نتیجه گیری کرده اند که ممکن است اسید چرب امگا ۳ از قلب محافظت کند یا اینکه افرادی که غذاهای دریایی کم چربی را به گوشتهای دیگر ترجیح میدهند، به سادگی کلسترول و چربیهای اشباع شده کمتری وارد بدن خود میکنند.

مطالعات اخیر همچنین به این موضوع اشاره میکند که امگا ۳ در مقابل سرطان و بیماری قند نیز از بدن محافظت کرده و پیشرفت آلزایمر را در مراحل اولیه کند میکند.

انستیتوی پزشکی مصرف غذاهای دریایی برای گروههای مختلف را چنین دسته بندی کرده است :

▪ زنانی که باردار بوده، قصد بچه دار شدن دارند و یا در حال شیردهی هستند میتوانند در هفته دو وعده ۹۰ گرمی ماهی پخته مصرف کنند و باید از مصرف ماهیهای بزرک شکارچی مانند کوسه و اره ماهی که دارای میزان بالای جیوه هستند خودداری کنند.

▪ کودکان زیر ۱۲ سال میتوانند در هفته دو وعده ۹۰ گرمی ماهی و علاوه بر آن تا ۱۸۰ گرم ماهی تن سفید مصرف کنند. این گروه نیز باید از خورد ماهیهای شکارچی اجتناب کنند.

▪ جوانان و بزرگسالان سالم میتوانند با مصرف مرتب غذاهای دریایی از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی خود بکاهند. اگر در هفته بیش از دو وعده غذای دریایی در برنامه غذایی خود دارند، برای کاستن از خطرات مواد آلاینده بهتر است از غذاهای دریایی متنوع استفاده کنند.

▪ بزرگسالانی که در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی هستند میتوانند با خوردن مرتب غذای دریایی از مشکلات و خطرات بیماری خود بکاهند.

● ترکیب غذاهای دریایی

در این گزارش آمده است که مصرف غذای دریایی نه تنها برای نوجوانان و بزرگسالان سالم، بلکه در اشخاصی که در معرض بیماری قلبی هستند، نیز از بروز مشکل جلوگیری میکند. برای افرادی که در هفته بیش از دو وعده غذای دریایی مصرف می کنند، توصیه میشود که برای کاهش اثرات مواد آلاینده، از غذاهای دریایی متنوع استفاده کنند. در این گزارش ماهی ها به دسته های مشخص "خوب" و "بد" تقسیم نشده اند اما در آن به دسته بندیهای زیر برمیخوریم :

▪ ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد (سالمون) از نظر میزان امگا۳ بالاترین مقام را دارند اما در عین حال دارای مقدار بیشتری چربی اشباع شده و کلسترول بوده و میتوانند حاوی مقدار بیشتری دیوکسین و PCB باشند.

▪ انواع صدف و سخت پوستان (مانند خرچنگ و میگو) دارای چربی اشباع شده کمتر هستند اما کلسترول آنها در حد متوسط است و در صورت مصرف شدن به صورت خام دارای بیشترین حد آلودگی میکربی هستند.

در نهایت در تمام مواد غذایی دریایی میزان دیوکسین، PCB و سایر مواد آلاینده در حدی نیست که در اندازه مصرف توصیه شده، خطرآفرین باشد.

http://www.ctv.ca

www.upi.com

http://www.farya.com