پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
تغییر در سیاست خارجی فرانسه
«بعد از جنگ جهانی دوم سیاست خارجی فرانسه به گونه ای طراحی شد که مخالفت با سیاست های جهانی آمریکا و امتیازگیری از آن در راستای منافع، در اولویت بود. اما با روی کار آمدن سارکوزی این سیاست تغییر کرد و وی با دنباله روی از آمریکا نه تنها امتیازی نمی گیرد بلکه منافع ملی خود را نیز زیر پا گذاشته است.»
مجله نیوزویک اخیرا گزارشی با عنوان «انقلاب فرانسوی سارکوزی» به چاپ رسانده است. در این گزارش می خوانیم: «وقتی دزدان دریایی سومالی قایق بادبانی فرانسوی را با ۳۰ خدمه آن به گروگان گرفتند دولت فرانسه در کمتر از سه ساعت یک حمله متقابل را تدارک دید. در حالی که مذاکره کنندگان راجع به پول درخواستی از طرف دزدان دریایی گفتگو می کردند، کماندو های فرانسوی با چتر هایشان در اقیانوس هند فرود آمدند و با کشتی هایی از فرانسه، آمریکا، بریتانیا، کانادا، آلمان و پاکستان از مجموعه نیروی دریایی تشکیل شده در سال ۲۰۰۲ همراه شدند. یک هفته بعد پول درخواستی گروگانگیر ها، پرداخت شد و گروگان ها سالم آزاد شدند. پس از آن نیروهای ویژه فرانسوی وارد عمل شده و با آگاهی از موقعیت یک قایق سومالیایی که شش دزد دریایی مظنون را جابه جا کرد به گشودن آتش و از کار انداختن موتور آن توسط یک تیرانداز از هلی کوپتر اقدام کردند. افراد مظنون زنده اسیر شدند و حالا در فرانسه زندانی هستند. در واقع این عملیات را نمی شود یک نزاع معمولی نامید بلکه چیزی در حد یک جنگ بود.» در ادامه این گزارش می خوانیم: «این نوعی از جنگیدن است که ارتش های غربی هر روز بیشتر از پیش آن را انجام می دهند.
به طوریکه نیروهای جنگنده نسبتا کوچک و فوق العاده حرفه ای را به فواصل دور اعزام می کنند تا با نیروهای نظامی از کشورهای مختلف از معاهدات گوناگون هماهنگ شوند و برای عملی کردن تصمیمات تلاش کنند. این کاری است که فرانسه به خوبی انجام می دهد و شاید راهی برای گسترش نقش محوری آن در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی باشد که از پایان جنگ سرد به طرز قابل توجهی تغییر کرده است. چهار دهه پس از ریاست جمهوری دوگل در واقع نیکولا سارکوزی در اولین سال از دوره ریاست جمهوری اش از روابط صمیمانه با واشنگتن و تشکیلات قوی نظامی این کشور در آفریقا و بالکان برای کمک به بازسازی چهره عمومی فرانسه رسما به عنوان عامل هدایت کننده ناتو یاد می کند. در حال حاضر او تلاش می کند تا فرانسه را پیشرو در نیروی دفاعی اتحادیه اروپا قرار داده و نفوذش را به سمت شرق تا خلیج فارس و جنوب آسیا گسترش دهد. اگر فرانسه واقعا به دنبال تثبیت خودش در صحنه جهانی است حالا بهترین زمان است که نیروهای آمریکایی در بسیاری از مناطق دنیا درگیر هستند و در بیشتر جاها شکست خورده و زمین گیر هستند. در واقع در سطوح صرفا نظامی سربازان فرانسوی از اوایل ۱۹۹۰ نقش مهمی در عملیات بین المللی ایفا کرده اند اما استقلال فرانسه ازتصمیم گیری های ناتو، با اهمیت و از سیاست های معقول فرانسه بود که البته باعث اعتباراتش شد. هم اکنون سارکوزی با همکاری ناتو و نیروی دفاعی اروپا در برنامه های دولتی اش به افزایش نفوذ و گسترش منابع نظامی محدود می پردازد.» در ادامه این گزارش آمده است: «مدت ها بعد از خروج از ناتو حالا او می خواهد بر سر میز تصمیم گیری در ناتو قرار داشته باشد.
به گفته پیرللوچه، نماینده مجلس فرانسه طرح دفاعی و سیاست خارجی را در برنامه مبارزات انتخاباتی سارکوزی باید انقلابی در دسته بندی ها و روابط کشورهای اروپایی دانست. قبل از ۱۹۶۶ پیمان ناتو تماما درباره مقاومت گسترده ارتش ها برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی در میدان های جنگ اروپا بود. دوگل، رئیس جمهور فرانسه به بهانه ضعیف شدن ارتش و احساس سرافکندگی از خیانت به کشورش و یا احساس قرار گرفتن در اتحادیه تحت سلطه آمریکا از پیمان ناتو خارج شد. پس از آن نیروهای فرانسه در عملیات ناتو نقش نداشتند تا اینکه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اهداف ناتو شروع به تغییر کرد. جنگ تئوریک بزرگ که در آن هیچ تفنگی شلیک نمی کرد مبدل به بسیاری منازعات کوچک اما شدید با انبوهی از شلیک های واقعی شد. ارتش های کوچک توانستند نقش مهمی در کوزوو و بوسنی ایفا کنند و ژاک شیراک، رئیس جمهور وقت اطمینان داد که فرانسه در آن مناطق حضور دارد. یک فرمانده با تجربه آمریکایی ناتو می گوید هر گاه همه نیروها دور هم جمع شوند، فرانسه حضورش را اعلام می کند البته این تصور همه آمریکایی ها نیست. وقتی ژاک شیراک در سال ۲۰۰۳ با حمله آمریکا به عراق مخالفت کرد، آمریکایی های عصبانی فرانسوی ها را میمون تسلیم شده نامیدند.
اما پیش بینی شیراک ثابت شد و به جای ترسویی و فقدان توانایی، نشانگر بردباری او بود. سارکوزی هم علی رغم همه همفکری اش با آمریکایی ها تمایل برای فرستادن نیروی نظامی به عراق ندارد اما با این همه عضو ارشد ناتو که ۱۶ هزار نیروی حافظ صلح را در نقاط بحرانی در زمان اعلام استقلال کوزوو هدایت می کند، فرانسه است.» در گزارش نیوزویک آمده است: «هم اکنون فرانسه ۸۰ درصد نیروی اتحادیه اروپا را که در خاورمیانه مستقرند تأمین می کند، پایگاه فرانسه در جیبوتی در شاخ آفریقا و آب های پیرامون آن برای عملیات ناتو نقش حیاتی دارد. چشمگیرتر از همه یک پایگاه کوچک در ابوظبی است که فرانسه در حال ساختن آن است و از آنجا به اعزام نیروها به داخل و اطراف خلیج فارس می پردازد. اما بهترین برنامه فرماندهی سارکوزی در افغانستان پر مناقشه مختل شده است. اتینی دیرورانه از مؤسسه مناسبات بین المللی فرانسه می گوید: آینده ناتو در افغانستان در مخاطره است.
اگر ائتلاف در آنجا شکست بخورد ناتو مثل دیگر سازمان های بازمانده از جنگ سرد از صحنه خارج خواهد شد. او می گوید: سازمان های بین المللی که هرگز نمی میرند اما در واقع مرده متحرک هستند، در افغانستان اطمینان به پیروزی نیست، طالبان و عادات قبلی در حال بازگشتن هستند، در حالی که کانادایی ها، انگلیسی ها، هلندی ها و آمریکایی ها در حال جنگ سختی در جنوب و شرق هستند و آلمانی ها و ایتالیایی ها و دیگران که به عنوان حافظان صلح و نیروهای بازسازی ملی اعزام شده اند نسبت به ادامه درگیری ها بی میل هستند. یک مقام رسمی ناتو در بروکسل می گوید : فرانسه در افغانستان با خودش در جنگ است. از یک طرف اگر سارکوزی نیروی نظامی را به مبارزه وارد کند به نوعی آمریکا را در دیگر جبهه ها حمایت کرده است مثل طرح او برای ساختن یک ساختار دفاعی از همه کشورهای اروپایی که می تواند در نقاط مختلف جهان با ناتو هماهنگ شود.
تا پیش از این واشنگتن هر گروهی مثل نیروهای اتحادیه اروپا را رقیبی برای منافعش می دانست اما به دلیل درگیری فراوان و جنگ های زیاد توجه رو به رشدی نسبت به بعضی نزاع ها مثلا در آفریقا و لزوم اتحاد با متحدان اروپایی وجود دارد اما از طرف دیگر برای سارکوزی حضور طولانی مدت در افغانستان سخت است زیرا جنگ هم از طرف جامعه عمومی و مردم مورد قبول نیست. در نهایت ماه آوریل در نشست سران ناتو در بخارست سارکوزی قول داد که گردانی از ۷۰۰ سرباز را به خاورمیانه اعزام کند. بنابراین آمریکایی ها می توانند نیروی بیشتری به منطقه جنوب اعزام کنند. سارکوزی در طول یک مصاحبه هشدار داده که نه تنها افغانستان در خطر قرار دارد، بلکه پاکستان هم این خطر را احساس می کند و اگر اجازه دهیم افغانستان سقوط کند، پاکستان هم سقوط خواهد کرد.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست