پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

کتابی مناسب سن فرزند شما


کتابی مناسب سن فرزند شما

چگونه کتاب مناسب کودک خود را انتخاب می کنید، تا هم مورد علاقه آنها باشد و هم اینکه پول خود را هدر ندهید.
روش و چارچوب های قانونمندی دراین زمینه وجود دارد که انتخاب را برای ما آسان …

چگونه کتاب مناسب کودک خود را انتخاب می کنید، تا هم مورد علاقه آنها باشد و هم اینکه پول خود را هدر ندهید.

روش و چارچوب های قانونمندی دراین زمینه وجود دارد که انتخاب را برای ما آسان می کند، تا با توجه به سن و سال کودکمان، کتاب موردنظر را انتخاب کنیم. مسلماً روش انتخاب یک کتاب برای کودک هشت ساله با کودکی که در سن ۹سالگی قرار دارد متفاوت است و آن چیزی که باعث خوشحالی یک کودک ده ساله می شود، ممکن است به مزاق کودک چهارساله ای خوش نیاید. همچنانکه در انتخاب کتاب برای پسران و دختران تفاوتهایی وجود دارد و فرهنگ ها و مردم هر منطقه با یکدیگر تفاوت هایی داشته باشند.

بنابراین لازم است ما این مسائل را در انتخاب کتاب مورد نظر برای کودک خود مدنظر قرار دهیم و برای انتخاب کتاب به موضوعات فرهنگی، دینی، اجتماعی توجه داشته باشیم.

دوره طفولیت (یک تا سه سالگی)

برای خرید کتاب موردنظر برای کودک دلبند خود در این مرحله باید، تمرکز خود را بر خرید کتابی قرار دهیم که دارای تصاویری از زندگی روزانه، حیوانات، اشیاء و محیط اطراف باشد. اما باید به این موضوع توجه کرد که صفحات کتاب حاوی چند تصویر نباشد، که در غیر این صورت از هدف مورد نظر در خرید این کتاب غافل خواهیم بود.

دوره واقعیت و خیال (چهارتا ۵سالگی)

داستان های مناسب دراین دوره می تواند آمیزه ای از واقعیت با خیال در کتاب خریداری شده برای کودکمان باشد. شخصیت داستان های کتاب نیز می تواند از حیوانات و یا غیره باشد که با پیرامون خود تعامل می کنند.

مسلما موضوعات داستان کتاب خریداری شده برای کودکمان در این دوره می تواند به صداقت، درستکاری باشد، اما باید این را نیز درنظر گرفت که کودک از چیزهایی مانند تاریکی یا خواب های ترسناک که دراین مرحله از طفولیت برخوردار است و خواندن یک داستان برای او می تواند آنها را درنظر او پدیدار آورد.

موضوعاتی مانند پایان غم انگیز داستان، سحر و جادو، مرگ یک جوجه یا توله حیوان مورد علاقه او در داستان مسلماً برای او خوشایند نخواهدبود و حزن و اندوه را بر کودکمان مستولی خواهدکرد.

در دوران طفولیت، شخصیت هایی مانند حیوانات یا افراد شجاع و... می تواند حس تخیل کودک را به پرواز درآورد و او را از شنیدن داستان به وجد بیاورد.

دوران خیال پردازی منطقی (۶تا۸ سال)

در این مرحله کتاب کودکان به دو بخش تقسیم می شود:

۱) کتابهایی که خود کودکان می خوانند و ساده و حاوی جملات زیبا می تواند باشد و کلمات آن نیز باید درشت باشد.

۲) کتاب هایی که شما برای کودکتان قرائت می کنید مانند داستان های پیامبران که حاوی امور خارق العاده ای مانند معجزه است و... باشد. یا اینکه داستان های تخیلی در مورد تاریخ و اساطیر سرزمینمان باشد. همچنین داستان هایی پیرامون خانواده، دانشمندان و داستان های فکاهی که توسط پدر یا مادر برای کودک دراین سن و سال خوانده می شود، می تواند برای او جالب توجه و مفید باشد. به این واقعیت نیز باید توجه داشت که درست است، همانند دو مرحله قبلی، کتاب کودک ما باید دارای تصاویر باشد، اما در این مرحله زیاد موثر نیست.

دوران پهلوانی و ماجراجویی (۹ تا ۱۲سال)

دراین دوران تفاوت هایی در ذائقه کودکان اعم از پسر و یا دختر برای خواندن کتاب احساس می شود. مثلا برای پسران، داستان هایی با موضوع شجاعت، ماجراجویی و خطرکردن می تواند جالب توجه و تاثیرگذار باشد، اما در دختران بالعکس موضوعاتی مانند عشق و دوستی و صفا و صمیمیت پرطرفدار است.