چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اختلال وسواسی اجباری یعنی چه؟


اختلال وسواسی اجباری یعنی چه؟

اختلال وسواسی- ‌اجباری، رفتاری آگاهانه و تکراری است و بیمار مبتلا از غیرمنطقی‌بودن رفتارش آگاهی دارد اما ناخواسته آن را تکرار می‌کند. این وسواس اختلال‌هایی در روند معمول …

اختلال وسواسی- ‌اجباری، رفتاری آگاهانه و تکراری است و بیمار مبتلا از غیرمنطقی‌بودن رفتارش آگاهی دارد اما ناخواسته آن را تکرار می‌کند. این وسواس اختلال‌هایی در روند معمول و طبیعی زندگی، کارکرد شغلی، فعالیت‌‌های اجتماعی و روابط فرد ایجاد می‌‌کند...

بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- ‌اجباری ممکن است فقط دچار وسواس فکری، اجبار یا هردوی آنها با هم باشد. برخلاف وسواس که فرایندی ذهنی است، اجبار نوعی رفتار مانند شمارش، وارسی یا اجتناب است. در بیماران مبتلا، وجود وسواس باعث افزایش اضطراب می‌‌شود و با انجام اجبار، اضطراب بیمار کاهش می‌‌یابد. اگر بیمار در برابر آن مقاومت کند، بر شدت اضطرابش افزوده خواهد شد. حدودا ۳-۲ درصد افراد در برهه‌ای از زندگی خود به بیماری وسواسی- ‌ اجباری مبتلا می‌شوند. میزان شیوع آن بین مردان و زنان یکسان است و از مبتلایان مشهور می‌توان به چارلز داروین، فلورانس نایتینگل و جان بانیان (مولف کتاب پیشرفت زائر) اشاره کرد. این اختلال، بیماری‌ای عصبی‌ـ روانی است که با افکار زجرآور مکرر و رفتارهای تکراری یا عادت‌های ذهنی مشخص می‌شود که برای کاهش اضطراب انجام می‌شوند. علایم اغلب با احساس خجالت و پنهان‌کاری همراه هستند زیرا بیماران تشخیص می‌دهند که افکار و رفتارهایشان، افراطی یا غیرمعقول هستند. تشخیص صحیح و آموزش درباره ماهیت این بیماری اولین گام‌های مهم در بهبود آن است. معمولا با درمان بیماری علایم بیماران به وضوح بهبود می‌یابد.

دکتر علی باغبانیان

عضو هیأت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران