شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

اینترنت ابزاری در خدمت بن لادن


اینترنت ابزاری در خدمت بن لادن

امروزه بسیاری از سایتها بر روی شبكه جهانی تبادل اطلاعات به سازمان القاعده و شاخه های آن در اقصی نقاط جهان تعلق دارد برای برخی از كارشناسان ضدتروریسم, بن لادن اكنون فقط بر روی زمین مبارزه نمی كند, بلكه او دست به یك جنگ الكترونیكی وسیعی زده است كه هواداران او از طریق شبكه اینترنت به راحتی از آن استفاده می كنند

شاید برای خیلی افراد،این تصور وجود دارد كه جماعت القاعده زیر زمین مخفی شده اند یا در كوهستانهای دور دست، عملیات كشتار خود را رهبری می كنند. اما واقعیتها می گویند كه چنین چیزی صحت ندارد. آنها مانند بسیاری از مردم عادی در محله های شلوغ شهری به سر می برند، ازدواج می كنند و فرزندان خود را به مدرسه می فرستند.

وقتی فیلم «القاعده در سرزمین بین النهرین» پخش شد، برای خیلی از افراد، این واقعیت روشن شد كه عاملان كشتارهای مختلف در عراق جوانان بسیار عادی هستند كه هیچ تفاوتی با جوانان محله شما ندارند. این فیلم در ۲۹ ژوئن (۹ تیرماه) گذشته از طریق شبكه اینترنت پخش شد. در این فیلم، جوانانی نشان داده شدند كه هیچ نقابی بر صورت ندارند، زیرا همه آنها در عملیات انتحاری مشاركت كرده و از بین رفته بودند. آنچه در اینجا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، امكان ذخیره كردن هر بخش از این فیلم توسط هواداران بن لادن است. آنها این فیلم یا بخشهایی از آن را ذخیره كرده اند و از طریق تلفن همراه خود برای دوستانشان می فرستند. بی جهت نیست كه هر فیلم پخش شده از سوی سازمان القاعده توسط میلیونها نفر مشاهده می شود و این، به معنی برتری اطلاع رسانی و قدرت تبلیغات این گروه تروریستی است.

در اینجا، گروه «زرقاوی» در عراق، بیشترین سهم را از استفاده از شبكه اینترنت به خود اختصاص داده اند. آنها به راحتی windows media و real player را به كار می گیرند و بر این اساس، از تمام صحنه های عملیات خود فیلمبرداری می كنند. سپس این فیلم ها را بر روی اینترنت می برند و در اختیار هواداران خود قرار می دهند و به مرور زمان متوجه می شوند هر مقدار برنامه های تبلیغاتی بیشتر بوده به همان میزان نیروهای جدیدی از كشورهای اسلامی و جاهای دیگر جذب آنها شده است. برای زرقاوی بسیار مهم است كه در این فیلمها نشان دهد خسارت جبران ناپذیری به نیروهای آمریكایی وارد شده است. او تلاش می كند توان آمریكاییها در دفاع از خود را حقیرانه جلوه دهد و برای این منظور، ماهنامه اینترنتی تحت عنوان «ذروه السنام» (به معنای «رشد كوهان شتر») بر روی شبكه جهانی اطلاعات منتشر و در آن، عملیات كشتار خود را توجیه می كند. در این ماهنامه همچنین آموزشهای نظامی خاص و دستورالعملهای عملیاتی به هواداران خود ارائه می كند.

یك پدیده عجیب و شگفت آور دیگر اینكه، زرقاوی و بن لادن برای انجام یك سری هماهنگی ها و تقویت مبانی سازمانی خود، بطور آشكار بر روی شبكه اینترنت با یكدیگر به گفت وگو می پردازند. دیگر، همانند گذشته و برحسب ضرورت جنگهای چریكی، بن لادن، كلاشینكوف خود را حمل نمی كند بلكه به جای آن یك «لپ تاب» به همراه دارد و در وقت مقتضی از آن استفاده می كند. در كنار این، مجموعه های بزرگی از افراد وجود دارند كه در زمینه اینترنت و كامپیوتر تخصص دارند و لحظه به لحظه مساعدتهای خود را در اختیار سازمان القاعده قرار می دهند. به عنوان مثال، گروهی كه در عراق فعالیت دارد، نقشه راه های ممكن برای خلاص شدن از محاصره نیروهای آمریكایی را از طریق اینترنت در اختیار زرقاوی قرار می دهند و گروه دیگری كه در سوریه به سر می برد، نام و آدرس مساجدی را كه برای پذیرایی از زرقاوی و گروه او در سوریه اعلام آمادگی كرده اند را تقدیم آنها می كنند.

با چنین شكلی از اثرگذاری، سازمان القاعده با گذشت زمان اندكی به اهمیت كاربرد اینترنت در مبارزه خود پی برد. در این میان، تشكلی تحت عنوان «جبهه جهانی اطلاع رسانی اسلامی» كه وظیفه انتشار نامه های زرقاوی بر روی شبكه اینترنت را به عهده دارد، با صدور بیانیه ای اعلام كرد: «... تكنولوژی گردش اطلاعات، همه چیز را آسان كرده است... و وب ها این فرصت را برای همه در اقصی نقاط جهان فراهم می كنند كه به سخنان «مجاهدین» گوش فرادهند.»

این امپراتوری اطلاع رسانی در گذشته وجود نداشت و زرقاوی یك فرد اردنی ناشناخته بود. اما به مرور زمان و با انتشار روزانه و هفتگی پیامهای زرقاوی بر روی شبكه جهانی اطلاعات، او اكنون همانطور كه ژنرال «دیوید پیرترایوس» یكی از فرماندهان آمریكایی گفته به شكل «سمبلی» با اهمیت بالا درآمده است. فقط در تابستان جاری، كارشناسان اینترنت در مركز مطالعات «سایت» اعلام كردند كه روزانه ۹ بیانیه و در سه هفته گذشته ۱۸۰ بیانیه از سوی گروه زرقاوی در عراق بر روی اینترنت پیاده شده است. از نظر «مایكل شویر» رئیس سابق گروه تعقیب كننده بن لادن در سازمان سیا، زرقاوی طی یك سال گذشته از صفر به ۶۰ درجه (۶۰ از ۱۰۰ میزان مراجعه به سایتهای زرقاوی بر روی اینترنت) رسیده است. در این ارتباط، «بن وینزك» یكی از افراد «مركز اینتل» كه وظیفه نظارت بر سایتهای اسلامی گرا را برعهده دارد می گوید: «... زرقاوی در زمان مناسبی استفاده از این اینترنت را آغاز كرد. در حال حاضر تكنولوژی تبادل اطلاعات براحتی تكثیر فیلم و توزیع آن را از طریق اینترنت تسهیل كرده است و آن چیزی است كه زرقاوی در زمان فعلی به آن نیاز شدیدی دارد. سرعت بالا، تهیه فیلم با كیفیت برتر و انتقال آن با همان درجه از كیفیت به زرقاوی كمك می كند كه به راحتی پیامهای خود را از طریق اینترنت منتقل كند.»

«ایوان كولمن» مشاور مركز مبارزه با تروریسم كه از نزدیك سایتهای اینترنتی را نظارت می كند، در این ارتباط می گوید: «... سازمان القاعده بسیار راغب بود كه از تكنولوژی اینترنت در كارهای خود استفاده كند، اما عصر بن لادن، عصر فاكس و تلویزیونهای ماهواره ای بود اما نسل جدیدی كه زرقاوی نماینده آن است، در عصر اینترنت به سر می برد و به نحو احسن از آن استفاده می كند. افرادی كه در اطراف زرقاوی گرد آمده اند، دهه ۲۰ عمر خود را به پایان نبرده اند و به وسایل اطلاع رسانی به شكل جدیدی می نگرند. ولی بن لادن و افراد هم نسل او اكنون در كوهستانهای افغانستان به سر می برند، جایی كه امكان به كارگیری تكنولوژی جدید وجود ندارد. اما زرقاوی در عراق است و در آنجا «جنگ شهری» رواج یافته است و شورشیان به راحتی می توانند در شهرها از تكنولوژی جدید اطلاع رسانی استفاده كنند.»


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.