یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

نوجوانم معتاد است


نوجوانم معتاد است

معتادان آخرین کسانی هستند که از مشکل خود باخبر می شوند و یا به آن اعتراف می کنند

گاهی علائم اعتیاد بسیار پیش پا افتاده به نظر می رسند.

معتادان آخرین کسانی هستند که از مشکل خود باخبر می شوند و یا به آن اعتراف می کنند. آنها اعتقاد دارند می توانند هر زمان که بخواهند اعتیاد را ترک کنند ولی حقیقت این است که تا گردن در ورطه این بلای خانمانسوز فرو رفته اند.

اگر در مورد اعتیاد یکی از نزدیکان خود تردید دارید با پاسخ دادن به چند سؤال می توانید تا حد زیادی از این موضوع مطمئن شوید.

معتادان نسبت به اتفاقاتی که در محیط پیرامون آنها می افتد بی اعتنا هستند. آنها ممکن است از حساب بانکی خانواده پول برداشت کنند، شغل خود را از دست بدهند، دچار افت تحصیلی شوند، به رابطه خود با دیگران لطمه بزنند، سلامتی شان را به خطر بیندازند و یا با تخطی از قانون به دردسر بیفتند.

● بیست سؤال اساسی

۱) آیا ظاهر فرد مورد نظر تغییر کرده و به این مسئله توجه ندارد؟

۲) آیا تغذیه مناسبی دارد؟

۳) آیا وزن خود را از دست داده یا اضافه وزن پیدا کرده است؟

۴) آیا تاکنون دیده اید از سرنگ استفاده کند؟

۵) آیا کسل شده است؟

۶) آیا بدنش می لرزد؟

۷) آیا دست های او سرد است و عرق می کند؟

۸) آیا نفس یا لباس های او بدبو شده است؟

۹) آیا چشم های او قرمز شده است؟

۱۰) آیا مردمک های او منبسط شده است؟

۱۱) آیا صورت پف کرده ای دارد؟

۱۲) آیا صورت او رنگ پریده یا قرمز شده است؟

۱۳) آیا نگاه بی روحی دارد؟

۱۴) آیا سرش گیج می رود و تلوتلو می خورد؟

۱۵) آیا از مدرسه یا محل کار، زیاد غیبت می کند؟

۱۶) عادات خوابش تغییر کرده و همیشه احساس خستگی می کند؟

۱۷) آیا تنبل شده است؟

۱۸) بدون دلیل هیجان زده می شود؟

۱۹) آیا پرحرفی می کند؟ آیا کلمات خود را جویده جویده بیان می کند؟

۲۰) آیا میان وسایل او مواد مخدر پیدا کرده اید؟

البته داشتن این علائم لزوما به مفهوم اعتیاد نیست. از پیشداوری خودداری کنید ولی مراقب باشید.

یکی از مشکلات معتادان این است که عقیده دارند دیگران مشکل دارند نه آنها! درواقع معتادان مردم را به خاطر متهم کردن آنها سرزنش می کنند.

یادتان باشد نحوه رابطه شما با فرد معتاد در بهبودی او نقش مهمی دارد.

هر چقدر معتاد از دیگران فاصله بیشتری بگیرد، بیشتر در دام اعتیاد گرفتار می شود. توصیه ما به شما این است که در مورد رابطه خود با فرد معتاد هر چه زودتر با متخصصان مشورت کنید و دست روی دست نگذارید!

● علائم اعتیاد در نوجوانان

هیچ چیز دردناک تر از این نیست که پدر و مادری نسبت به اعتیاد فرزند خود تردید داشته باشند و ندانند چه کاری از دست آنها ساخته است. در این میان تحت نظر داشتن وضعیت تحصیلی نوجوان اهمیت زیادی دارد. آیا او به طور مرتب تکالیف درسی خود را انجام می دهد؟

آیا تمایل به رفتن به مدرسه ندارد و به دنبال بهانه ای برای ماندن در خانه می گردد؟ به والدین پیشنهاد می کنیم به طور منظم با مدرسه فرزند خود در ارتباط باشند و راجع به حضور او در کلاس ها سؤال کنند.

آیا فرزند شما به مدرسه می رود ولی نمرات او افت کرده است؟

آقای «الف» می گوید: «سارا در ریاضیات نمره ضعیفی گرفته است. من که باورم نمی شود. او به ریاضیات علاقه خاصی داشت.»

کودکان غالبا تمایل ندارند که صبح زود از خواب بلند شوند ولی اگر این کار همیشگی است علت آن را پیدا کنید. در ضمن مراقب اضافه وزن، کاهش وزن و حالت چشمان فرزند خود باشید.

▪ ظاهر: قضاوت کردن از روی ظاهر نوجوان کار آسانی نیست؛ زیرا به طور مداوم تغییر می کند. مراقب تغییرات لباس فرزند خود باشید. آیا او به ظاهر خود توجه ندارد؟ کودکان علاقه زیادی به مرتب بودن دارند و در این مورد با همسالان خود رقابت می کنند.

▪ رفتار: وقتی کودک به مرحله نوجوانی می رسد طبیعی است که از خانواده فاصله بگیرد ولی اگر متوجه شدید فرزندتان ابدا دلش نمی خواهد شما بدانید با چه کسانی رفت و آمد می کند و چه کارهایی انجام می دهد موضوع را جدی بگیرید.

اگر رفتار فرزندتان مرموز شده و از شما تقاضای پول می کند بدون اینکه دلیلی برای درخواست خود ارائه دهد احتمال دارد به دردسر افتاده باشد.

بدتر از همه اینکه ممکن است او برای تهیه موادمخدر لوازم خانه را به فروش برساند.

● دلایل

دلایل زیادی برای اعتیاد افراد مطرح شده ولی یک مسئله مسلم است: هیچ عاملی به تنهایی موجب اعتیاد نمی شود بلکه ترکیبی از عوامل در این کار دخالت دارند.

▪ وراثت: برخی از افراد با تمایل به مصرف موادمخدر به دنیا می آیند هر چند همه آنها به اعتیاد گرایش پیدا نمی کنند و در عوض افرادی که با چنین ویژگی ای متولد نمی شوند گاهی به اعتیاد روی می آورند. تحقیقات نشان می دهد احتمال اعتیاد افرادی که نزدیکان آنها معتاد هستند بیشتر از دیگران است.

▪ تأثیر موادمخدر بر مغز: با مصرف موادمخدر به معتاد «احساس خوبی» دست می دهد. تمام مواد اعتیارآور ماده ای شیمیایی به نام «دوپامین» در مغز آزاد می کنند که این کار احساس «لذت» را به همراه دارد.

از سوی دیگر مغز وظیفه برقراری تعادل را در بدن برعهده دارد و این مسئله بدین مفهوم است که معتادان برای لذت بردن به مصرف بیشتر موادمخدر نیاز پیدا می کنند.