سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

برترین موزه های تهران


برترین موزه های تهران

خیلی ها فکر می کنند تهران کلانشهری پر از دود و آلودگی صدا و راهبندان و بدون داشتن فضاهای فرهنگی تاریخی است در صورتی که این تصور از اساس اشتباه است

خیلی‌ها فکر می‌کنند تهران کلانشهری پر از دود و آلودگی صدا و راهبندان و بدون داشتن فضاهای فرهنگی-تاریخی است؛ در صورتی که این تصور از اساس اشتباه است

هرچند تهران پایتخت سیاسی و اقتصادی ایران به عنوان یک کلانشهر چندین میلیون نفری شناخته می‌شود اما اگر اهل فرهنگ و تاریخ باشید می‌توانید در این کلانشهر پر دود و شلوغ هم جاهایی را پیدا کنید که شما را به گذشته‌های دور می‌برد. مهم‌ترین موزه‌های کشور و قدیمی‌ترین کاخ –موزه به جای مانده نیز در این کلانشهر قرار دارد. هرچند در پی سیاست‌های سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دو موزه هنرهای ملی و نقاشی پشت شیشه تعطیل شد و هنوز تکلیف آثار آن مشخص نیست. همچنین موزه ۱۳ آبان که مجسمه‌های علی‌اکبر خان صنعتی در آن نگهداری می‌شد نیز تعطیل شده است و این مجسمه‌ها به کرمان منتقل شده‌اند.

● کاخ موزه گلستان

کاخ موزه گلستان که از ارگ تاریخی تهران به جای مانده است بیش از ۲۰۰سال قدمت دارد. قدمت اولیه ارگ تهران به دوران صفویه باز می‌گردد که امروزه اثری از بناهای ‌این ارگ جز کاخ گلستان موجود نیست. بخش‌های مختلف کاخ گلستان عبارتند از:‌ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، تالار سلام، تالارآیینه، تالار سفره‌خانه، تالار برلیان، عمارت خوابگاه، کاخ شمس‌العماره، عمارت بادگیر، تالار الماس، کاخ ابیض و چادرخانه. نگارخانه هم بخشی از حوض خانه طبقه زیرین تالار سلام است که برای ارائه آثار نقاشی هنرمندان ‌ایران در دوره قاجار اختصاص یافته است. شما می‌توانید آثار کمال‌الملک را هم در‌این محل ببینید.

● کاخ سعد‌آباد

مجموعه کاخ موزه سعدآباد در حقیقت آخرین کاخ سلطنتی ایران است‌. در این مجموعه ابتدا خاندان قاجار ساکن بودند اما پس از توسعه محوطه بود که رضاخان در سال‌های ۱۳۰۰ در آنجا می‌زیست و پسرش محمدرضا نیز در سال‌های ۱۳۵۰ به اینجا نقل مکان کرد. پس از پیروزی انقلاب ۵۷ این مجموعه به شکل موزه در آمد و لیکن کاخی متعلق به ارگان ریاست جمهوری برای پذیرایی از میهمانان خارجی در جوار این مجموعه قرار دارد. از کاخ ملکه مادر نیز که متعلق به ارگان ریاست جمهوری است برای پذیرایی از میهمانان خارجی استفاده می‌شود.

● کاخ نیاوران

عملیات احداث کاخ نیاوران در سال ۱۳۳۷آغاز شد و با وقفه‌ای که در ساخت آن پیش آمد در سال ۱۳۴۶ به اتمام رسید. در زمان فتحعلیشاه قاجار کاخ کوچک‌تری در محل فعلی کاخ نیاوران قرار داشت که در زمان محمدرضا پهلوی تخریب و کاخ نیاوران به جای آن ساخته شد. همچنین کاخی هم متعلق به احمد ‌شاه هنوز در آن وجود دارد.

● موزه ‌ایران باستان

موزه ‌ایران باستان یا موزه مادر در ابتدای خیابان ۳۰ تیر از موزه‌های شاخص تهران و ‌ایران محسوب می‌شود. بنای ‌این موزه توسط «آندره گدار» معمار و باستان شناس فرانسوی در سال‌های ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۶ بنا شده و معماری آن متأثر از بناهای دوران ساسانی است. اگر به ‌این موزه رفتید در حقیقت از هزاره هفتم پیش از میلاد تا دوره اسلامی ‌را در قالب اشیای باستانی خواهید دید.

● موزه جواهرات ملی

در سال ۱۳۱۶ به موجب قانون، قسمت عمده جواهرات از کاخ‌های سلطنتی به بانک مرکزی‌ایران منتقل و از سال ۱۳۲۲ به بعد ‌این مجموعه به تماشای عموم گذاشته شد؛ هر چند به دلیل حجم کوچک آن محل، تصمیم گرفته شد خزانه جدیدی در خور جواهرات ملی ساخته شود که در محل فعلی واقع در خیابان فردوسی، مقابل سفارت آلمان اواخر سال ۱۳۳۹ گشایش یافت.

● موزه آبگینه و سفالینه‌های‌ایران

بنای‌ این موزه به دستور احمد قوام «قوام السلطنه» و برای سکونت وی ساخته شد. از قدمت‌این عمارت حدود ۸۵ سال می‌گذرد. نمای ساختمان آجری و به سبک معماری دوران سلجوقی است. موزه آبگینه پنج تالار نمایش آثار هنری دارد. قدیمی‌ترین شیشه‌ها لوله‌های شیشه‌ای به نام سیلندر شیشه است که از معبد چغازنبیل کشف شده است و مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد است.

● موزه زمین شناسی

این موزه یکی از واحدهای سازمان زمین شناسی کشور است که در سال ۱۳۴۵ شمسی به همت چند پژوهشگر زمین شناسی و در چهار بخش ابزار و وسایل قدیمی‌ و معدن کاوی، سنگ‌ها، کانی‌ها و سنگواره‌ها افتتاح شد. نشانی ‌این موزه جاده مخصوص کرج، فرودگاه مهرآباد است که برای دیدن از آن می‌توانید مراجعه کنید.

● موزه فاطمی

اگر دوست دارید گونه‌های کاملی از پرندگان ‌ایران را یک جا ببینید سری به موزه فاطمی‌که قدیمی‌ترین موزه جانورشناسی ‌ایران است بزنید.‌این موزه که به پاس خدمات بنیانگذار صادقش به نام موزه فاطمی‌نامگذاری شده در سال ۱۳۳۸ افتتاح شد. محل ‌این موزه خیابان انقلاب، دانشگاه تهران، دانشکده علوم است.

● موزه ملک

این موزه که در خیابان امام خمینی، شمال سردر باغ ملی واقع شده مشتمل بر کتاب‌های خطی نفیس و آثار و اشیایی است که توسط ملک‌التجار خریداری شده است. کتاب‌های نفیس، سکه‌ها، تمبرها، تابلوهای نقاشی از جمله آثار کمال‌الملک و آثار ارزشمندی نظیر ‌اینها را می‌توانید در موزه ملک ببینید.

● موزه سکه

این موزه در سال ۱۳۴۱ شمسی در ساختمان مرکزی بانک سپه واقع در میدان امام خمینی(ره) در یک طبقه تأسیس شد. شما می‌توانید در موزه سکه ۲۰ هزار سکه را که در مجموع، یکی از بزرگترین و ارزشمندترین مجموعه سکه‌های قدیمی‌ از ۲۷۰۰ سال پیش تا‌کنون محسوب می‌شود، یک جا ببینید.

● موزه پست

در سال ۱۳۱۳ در طبقه دوم ساختمان اداره کل پست تهران واقع در میدان امام خمینی(ره)، موزه‌ای با نام موزه پست برپا شد. در‌این موزه اشیای قدیمی‌مربوط به پست شامل انواع وسایل توزین، صندوق امانات، مهرها، صندوق‌های پستی، تمبرها، وسایل تحریر سنتی، اسناد و مدارک پست قدیمی ‌وجود دارد.

● موزه هنرهای معاصر

ساختمان موزه هنرهای معاصر در خرداد ۵۶ افتتاح شد. معماری بنا تلفیقی از شیوه‌های معماری سنتی و مدرن است و گنجینه بسیار ارزشمندی از آثار هنرمندان معاصر ‌ایران و جهان در آن نگهداری می‌شود. هم اکنون دوسالانه‌ها، نمایشگاه‌ها و رویدادهای ملی و بین‌المللی حوزه هنرهای تجسمی ‌ایران در‌این موزه برپا می‌شوند و به همین دلیل در فصول گوناگون سال، موزه هنرهای معاصر میزبان علاقه‌مندان پر شمار هنرهای تجسمی‌ و دانشجویان ‌این رشته‌هاست. این موزه در خیابان کارگر شمالی، درست کنار پارک لاله قرار گرفته که خود ‌این پارک از جاذبه‌های فضای سبز شهر تهران محسوب می‌شود. پارک لاله، ۲۵ هکتار وسعت دارد و به سال ۱۳۴۵ شمسی در زمینی احداث شد که زمانی به میدان اسب دوانی جلالیه معروف بود.

● موزه فرش

این موزه به سال ۱۳۵۶ در ضلع شمال پارک لاله گشایش یافت. ساختمان موزه از نظر معماری بسیار زیباست. درون موزه هم فرش‌ها و گلیم بافته‌های بسیار نفیسی از آثار هنرمندان جای جای‌ ایران وجود دارد که در نهایت چشم‌نوازی است.

● موزه رضا عباسی

این موزه دارای پنج تالار نمایشگاهی دائم شامل تالار پیش از اسلام، تالار اسلامی ‌یک و دو، تالار نگارگری و تالار خوشنویسی است. همچنین در طبقه سوم موزه کتابخانه‌ای قرار گرفته و در طبقه همکف نمایشگاه موقت برای نمایش دوره‌ای آثار معاصر وجود دارد. ‌این موزه در خیابان شریعتی نرسیده به پل سید خندان واقع شده است.

● موزه شهدا

اگر می‌خواهید با آثاری از هنرمندان معاصر در فضای‌ ایثار و شهادت مواجه شوید فرصت بازدید از‌این موزه را از دست ندهید. برای رفتن به موزه شهدا باید به خیابان طالقانی، نبش خیابان فرصت بروید.

● موزه دکتر حسابی

موزه دکتر حسابی چند ماه پس از فوت دکتر حسابی‌، در اواخرسال ۱۳۷۱ و در منزل مسکونی او افتتاح شد. بنای خانه متعلق به سال ۱۳۱۰ خورشیدی است‌ و شامل وسایل شخصی دکتر از جمله پوشاک‌، مسواک‌، عینک‌، شانه‌، خودکار، دفتر یادداشت و وسایل دست‌ساز ایشان‌، لوح تقدیر و مدارک تحصیلی و علمی‌، مدال‌ها و نشان‌ها، عکس‌های خانوادگی‌، اسباب بازی فرزندان و نوه‌ها، هدایای خانوادگی و... است‌. همچنین آثار تقدیمی ‌به دکتر حسابی می‌شود. این موزه نیز در خیابان تجریش‌، خیابان مقصود بیک‌، خیابان دکتر پروفسور حسابی‌، پلاک ۸ قرار گرفته است.

● موزه دارآباد

موزه طبیعت و حیات وحش ایران در ۱۳۷۲ از سوی شهرداری تهران افتتاح شد. این موزه در دارآباد قرار دارد و همه روزه غیر از روزهای سوگواری و شنبه‌ها باز است.