دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

بیرجندی ها، شمع را خاموش نمی کنند


بیرجندی ها، شمع را خاموش نمی کنند

مردم خراسان جنوبی مانند دیگر هموطنان ایرانی در حال آماده کردن خود برای استقبال از ع ید باستانی نوروز هستند به طوری که هر چه به روزهای پایانی سال ۸۹ نزدیک‌تر می‌شویم، حضور مردم …

مردم خراسان جنوبی مانند دیگر هموطنان ایرانی در حال آماده کردن خود برای استقبال از ع ید باستانی نوروز هستند به طوری که هر چه به روزهای پایانی سال ۸۹ نزدیک‌تر می‌شویم، حضور مردم در بازارها، خیابان‌ها و کوچه‌های شهرها و روستاهای استان بیشتر می‌شود.

از یکی دو ماه پیش از نوروز مردم این منطقه به بازار رفته و پارچه لباس عیدشان را می‌خرند و معمولا پارچه‌هایی خریداری می‌شود که رنگی روشن دارند. مردم این منطقه معتقدند باید لباس عید را خودشان بدوزند و پارچه آن را هم روزهای دوشنبه یا جمعه قیچی کنند، اگر روز سه‌شنبه، چهارشنبه یا پنجشنبه پارچه‌ها برش بخورد، یا نصیب دزد و مرده‌شور می‌شود، یا روی دست می‌ماند یا می‌سوزد.

تمیز کردن یا تعویض وسایل خانه و پختن نان شیرین هم از جمله کارهایی است که حتماً باید پیش از عید انجام بگیرد.

سبز کردن گندم، عدس و تر‌تیزک، پیش از عید، در ظروفی از جنس روی یا مس از دیگر رسوم مردم این منطقه است که برای انجام آن ابتدا مقداری دانه را به سلامتی امام زمان (عج)‌ در ظرفی می‌ریزند و سپس نام اعضای خانواده را می‌آورند.

خانه‌تکانی یا رفت و روب خانه و رنگ کردن تخم‌مرغ‌های پخته‌شده از دیگر مراسم این منطقه است.

پهن کردن سفره هفت‌سین با همه سین‌هایش هم که جای خود دارد؛ البته ماست، عسل، خرما، کره، پنیر، کاهو و تخم‌مرغ رنگی نیز از دیگر اقلامی است که در کنار سین‌های سفره خودنمایی می‌کنند. اسپند دود کردن هم رسم دیگری است که هنگام تحویل سال انجام می‌شود.

مردم این منطقه شمع را به نیت روشنایی خانه و زندگی، قرآن را به نشانه توجه به پروردگار در آغاز سال، پول را به نشانه خیر و برکت و رفاه، اسپند را برای دوری از چشم زخم حسود، برنج، را نشانی از خیر و برکت و فراوانی، آیینه را برای رفع کدورت و نشانی از پاکی و یکرنگی و طلا را نشانی از امید به وضع مالی خوب در سال نو می‌دانند.

مردم منطقه معتقدند پس از تحویل سال نباید شمع‌ها را با فوت خاموش کرد، بلکه بایدگذاشت تا آخر بسوزند یا با نقل خاموششان کرد.از دیگر اعتقادات مردم خراسان جنوبی این است که هنگام تحویل سال به مزار امامزاده‌ها رفته و آنجا شمع روشن ‌کنند.

سکه یا پول، عیدی است که بزرگ‌ترها به کوچک‌ترهایی که به دیدنشان می‌روند، می‌دهند. در بعضی مناطق استان هم صبح عید نوروز یک بشقاب تنقلات شامل کنجد، گندم برشته، شاهدانه، نخودچی و کشمش به همراه یک بشقاب نان شیرین، تخم‌مرغ رنگی یا سکه به کوچک‌ترها عیدی می‌دهند.

حمید قربانی