پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

سالمندانی که نباید تنها زندگی کنند


سالمندانی که نباید تنها زندگی کنند

از مبتلایان به شکستگی استخوان و آلزایمر تا مبتلایان به افسردگی و ناتوانی های جسمی

سالمندی، جزئی جدایی‌ناپذیر از زندگی هر فرد است. برخی از سالمندان حتی در ۹۰ سالگی زندگی مستقلی دارند اما برخی دیگر با آنکه در سنین ۶۰ یا ۷۰ سالگی به سر می‌برند، به کمک بیشتر اطرافیان برای داشتن یک زندگی راحت نیازمندند...

در سالمندان این هفته سعی می‌کنیم نشانه‌هایی را معرفی ‌کنیم که در صورت بروز آنها در بستگان سالمند‌تان، ممکن است لازم باشد از خدمات حرفه‌ای آسایشگاه سالمندان یا مراکز روزانه‌ای که افراد متبحری برای مراقبت از سالمندان دارند، کمک بگیرید چون گاهی به دلایل مختلف نمی‌توانید برای ساعت‌های طولانی در کنار آنها باشید.

سالمند مبتلا به شکستگی استخوان

سالم‌ترین افراد هم ممکن است در معرض حوادثی مانند لغزیدن یا سقوط قرار بگیرند اما سالمندان بیش از سایرین در معرض این حادثه و شکستگی استخوان هستند. این مساله ناشی از تحلیل‌ پیشرونده توده استخوانی در آنهاست.

یک فرد سالمند که از جنبه‌های دیگر کاملا سالم به‌نظر می‌رسد (گرچه تا حدی نحیف است)، ممکن است دچار آسیبی شود که به مراقبت مداوم برای رفع این آسیب نیازمند باشد. پس شکستگی استخوان یکی از موارد نیاز سالمند به مراقب است.

سالمند مبتلا به آلزایمر و زوال عقل

این بیماری حافظه، قضاوت و درک را مختل می‌کند. با گذشت زمان، کسانی که به آلزایمر مبتلا هستند، ممکن است توانایی در صحبت و راه‌رفتن را از دست بدهند. این بیماری سیر پیشرونده‌ای دارد. محققان در حال پیشرفت برای دستیابی به پیدا کردن درمان‌های جدید برای به تاخیر انداختن آن هستند. در مراحل ابتدایی ممکن است فرد در پردازش اطلاعات، به یاد آوردن موارد یا وظایف ساده و همچنین تمرکز دچار اشکال شود. هرچند گاهی ممکن است برخی افراد در سنین ۴۰-۳۰ سالگی به خیال خود دچار نشانه‌های اولیه آلزایمر شوند ولی معمولا این عارضه بیشتر در افراد سالمند دیده می‌شود. این افراد گرچه هنوز در اغلب اوقات می‌توانند از خودشان مراقبت کنند ولی با گذر ماه‌ها و سال‌ها توانایی آنها برای زندگی مستقل کاهش پیدا می‌کند. حتی در مراحل ابتدایی بیماری، یک وقفه آنی در روند تفکر حین رانندگی یا راه‌رفتن اطراف خانه یا مصرف برخی داروها، ممکن است باعث نتایج مصیبت‌باری شود. بسیاری از خانواده‌ها، بستگان مبتلا به آلزایمرشان را همراه خود در خانه نگه می‌دارند اما معمولا مشکلات مراقبت از بیماران مبتلا به این ناراحتی به تدریج افزایش می‌یابد و درست زمانی که فکر می‌کنید شرایط لازم را برای کنارآمدن با ناتوانایی‌های او فراهم کرده‌اید، نیازهای تازه‌ای سر برمی‌آورند. بهتر است از افراد حرفه‌ای در آسایشگاه‌های مراقبت سالمندان که برای کمک به افراد مبتلا به آلزایمر تعلیم دیده‌اند یا پرستاران آموزش‌دیده در این زمینه برای مراقبت از پدر یا مادر سالمندتان کمک بگیرید.

سالمند مبتلا به ناتوانی جسمی

تشخیص اینکه فردی به چه میزان نیاز به مراقبت دارد فراتر از حدی است که بخواهید تصور کنید. هرچند برخی از بیماری‌ها مانند دیابت را پیش از آنکه به مراقبت حرفه‌ای نیاز پیدا کند، برای مدت‌ طولانی می‌توان در خانه کنترل کرد ولی بیماری‌هایی مانند پارکینسون یا نارسایی کلیه که در سالمندان شایع هستند به مراقبت مداومی نیاز دارند که اعضای خانواده نمی‌توانند به سادگی از عهده آن بربیایند. دیابت پیشرفته اغلب روی بینایی تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود انجام کارهای روزانه برای فرد خطرناک شود. اختلال بینایی همچنین فرد سالمند را در معرض اشتباهاتی مانند مصرف داروها یا خطر سقوط قرار می‌دهد.

سالمند مبتلا به افسردگی

بی‌توجهی به بهداشت شخصی (چه به دلیل پیری باشد، چه زوال عقل)، ممکن است نشانه‌ای از این باشد که سالمند باید به یک مرکز مراقبت منتقل شود. مشکل در بی‌اختیاری ادرار، نیاز به کمک برای تعویض لباس‌ها و... همه این مشکلات اغلب با احساس افسردگی در فرد همراه است. افسردگی نه‌تنها باعث می‌شود چشم‌انداز فرد از آینده تیره و تار شود، بلکه آثار زیانباری هم بر سیستم ایمنی او به جای می‌گذارد و وی را مستعد ابتلا به بیماری‌های جسمی بیشتری می‌کند. اگر متوجه شدید که عضو سالمندی از خانواده‌تان دیگر نمی‌تواند (یا به‌ظاهر نمی‌تواند) حداقل مراقبت‌های لازم از خود را داشته باشد و در حفظ ارتباطات و معاشرت دچار مشکل شده، ممکن است مراقبت، توجه و کمک از مراکز مراقبت حرفه‌ای از سالمندان به نفعش باشد.

... و موارد دیگر

در تمام دنیا خانواده‌ها، درصدد رفع نیازها و نگهداری از کودکان و والدین مسنشان هستند اما ممکن است خانواده‌ای به نقطه‌ای برسد که توانایی مالی و وقت لازم برای مراقبت از والد مسن خود را نداشته باشد. واقعیت این است که گاهی شرایط به‌گونه‌ای است که آسایشگاه‌ها محیطی ایمن‌تر‌ و سالم‌تر از خانواده برای مراقبت از سالمندان هستند و پرستاران آموزش‌دیده و حرفه‌ای می‌توانند مراقبت بیشتری از آنها داشته باشند.

گاهی اطرافیان و بستگان با اینکه از فرد سالمند که نیازمند مراقبت‌ بیش‌ازحد است، نگهداری می‌کنند ولی نه‌تنها کیفیت مراقبتشان کمتر از مراقبت انجام‌شده به‌وسیله یک فرد حرفه‌ای است، بلکه مجبور هستند شغل تمام‌وقت خود را به‌خاطر این کار تمام‌وقت که بدون مزایا و حقوق است، کنار بگذارند.

علاوه بر این، فشار ناشی از فراهم‌کردن شرایط لازم برای مراقبت از سالمندان، ممکن است سلامت عاطفی سالمندان و اطرافیان را هم دچار اختلال کند. بنابراین پیش از اینکه به چنین وضعیتی برسید، فرستادن سالمندان را به آسایشگاه که نیازمند مراقبت بیش‌ازحد است، در نظر بگیرید.

ترجمه: امیرعلی حبیب‌پور

منبع: HowSufftWorks