سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
افسردگی
● در مورد افسردگی چه میدانید؟
نوشتهای را كه میخوانید اطلاعاتی است كه برای استفاده افراد مبتلا به افسردگی آماده شده است.با امید به اینكه برای نزدیكان، دوستان شما و نیز هر كس دیگری كه احساس افسردگی میكند مفید واقع شود.
● افسردگی چگونه احساسی است؟
احساس افسردگی بسیار قویتر و ناخوشایندتر از دورههای كوتاه غمگینی است كه همه ما گاهگاهی آن را تجربه كردهایم و معمولاً طولانیتر است، حتی ممكن است روزها،هفته،ها و ماهها ادامه پیدا كند. بیشتر مردم در زمان افسردگی ۵ یا ۶ نشانه زیر را در خود احساس میكنند. شما نیز میتواند با پاسخگویی به پرسشهای زیر بود یا نبود نشانههای افسردگی را در مورد خویش بررسی كنید.
▪ بیشتر وقتها احساس ناشادی میكنید؟ (ممكن است غروبها كمی بهتر باشید.)
▪ علایق خود را از دست داده و از كسب لذت ناتوانید؟
▪ نمیتوانید مثل گشته از پس مشكلات خود برآئید؟
▪ احساس خستگی میكنید؟
▪ احساس ناآرامی یا بیقراری دارید؟
▪ كاهش وزن و اشتها(در برخی افرد افزایش وزن و اشتها) دارید؟
▪ دیر به خواب میروید (حدود یك تا دو ساعت) و بر خلاف همیشه زود بیدار میشوید؟
▪ میل جنسیتان كاهش یافته است؟
▪ اطمینان به خود را از دست دادهاید؟
▪ احساس بیارزشی و ناامیدی میكنید؟
▪ از مردم دوری میكنید ؟
▪ تحریكپذیر شدهاید ؟
▪ احساس بدی در زمانهای خاصی از روز دارید؟
▪ در مورد خودكشی فكر میكنید؟
● عواملی كه در بروز افسردگی نقش دارند:
▪ اتفاقات زندگی
بسیار عادی است كه در زمان روبرو شدن بایك فاجعه غمانگیز مانند داغدیدگی، طلاق یا از دست دادن شغل، افسرده شویم.
▪ شرایط و موقعیتها
اگر ما تنها بوده و دوستی نداشته باشیم تحت فشار روانی باشیم، نگرانیهای دیگری داشته و یا از نظر جسمی افت كرده باشیم احتمال بیشتری میرود كه افسرده شویم.
▪ بیماری جسمی
افسردگی بیشتر زمانی كه از بیماری جسمی رنج میبریم به سراغمان میآید، ازجمله بیماریهای كشنده مانند سرطان و بیماریهای قلبی و نیز دردهای مزمن و آزاردهنده مثل ورم مفاصل و برونشیت.
▪ شخصیت
هر فردی احتمال دارد افسرده شود اما برخی از افراد حتی احتمال بیشتری برای افسرده شدن دارند این به خاطر ساختار خاص بدن آنها، تجربیات ابتدایی زندگیشان یا هر دو عامل میباشد.
▪ الكل
افرادی كه در نوشیدن الكل افراط میكنند دچار افسردگی میشوند. البته هنوز مشخص نیست كه افسردگی در آنها پیشتر مطرح شده و گرایش به مصرف الكل را در آنها ایجاد كرده است و یا مصرف زیاد الكل موجب بروز افسردگی شده است ولی مشخص شده است.
▪ جنسیت
زنان بیش از مردان افسرده میشوند شاید به این دلیل كه مردان كمتر اجازه میدهند احساساتشان بارز شود و اغلب آنها را سرپوش میگذارند و بیشتر به شكل عصبانیت و نوشیدن مشروبات الكلی واكنش نشان میدهند.
▪ ژنها
افسردگی میتواند افراد خانواده را مبتلا كند. اگر یكی از والدین شما به افسردگی شدید مبتلا باشد، احتمال ابتلاء به افسردگی ۸ برابر میشود.
● چه زمانی باید در جستجوی كمك بود؟
▪ وقتی احساس افسردگی شما بدتر از همیشه و رو به بهبود نباشد.
▪ وقتی احساس افسردگی بر كار، علایق و احساسات شما نسبت به خانواده و دوستان اثر گذاشته باشد.
▪ اگر شما احساس كنید زندگی كردن ارزشی ندارد و دیگران بدون شما بهتر خواهند بود، كافی است با یك خویشاوند یا یك دوست كه قادر است در این مسیر ناهموار زندگی به یاریتان بیاید مشورت كنید. اگر از این طریق كمك نشدید، میتوانید با پزشك خانوادگیتان در این مورد صحبت كنید. باید متوجه شده باشید كه دوستان و خانواده شما توجه ویژهای نسبت به شما دارند و در مورد شما نگران هستند.
● چگونه به خود كمك كنید
▪ سعی نكنید بار مشكلات را به تنهایی به دوش بكشید.
▪ كاری انجام دهید. خود را مشغول كنید حتی اگر انجام كار سبكی باشد.
▪ تغذیه مناسب داشته باشید.
▪ در صورت اشكال در به خواب رفتن ذهن خود را با گوش دادن به رادیو یا تماشای تلویزیون مشغول نگه دارید تا كمتر احساس اضطراب كنید و راحتتر آماده خوابیدن شوید.
▪ از نوشیدن الكل خودداری كنید.
▪ از ورزش و تفریحات سالم استفاده كنید حتی اگر پیادهروی باشد.
▪ علت افسردگی را پیدا كنید.
▪ امیدوار باشید و به یاد داشته باشید كه:
شما از مشكلی رنج میبرید كه مردمان بسیاری گرفتار آنند، شما حتی میتوانید بر آن پیروز شوید هر چند در حال حاضر باور آن برایتان دشوار باشد.
● چه كمكی در دسترس شماست؟
بیشتر مردم مبتلا به افسردگی نخست با پزشك خانوادگی خویش مشورت میكنند، بسته به شدت نشانههای افسردگی و شرایط شما ممكن است داروی ضد افسردگی برایتان تجویز شود و یا درمان غیردارویی یا هر دو با هم.
● رواندرمانی / مشاوره
گاهی بیان احساسات واقعی حتی برای نزدیكترین دوست بسیار دشوار است. گفتگو دربارهٔ آن با یك مشاوره ورزیده یا یك درمانگر بسیار آسانتر است. اگر غصهها را از سینه خود برون بریزید سبك میشوید. اگر كسی دارید كه به شما نزدیكتر است و شما را بهتر درك میكند و توجه بیشتری نسبت به شما دارد، احساس بهتری خواهید داشت.بسیار عادی است كه در زمان روبرو شدن بایك فاجعه غمانگیز مانند داغدیدگی، طلاق یا از دست دادن شغل، افسرده شویم.
● استفاده از داروهای ضد افسردگی و عوارض مربوط به آن
با توجه به اینكه بیشتر مردم اولین نشانههای افسردگی را با پزشك عمومی در میان میگذارند، اولین تجویز داروهای ضد افسردگی توسط پزشك عمومی است. در صورت لزوم بیمار به روانپزشك جهت مداخلات تخصصیتر ارجاع میشود. مردم اغلب نگران آن هستند كه داروهای ضد افسردگی اعتیاد آور باشند ولی این داروها علیرغم داروهای آرام بخش ایجاد وابستگی نمیكنند. هرگز ناگهان داروهای تجویز شده را قطع نكنید و طبق توصیه پزشك خود عمل كنید.
● چگونه میتوان به فردی كه افسرده است كمك كرد؟
▪ شنونده خوبی باشید گرچه مجبور به شنیدن مطالب تكراری باشید.
▪ آنها را تشویق به صحبت كردن كنید و كمكشان كنید كه بعضی از فعالیتهای روزمره گذشته را انجام دهند.
▪ به آنها اطمینان دهیدكه حالشان بهتر خواهد شد.
▪ مطمئن شوید به اندازه كافی غذا تهیه میكنند و به قدر كافی میل میكنند.
▪ به آنها كمك كنید كه از مصرف الكل دوری كنند.
▪ اگر حالشان رو به وخامت است و شروع صحبتشان با جملات ناامیدكننده و بیمیلی نسبت به ادامه زندگی است و ممكن است به خود آسیب برسانند آنها را جدی بگیرید و مطمئن شوید كه در این باره با پزشكشان صحبت خواهند كرد.
▪ سعی كنید به آنها بقبولانید كه نیازمند استفاده از درمان هستند و آنها را تشویق كنید به روانپزشك، یا روانشناس بالینی مراجعه كنند.
نوشته شده توسطMODIR
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست