چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با آمریکا


آشنایی با آمریکا

ایالات متحده آمریکا کشوری در قاره آمریکا است که از۵۰ ایالت و یک منطقه فدرال تشکیل شده است.
ایالات متحده از شمال با کانادا و از جنوب با مکزیک همسایه است. این کشور از طریق پایگاه …

ایالات متحده آمریکا کشوری در قاره آمریکا است که از۵۰ ایالت و یک منطقه فدرال تشکیل شده است.

ایالات متحده از شمال با کانادا و از جنوب با مکزیک همسایه است. این کشور از طریق پایگاه دریایی گوانتانامو نیز مرز مشترک اندکی با کوبا دارد.

ایالات متحده همچنین از طریق آلاسکا با روسیه مرز آبی دارد. به علاوه، مجموعه‌ای از جزیره‌ها، ناحیه‌ها و مناطق متعلق به ایالات متحده در سراسر جهان پراکنده‌اند.

این کشور سومین کشور پرجمعیت جهان است و از لحاظ نژادی و گوناگونی مردم، متنوع‌ترین کشور جهان شناخته می‌شود.

از نظر وسعت، ایالات متحده بعد از روسیه، کانادا و چین، چهارمین کشور پهناور جهان است. به طور تقریبی، این کشور، شش برابر پهناورتر از ایران است.

سیاست در ایالات متحده

نظام سیاسی ایالات متحده، جمهوری فدرال است و قانون اساسی این کشور بر سه محور تفکیک قوا، نظام انتخاباتی و نظام فدرالی شکل گرفته است.

قوه مقننه و یا کنگره ایالات متحده از دو مجلس نمایندگان و سنا تشکیل شده که مسئولیت قانونگذاری را به طور کامل بر عهده دارد.

نمایندگان این مجالس با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شود و هیچ نهادی در ایالات متحده قدرت انحلال مجالس را ندارد.

مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا با ۴۳۵ عضو و مجلس سنای ایالات متحده آمریکا با ۱۰۰ عضو به صورت مشترک به امر قانونگذاری مشغول هستند.

رئیس جمهور ایالات متحده نیز به عنوان رئیس قوه مجریه با رأی مستقیم مردم و از طریق آرای مجمع انتخاباتی انتخاب می‌شود و در برگزیدن مشاورانش به عنوان وزرا اختیارات کاملی دارد.

رئیس جمهور نیازی به کسب رای اعتماد از کنگره ندارد و کنگره نیز متقابلاْ نمی‌تواند با رأی عدم اعتماد، هیئت دولت و یا وزرا را برکنار کند.

رئیس جمهور ایالات متحده برای یک دوره چهار ساله برگزیده می‌شود و انتخاب وی برای یک دوره چهار ساله دیگر بلامانع است.[آشنایی با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا]

روند انتخاب رئیس جمهور ایالات متحده، با پیچیدگی‌های خاصی که در انتخابات مقدماتی نامزد‌های دو حزب عمده این کشور وجود دارد، عملاً یک سال به طول می‌انجامد.

اما با وجود اینکه احزاب گوناگونی در ایالات متحده فعالیت می‌کنند، عملاً سیطره دو حزب جمهوریخواه و دموکرات بر صحنه سیاسی این کشور مجال را برای به قدرت رسیدن سایر گروه‌ها گرفته است و مشاغل عمده‌ای که با رأی مستقیم مردم واگذار می‌شوند، از جمله ریاست‌جمهوری، نمایندگی کنگره و فرمانداری ایالات غالباً بین نامزدهای این دو حزب توزیع می‌شوند.

بر اساس اصل تفکیک قوا، قوه قضائیه این کشور که در دیوان عالی تبلور یافته است، نیز کاملاً مستقل عمل می‌کند و قوای مجریه و مقننه نمی‌توانند بر روند تصمیم‌گیری آن تأثیر بگذارند.

بر اساس قانون اساسی ایالات متحده هر ایالت در امور داخلی دارای اختیارات کامل است و در مقابل در امور خارجی، ارتش، ضرب و چاپ سکه و اسکناس و اعلان جنگ به دولت فدرال اختیار داده شده‌است.

ایالات متحده به عنوان کشوری که کمترین آسیب را از جنگ جهانی دوم دید، پس از آن وارد یک دوره فرسایشی جنگ سرد با بلوک شرق به رهبری شوروی سابق شد.

اما با فروپاشی شوروی سابق و فروریزی دیوار برلین به عنوان نماد جنگ سرد، نظریه‌پردازان ایالات متحده با ترویج ادبیات «نظم نوین جهانی»، سعی در ایجاد نظامی یک قطبی به محوریت این کشور کردند. [آشنایی با سپر موشکی ‌آمریکا]

اقتصاد در آمریکا

تولید ناخالص داخلی این کشور ۸۶/۱۳تریلیون دلار است. ۱۵۳ میلیون نفر نیروی کار این کشور را تشکیل می‌دهند.

نرخ بیکاری در این کشور ۶/۴ درصد است. ۱۲ درصد از مردم آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند. در سال ۲۰۰۷ نرخ تورم در این کشور ۷/۲ درصد بود.

این کشور روزانه ۸ میلیون و ۳۲۲ هزار بشکه نفت تولید می‌کند. مصرف نفت دراین کشور روزانه ۲۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه است.

محصولات صادراتی این کشور شامل ذرت، میوه، دانه‌های سبوس‌دار، مواد شیمیایی صنعتی، کالاهای اساسی (ترانزیستور، هواپیما، اجزای موتوری وسایل نقلیه، کامپیوتر و تجهیزات ارتباطی)، خودرو و دارو است که به کشورهای کانادا (۲/۲۲ درصد)،مکزیک(۹/۱۲ درصد)، ژاپن (۸/۵درصد)، چین (۵.۳ درصد) و انگلیس (۴/۴ درصد) صادر می‌شود.

محصولات وارداتی این کشور شامل محصولات کشاورزی، نفت خام، کامپیوتر، تجهیزات ارتباطی، ماشین‌آلات اداری، خودرو، لباس، دارو، مبلمان و اسباب‌بازی است که از کشورهای کانادا (۱۶ درصد)، چین (۹/۱۵ درصد)، مکزیک (۴/۱۰ درصد)، ژاپن (۹/۷ درصد) و آلمان (۸/۴ درصد) وارد می‌شود.

مردم آمریکا

جمعیت این کشور در حدود ۳۰۴ میلیون نفر با میانگین سنی ۳۷ سال است. امید به زندگی برای زنان ۸۱ و برای مردان ۷۵ سال است.

بخش زیادی از جمعیت این کشور را مهاجران تشکیل می‌دهند. سفیدپوست‌ها ۸۱ درصد، سیاه‌پوست‌ها ۱۳ درصد، آسیایی‌ها ۴ درصد و سرخپوستان یک درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند.

در حدود ۶/۰ درصد از جمعیت بزرگسال این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند.

۵۱ درصد از مردم آن پروتستان، ۲۴ درصد کاتولیک، نزدیک به دو درصد مورمون، نزدیک به دو درصد یهود و ۶/۰درصد مسلمان هستند.

زبان رسمی دراین کشور انگلیسی است اما به دلیل نزدیکی به آمریکای لاتین و تعداد زیاد مهاجران این منطقه حدود ۱۱ درصد از مردم این کشور به زبان اسپانیایی صحبت می‌کنند. در ایالت هاوایی زبان هاوایی زبان رسمی است.

ارتباطات در آمریکا

در این کشور ۱۷۲ میلیون خط تلفن ثابت و ۲۳۳ میلیون خط تلفن همراه وجود دارد.

آمریکا سه میلیون و ۹۵۰ هزار میزبان اینترنتی و ۲۰۸ میلیون کاربر اینترنت دارد.