شنبه, ۱۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 1 March, 2025
لبنیات کمچرب، بخوریم یا نخوریم؟

تاکنون توصیه همیشگی کارشناسان و متخصصان تغذیه، مصرف لبنیات فراوان البته از نوع کمچرب بوده است. این توصیه چنان در ذهن و حتی زندگی روزمره افراد جا باز کرده که تقریبا میتوان یکی از قواعد مهم تغذیه به حساب آورد.
به همین سبب وقتی خبرهایی مبنی بر احتمال مضرات لبنیات کم چرب به گوش می رسد، ممکن است موجب سردرگمی شود و کمی هم نگرانی در پی داشته باشد.
خبر جدید این است که خانم هایی که لبنیات کم چرب مصرف می کنند، دیرتر از سایر خانم ها پا به دوره یائسگی می گذارند و البته به تعویق افتادن آغاز این دوره بنا به بررسی های علمی با افزایش خطر ابتلا به چند نوع سرطان خطرناک همراه است.
درواقع این خلاصه کلام پژوهشی است که بتازگی در مجله «The Journal of Nutrition» منتشر شده است. این پژوهش در اصل ارتباط میان عادات سالم گوناگون زندگی بانوان را با تاخیر در ورود به دوره یائسگی نشان می دهد.
به مدت دو دهه، پژوهشگران دانشگاه هاروارد، سوابق یائسگی بیش از ۴۶ هزار زن را در کنار مسائل گوناگون سلامت آنها مورد بررسی قرار دادند و در پی این بررسی گسترده دریافتند زنانی که هر روز محصولات لبنی کم چرب مصرف می کنند، به طور میانگین ۳.۶ ماه دیرتر از زنانی که لبنیات مصرف نمی کنند، یائسه می شوند. ممکن است بپرسید خوب چه اشکالی دارد؟.
دکتر کارین میشلز از دانشکده پزشکی هاروارد و یکی از مولفان این پژوهش می گوید: به ازای هر یک سال افزایش سن پیش از رسیدن به دوره یائسگی، خطر ابتلا به سرطان سینه ۲.۵ درصد افزایش می یابد. تاخیر در آغاز دوران یائسگی همچنین ممکن است با خطر بالای سرطان رحم نیز در ارتباط باشد.
خانم دکتر میشلز توضیح می دهد شیر گاو حاوی موادی است که سبب افزایش میزان گردش هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن زنان می شود.
در واقع غلظت بالای این هورمون هاست که می تواند سبب تاخیر در آغاز دوره یائسگی شود.
محصولات لبنی کم چرب حاوی مقادیر بیشتری از چنین موادی است که سبب افزایش این هورمون ها در خون می شود.
به همین دلیل زنانی که محصولات لبنی چربی گیری نشده مانند شیر کامل (یعنی شیری که به هیچ وجه چربی و حتی سرشیر از آن جدا نشده) مصرف می کنند، مطابق داده های این پژوهش دچار تاخیر در یائسگی نشده اند.
در ظاهر، این خبر نگران کننده بوده و قدری باعث سردرگمی می شود که بالاخره لبنیات کم چرب بخوریم یا نخوریم.
دکتر میشلز می گوید فعلا نگران نباشید و صرفا به دلیل نتایج پژوهش فوق هرگز به این فکر نیفتید که مثلا میزان مصرف لبنیات کم چرب را کم کنید یا آن را به طور کلی از برنامه غذایی تان حذف کنید زیرا این پژوهش تنها آغاز راه درک ارتباط میان تغذیه و یائسگی است و هرگز ارتباط مستقیم میان مصرف لبنیات و ابتلا به سرطان را مورد بررسی قرار نداده است.
ما در مرحله ای قرار داریم که هنوز شواهد کافی در دستمان نیست که بخواهیم توصیه کنیم مصرف لبنیات را کاهش دهید یا محصولات لبنی را به طور کلی از برنامه غذایی خودتان حذف کنید.
پس کماکان بدون هیچ گونه نگرانی به توصیه های متخصصان تغذیه گوش کنید و به مصرف لبنیات بخصوص لبنیات کم چرب ادامه دهید.
منبع: وب سایت مجله PREVENTION

ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست