پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

این كپسول ها كه می خوریم


این كپسول ها كه می خوریم

خاكستری , زرد, سفید, آبی و , بسته های شیك و فریبنده درست شبیه بسته های شكلات و اسمارتیز نه تلخ و نه شیرین , لیز و لغزنده , سر می خورند و پایین می روند

شاید ضامن‌ سلامتی‌. تولید روزانه‌ میلیون‌ها عدد نقل‌، نقل‌ كیمیای‌ سلامت‌ ساخته‌ دست‌ انسان‌ است‌. انواع‌ كپسول‌ها و قرص‌ها و این‌ بار نه‌ از نگاه‌ كمبودها یا نایاب‌بودن‌ بلكه‌ از منظر تولید و مواد به‌ كار رفته‌ در فرآیند ساخت‌ آنها . تاكنون‌ چند كپسول‌ و قرص‌ خورده‌اید? حدود ۱۰۰ عدد، ۱۰۰۰، ۱۰۰۰۰ یا بیشتر؟ اما كدام‌یك‌ از ما و شما می‌ دانیم‌ و می‌داند كه‌ مواد تشكیل‌دهنده‌ این‌ داروها چیست‌، از كجا تهیه‌ می‌شود و چگونه‌ به‌ تولید می‌رسد؟! باز هم‌ در اشتباهید اگر تصور می‌كنید می‌خواهیم‌ در خصوص‌ قدیمی‌بودن‌ تكنولوژی‌ تولید، یا فرسوده‌ بودن‌ كارخانجات‌ داروسازی‌ و ... صحبت‌ كنیم‌، چون‌ هدف‌ ما فقط‌ و فقط‌ بررسی‌ برخی‌ مواد اولیه‌ به‌ كار رفته‌ در تولید درصدی‌ از داروها، بخصوص‌ كپسول‌ها است‌. شما نیز شگفت‌زده‌ خواهید شد زمانی‌ كه‌ بدانید مواد اولیه‌ تولید برخی‌ داروها بخصوص‌ پوكه‌ كپسول‌هایی‌ كه‌ هر روز میلیون‌ها عدد از آن‌ به‌ فروش‌ می‌رسد را نوعی‌ ژلاتین‌ تشكیل‌ می‌ دهد كه‌ منبع‌ اصلی‌ آن‌ پوست‌ خوك‌ است‌. باور نمی‌كنید؟ پس‌ بهتر است‌ ق

بل‌ از قضاوت‌، مقاله‌ علمی‌ دكتر رضا دهستانی‌ اردكانی‌، استاد دانشگاه‌ و داروساز را بخوانید و بعد نظر بدهید. مقاله‌ مذكور شاید در نگاه‌ اول‌ مقاله‌یی‌ علمی‌ به‌ نظر آید اما در نهایت‌ به‌ دلیل‌ نتیجه‌گیری‌ و تحلیل‌ نهایی‌ كه‌ باید بر مبنای‌ علمی‌شرعی‌ باشد ذكر آنها لازم‌ می‌نمود.این‌ گزارش‌،تنها تلاشی‌ است‌ برای‌ روشن‌شدن‌ شبهات‌ موجود در سیكل‌ تولید محصولی‌ كه‌ روزانه‌ توسط‌ صدها هزار نفر مصرف‌ می‌شود، به‌ امید شفا و بهبودی‌. این‌ گزارش‌ تلاشی‌ بی‌ طرفانه‌ است‌ با استناد به‌ پژوهش‌های‌ یك‌ كارشناس‌ متعهد داورساز.

امان‌ از این‌ «ژلاتین‌»!

همه‌ ما بارها و به‌ دفعات‌ در طول‌ عمر خود از داروها وكپسول‌ های‌ مختلفی‌ كه‌ پزشكانمان‌ تجویز كرده‌اند استفاده‌ كرده‌ایم‌، بدون‌ اینكه‌ لحظه‌یی‌ به‌ نحوه‌ تولید آنها شك‌ كرده‌ باشیم‌. ولی‌ آن‌ گونه‌ كه‌ در مقاله‌ مذكور آمده‌ در تولید برخی‌ از این‌ داروها، بویژه‌ روكش‌ كپسول‌های‌ مصرفی‌ شبهاتی‌ شرعی‌ وجود دارد كه‌ بسیار كم‌ هستند افرادی‌ كه‌ از ماهیت‌ وجود آن‌ مطلع‌ باشند. این‌ شبهه‌ از آنجا ناشی‌ می‌شود كه‌ در فرآیند تولید این‌ كپسول‌ها و برخی‌ داروها، از ژلاتینی‌ استفاده‌ می‌شود كه‌ از پوست‌ خوك‌ و حیوانات‌ بدون‌ ذبح‌ شرعی‌ گرفته‌ شده‌است‌. بر اساس‌ اصول‌ صنعتی‌،در حال‌ حاضر ژلاتین‌ از اجزای‌ حیواناتی‌ مانند گاو ، خوك‌ و... به‌ دست‌ می‌آید. تولید آن‌ امروزه‌ در سطح‌ جهانی‌ توسط‌ كشورهایی‌ چون‌ امریكا، آلمان‌، ژاپن‌، روسیه‌ و چند كشور اروپایی‌ دیگر صورت‌ می‌پذیرد. این‌ ماده‌ در صنایع‌ مختلفی‌ به‌ عنوان‌ یكی‌ از مواد اولیه‌ به‌ كار گرفته‌ می‌شودأ صنایعی‌ چون‌ داروسازی‌، غذایی‌، نساجی‌ و حتی‌ نظامی‌. كشور ما نیز از این‌ قاعده‌ مستثنا نیست‌. برای‌ روشن‌ شدن‌ مساله‌ و اینكه‌ این‌ ماده‌ تا چه‌ حد در داروسازی‌ پزشكی‌ مصرف‌ می‌شود،اشاره‌یی‌ داریم‌ گذرا به‌ خواص‌ و موارد مصرف‌ وروش‌های‌ تولید آن‌. ژلاتین‌ ماده‌یی‌ است‌ كه‌ از بافت‌های‌ پیوندی‌استخوانی‌ حیواناتی‌ چون‌ گاو، خوك‌، گوسفند وغیره‌ به‌ دست‌ می‌آید.ژلاتین‌ تجارتی‌ تقریبا فاقد بو و مزه‌ بوده‌ و ترد و شكننده‌ وجامد شیشه‌یی‌ به‌ رنگ‌ زرد خیلی‌ كم‌رنگ‌ است‌.ژلاتین‌ خالا وخشكی‌ كه‌ در درجه‌ حرارت‌ اتاق‌ در ظرف‌ غیرقابل‌ نفوذ به‌ هوا نگهداری‌ می‌شود سال‌های‌ زیادی‌ در خصوصیات‌ آن‌ تغییری‌ حاصل‌ نمی‌شود. وقتی‌ كه‌ دمای‌ هوا به‌ درجه‌ حرارت‌ بالاتر از ۱۰۰ درجه‌ سانتیگراد برسد ژلاتین‌ تا چند برابر حجم‌ خودش‌ متورم‌ شده‌، نرم‌ می‌شود و در نهایت‌ تجزیه‌ می‌شود. وقتی‌ كه‌ مولكول‌های‌ ژلاتین‌ به‌ فرم‌ شبكه‌ پروتیین‌ منظم‌ مجتمع‌ شوند این‌ پدیده‌ را ژله‌یی‌ شدن‌ گویند.

مصارف‌ ژلاتین‌

دكتر اردكانی‌ می‌ نویسد:ژلاتین‌ یكی‌ از پرمصرف‌ترین‌ مواد كلوییدی‌ و تشكیل‌دهنده‌ ژل‌ در صنایع‌ غذایی‌،دارویی‌، صنعتی‌، پزشكی‌ و نظامی‌ است‌ كه‌ به‌ صورت‌ چهار نوع‌ متفاوت‌ خوراكی‌، صنعتی‌، فتوگرافی‌ ودارویی‌ تولید می‌شود. در صنایع‌ غذایی‌ در تهیه‌ مارمالادها و ژله‌ها و شیرینی‌جات‌ و بستنی‌ ها و ... به‌ كار می‌رود.ژلاتین‌ به‌ آسانی‌ در بدن‌ جذب‌ شده‌ و حتی‌ كمك‌ به‌ هضم‌ سایرمواد غذایی‌ با تشكیل‌ امولسیون‌ با چربی‌ ها و پروتیین‌ها كمك‌ می‌كند.همچنین‌ این‌ ماده‌ در صنایع‌ دارویی‌ برای‌ تهیه‌ كپسول‌های‌ دارویی‌ و قرص‌ها مصرف‌ می‌شود. از سویی‌ دیگر ژلاتین‌ نقش‌ مهمی‌ در توسعه‌ سریع‌ صنعت‌ سینما و صنایع‌ فتوگرافی‌ به‌ عهده‌ داشته‌ و امولسیونی‌ از نمك‌های‌ نقره‌ می‌سازد كه‌ در مقابل‌ نور بسیار حساس‌ است‌. به‌ علاوه‌ ژلاتین‌ در صنایع‌ دیگر مانند نساجی‌،تهیه‌ چسب‌ وكبریت‌سازی‌ و در ساخت‌ كاغذ پلی‌كپی‌ و كارتن‌سازی‌ و به‌ عنوان‌ شفاف‌ كننده‌ اجسام‌ نیز مصرف‌ می‌شود. علاوه‌ بر آنكه‌ در صنایع‌ دارویی‌ با نام‌ پر كننده‌ و پوش‌دهنده‌ قرص‌ها مصرف‌ شده‌ مصارف‌ درمانی‌ طبی‌ زیادی‌ نیز در پزشكی‌ دارد وبه‌ عنوان‌ دارو و درمان‌ بعضی‌ از بیماری‌ها نیز مصرف‌ می‌شود از آن‌ جمله‌ می‌ توان‌ به‌ موارد زیر اشاره‌ كرد:

۱به‌ عنوان‌ منبع‌ ازت‌ و پروتیین‌ و متعادل‌كننده‌ رژیم‌ غذایی‌ در معالجات‌ امراض‌ مخصوص‌ كه‌ احتیاج‌ به‌ مكمل‌ پروتیین‌ دارند.

۲در رژیم‌ لاغری‌: به‌ علت‌ جذب‌ دایمی‌ آن‌ و عدم‌ وجود چربی‌ و كربوهیدرات‌ها قندها.

۳ در رژیم‌ بدون‌ نمك‌:چون‌ اگر نمك‌ را از غذای‌ روزانه‌ بیماران‌ حذف‌ كنیم‌ باعث‌ می‌ شود كه‌ مواد ازته‌ بیشتری‌ مصرف‌ گردد و ژلاتین‌ می‌تواند ازت‌ را تامین‌ كند.

۴ در رژیم‌ دوره‌ نقاهت‌: چون‌ ژلاتین‌ پروتیین‌ زیادی‌ دارد كه‌ موردنیاز بیمار است‌.

۵ در درمان‌ شكنندی‌ ناخن‌:چون‌ ژلاتین‌ اسیدهای‌ آمینه‌ گوگرددار دارد.

۶ در درمان‌ كم‌خونی‌: زیرا ژلاتین‌ نوعی‌ ماده‌ به‌ نام‌ هیستیدین‌ دارد كه‌ به‌ عنوان‌ عامل‌ بازگرداننده‌ هموگلوبین‌ خون‌ عمل‌ می‌كند.

۷در انعقاد خون‌:ژلاتین‌، لخته‌ مصنوعی‌ ایجاد كرده‌ و به‌ علت‌ قدرت‌ جذب‌ خون‌ از خونریزی‌ جلوگیری‌ می‌كند.

۸ به‌ علت‌ جذب‌ آب‌ در درمان‌ اسهال‌ مصرف‌ می‌شود.

جذب‌ تدریجی‌ آن‌ به‌ عمل‌ خون‌سازی‌ كمك‌ می‌كند.

۱۰ چون‌ ژلاتین‌ لایه‌ داخلی‌ معده‌ و روده‌ را می‌پوشاند معمولا همراه‌ با سایر داروها در درمان‌ اولسر معده‌ و روده‌ به‌ كار می‌رود.

و بالاخره‌ ژلاتین‌ به‌ علت‌ خاصیت‌ نرم‌كنندگی‌ در فراورده‌های‌ آرایشی‌ جهت‌ حفظ‌ زیبایی‌ پوست‌ و همچنین‌ در تهیه‌ محیط‌ كشت‌ باكتری‌ها نیز نقش‌ عمده‌یی‌ دارد.

مواد قابل‌ جایگزینی‌

آگار، كاراژینان‌، فورسلاران‌ كه‌ همگی‌ عصاره‌های‌ جلبك‌ دریایی‌ قرمز هستند، پكتین‌، نشاسته‌، آلبومین‌ تخم‌مرغ‌ و آلژیناتها از جمله‌ موادی‌ هستند كه‌ می‌توانند تولید ژل‌ كرده‌، به‌ عنوان‌ جانشین‌ ژلاتین‌ در صنایع‌ مختلف‌ به‌ كار گرفته‌ شوند. از نظر كاربرد ژلهای‌ ژلاتین‌ در بعضی‌ مواد، به‌ علت‌ خصوصیات‌ ویژه‌ كاربرد بهتری‌ دارند. مثلا ژلهای‌ ژلاتین‌ به‌ علت‌ آنكه‌ نقطه‌ ذوب‌ بسیار پایین‌تری‌ دارند به‌ آسانی‌ در دهان‌ حل‌ می‌شوند، در صورتی‌ كه‌ ژل‌ آگار به‌ دلیل‌ نقطه‌ ذوب‌ خیلی‌ بالا نیاز به‌ خرد شدن‌ دارد. ژل‌ ژلاتین‌ گرم‌ می‌تواند بعد از اینكه‌ به‌ وسیله‌ به‌ هم‌ زدن‌ شكسته‌ شد، دوباره‌ شكل‌ بگیرد.

روشهای‌ تولید ژلاتین‌

بطور كلی‌ دو روش‌ برای‌ تولید ژلاتین‌ از ضایعات‌ پروتیینی‌ وجود دارد: ۱ روش‌ اسیدی‌

۲ روش‌ قلیایی‌

روش‌ اسیدی‌ نوع‌ A

بیشترین‌ ژلاتین‌ تولید شده‌ در امریكا است‌.

در اروپا این‌ نوع‌ ژلاتین‌ از اوسئین‌ ساخته‌ می‌شود. اوسئین‌ از استخوان‌ بدون‌ كلسیم‌ كلسیم‌ آن‌ به‌ طرق‌ مختلف‌ جدا شده‌ است‌ حیوانات‌ اعم‌ از خوك‌ و گاو و...، با اسید به‌ دست‌ می‌آید. پوست‌ خوك‌ طی‌ بریدن‌ گوشت‌ در كشتارگاه‌ برداشته‌ می‌شود. بعد از میان‌ دستگاه‌ مخصوصی‌ جهت‌ جداسازی‌ بهتر چربی‌ها عبور داده‌ می‌شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.