چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
تاریخچه تئاتر در تهران
اولین بار با بازگشت دانشجویانی که طبق دستور عباسمیرزا (نایبالسلطنه) به اروپا اعزام شده بودند، آشنایی ایرانیان با فرهنگ غرب افزایش یافت و یکی از ثمرات این آشنایی، احداث سالنهای نمایش بود. البته یکی دیگر از مراحل تکامل تئاتر در ایران سفرهای ناصرالدینشاه به غرب و روسیه بود. ناصرالدینشاه در کنار دیدارهای رسمی خود در شهرهای اروپایی به دیدار نمایشها علاقه نشان داد و این دیدارهای مکرر وی از تئاترهای غربی موجب شد که به تقلید از سبک معماری سالنهای نمایشی لندن، تکیه دولت را در تهران بنا کند تا او هم متقابلا با نمایشهای ایرانی از میهمانهای خارجی خود پذیرایی کند. تکیه دولت که به منظور اجرای نمایشها به شیوه غربی شناخته شده بود، به علت مخالفت مردم و روحانیون آن دوره با اجرای نمایش به محل اجرای تعزیهخوانی و تکیه مذهبی تبدیل شد.
نخستین تالار نمایشی بعد از تکیه دولت که به سبک اروپایی ساخته شد، تالار مدرسه دارالفنون توسط «مزینالدوله» نقاشباشی بود که در بخش جنوبی بنای این مدرسه احداث شد، این سالن دارای سکوی کوچک و صحن خصوصی برای شاه و درباریان بود، نخستین نمایشنامهای هم که در تماشاخانه دارالفنون به نمایش درآمد «گزارش مردمگریز مولیر» بود که گروهی از اروپاییان که ساکن تهران بودند آن را بازی کردند. اما اولین تئاتر عمومی و مردمی در طهران به نام «تئاتر ملی» در خیابان لالهزار در طبقه بالای چاپخانه فاروس احداث شد که گنجایش بیش از سی نفر تماشاگر را داشت. چاپخانه فاروس نمایشنامههای بسیاری را منتشر کرد که در تئاتر ملی به اجرا درآمد.
بدینترتیب اندیشه نمایش یا بازی زنده یا تئاتر روحوضی که در پارکها، خانهها یا در دربار که به شکل خصوصی یا عمومی به انجام رسیده بود با اندیشه داشتن تئاتری بسته برای تمام فصول ولی با همان هدف و خواست، برای پذیرفتن مردم کوچه و بازار در تئاتر ملی سرانجام گرفت. این نخستین تئاتر عمومی و مردمی بود زیرا تمام مردم میتوانستند برای تماشا با تهیه بلیت به آنجا وارد شوند. ریاست این تئاتر را عبدالکریم محقالدوله که از افراد تحصیلکرده بود، برعهده داشت. تئاتر ملی هر ۱۵ روز یکبار یک برنامه داشت. اولین نمایشی که در این تئاتر اجرا شد، نمایشنامه کمدی «گوگول» به نام بازرس بود. این نمایشنامه را «نادرمیرزا» عضو جوان وزارت خارجه ایران از زبان روسی به فارسی ترجمه کرده بود که موفقیت شایانی به دست آورد. این نمایشنامه اوضاع و احوال اجتماعی زمان نیکلای اول روسیه را مجسم میکرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست