سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

بهداشت روانی سالمندان


بهداشت روانی در درون مفهوم كلی «بهداشت» قرار دارد و بهداشت یعنی توانایی كامل برای انجام نقش‌های روانی، اجتماعی و جسمی‌.
بهداشت به معنی نبود بیماری نیست، بلكه بیشتر با شناسایی …

بهداشت روانی در درون مفهوم كلی «بهداشت» قرار دارد و بهداشت یعنی توانایی كامل برای انجام نقش‌های روانی، اجتماعی و جسمی‌.

بهداشت به معنی نبود بیماری نیست، بلكه بیشتر با شناسایی و پیشگیری از بیماری‌ها و مشكلات در ارتباط است. تامین بهداشت روانی سالمندان تاثیر مهمی ‌بر بهداشت فرد و جامعه می‌گذارد و عوامل چندی در این ارتباط دخیل هستند.

زندگی گذشته

سالمندی كه احساس می‌كند زندگی گذشته خود را به هدر نداده است با سالمندی كه رضایت چندانی نسبت به گذشته ندارد، تفاوت بسیاری دارد. سالمند راضی در خود احساس كمال می‌كند و روزهای آخر زندگی را با خوش‌بینی و شور و شوق سپری می‌كند. در مقابل سالمند ناراضی از گذشته خود مضطرب و افسرده خواهد بود.

سازگاری با تغییرات

تغییرات دوران سالمندی تاثیرات عمیقی بر زندگی و بهداشت روانی او دارد. اگر شخصیت فرد انعطاف‌پذیر باشد، توانایی سازگاری با این تغییرات بیشتر خواهد بود. در این میان اگر سالمند این تغییرات را در جهت منفی ادراك كند، میزان انعطاف‌پذیری و سازگاری پایین خواهد آمد.

حمایت جامعه و دولت

نگرش و دیدگاه اجتماع نسبت به سالمندان بر بهداشت روانی سالمندان تاثیرگذار است. اینكه جامعه سالمند را به چشم «چرخ پنجم گاری» ببینید یا به چشم فردی مجرب و عاقل، موضوع مهمی ‌است. میزان حمایت‌های مالی و درمانی دولت (حقوق بازنشستگی و بیمه خدمات درمانی) عامل موثر دیگری در میزان بهداشت روانی سالمندان است.