شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

سرطان را شكست دهیم


سرطان را شكست دهیم

تحول در عادات غذایی مردم, گسترش شهرنشینی و افزایش مصرف غذاهای آماده موجب افزایش بروز سرطانها شده است بعضی از عواملی كه در بروز سرطان مؤثرند مانند ارث یا عوامل محیطی, غیرقابل تغییرند ولی اگر نمی توانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد كنیم, می توانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی, احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی كاهش دهیم

درگذشته تصور می شد كه تغذیه اثری بر سرطان ندارد، ولی امروزه محققان ثابت كرده اند كه رژیم غذایی روزانه، نقش مهمی در بروز، پیش گیری و درمان انواع سرطان ها ایفا می كند. بدن ما به غذا بیش از هرچیز دیگری نیازمند است و می توان گفت كه یك سوم سرطان هایی كه منجر به مرگ می شود، با آنچه می خوریم در ارتباط است.

تحول در عادات غذایی مردم، گسترش شهرنشینی و افزایش مصرف غذاهای آماده موجب افزایش بروز سرطانها شده است. بعضی از عواملی كه در بروز سرطان مؤثرند مانند ارث یا عوامل محیطی، غیرقابل تغییرند ولی اگر نمی توانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد كنیم، می توانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی، احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی كاهش دهیم.

چربی ها و روغن ها از بخش های مهم و بحث برانگیز تغذیه و رژیم غذایی افراد است. اینكه چه نوع روغنی برای مصرف كردن مناسب است یا اینكه كدامیك از انواع روغن بیشتر موجب بروز بیماری، سكته و یا چربی خون می شود همه جای سؤال دارد. حتما می دانید چربی ها انواع متعددی دارند، مثل چربی های اشباع كه از آن جمله، چربی متصل به گوشت و روغن حیوانی است كه در دمای محیط به صورت جامد هستند. نوع دیگر، چربی های غیراشباع است مثل روغن زیتون در دمای محیط به صورت مایع می باشد. تأثیر مصرف چربی در بروز سرطان بدین ترتیب است كه هم نوع و هم مقدار چربی مصرفی مهم است.

اگر بیش از حد چربی مصرف كنیم، به دلیل ترشح زیاد صفرا در روده برای هضم چربی ها، بخشی از آن تبدیل به اسید آپكولیك می شود كه در ایجاد سرطان روده بزرگ نقش مهمی دارد، و اگر با مصرف بیش از حد كلسترول، سطح كلسترول مضر خون افزایش یابد، خطر رشد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به گرفتگی عروق بسیار زیاد می شود.

از اینرو:

● كل چربی مصرفی را كاهش دهید

اكثر غذاهایی كه ما ایرانی ها مصرف می كنیم، پرروغن تهیه می شوند. آن وقت به دنبال دلایل چاقی های بیش از حد و سكته های زودرس هستیم. براساس محاسبات مبتنی بر تحقیقات تغذیه ای، در حدی مصرف چربی مناسب است كه سی درصد انرژی روزانه را تأمین كند. چون با سوختن چربی در بدن دو برابر قندها و پروتئین ها انرژی ایجاد می شود، بنابراین میزان مصرف چربی برای افراد عادی نباید از هشتاد گرم در روز تجاوز كند. این میزان چربی شامل چربی های پنهان در غذا و چربی های اضافه شده توسط خودمان به آن می باشد. با توجه به اینكه گوشت ها، لبنیات و دانه ها و... دارای روغن هستند، مجاز هستیم ۳۰ تا ۴۰ گرم روغن به غذاهای مصرفی مان در طول روز اضافه كنیم كه برابر است با پنج تا هفت قاشق غذاخوری روغن مایع.

● از روغن های خوب استفاده كنید

در فرهنگ ما روغن خوب را روغن حیوانی تلقی می كنند، در صورتی كه از دیدگاه تغذیه ای روغنی خوب است كه دارای باندهای غیراشباع و مایع باشد. این روغن در بدن بر تولید كلسترول بی تأثیر است یا تولید آن را كاهش می دهد. در صورتی كه با مصرف روغن های جامد حیوانی، چربی های متصل به گوشت و دنبه، تولید كلسترول در بدن افزایش می یابد كه از عواقب بد آن آگاه هستید.

تحقیقات نشان داده كه به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون در یونان، شیوع سرطان پستان و سرطان پروستات بسیار كمتر است.

از اینرو:در جیره غذایی روزانه خود برای تأمین پروتئین، فقط به مواد گوشتی پرچربی اكتفا نكنید. سعی كنید (خصوصا در سنین بالا) از گوشت های سفید و قرمز (۳بار در هفته) به علاوه حبوبات بهره بگیرند.

سعی كنید روغن زیتون و روغن كانولا (گلزا) را جایگزین روغن های نباتی جامد كنید. البته این روغن ها نباید تحت حرارت بیش از ۱۳۰درجه قرار بگیرند.

غذاهای دریایی را فراموش نكنید كه حاوی چربی های نوع امگا۳ هستند و از بروز سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می كنند. زنان اسكیمو به دلیل مصرف زیاد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سینه می شوند.

● از مصرف چربی های بد اجتناب كنید.

روغن های مضر، چربی های اشباع هستند مثل روغن نخل، روغن نارگیل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربی های متصل به گوشت.

توجه به این نكته مهم است كه در اغلب غذاهای آماده مثل انواع ساندویچ و تنقلاتی چون چیپس و پیراشكی از روغن های جامد و مانده استفاده می شود. از این رو به شما توصیه می كنم از مصرف مكرر این موادغذایی اجتناب كنید و به ندرت و به صورت تفریحی آنها را استفاده كنید زیرا مصرف زیاد چربی موجب تجمع بافت چربی در بدن می شود كه خودعاملی مهم در بروز سرطان است.

● گوشت قرمز و تهدید سرطان

خوردن گوشت قرمز مولكول بالقوه خطرناكی را وارد بافت های بدن می كند.

خوردن گوشت قرمز می تواند باعث بیماری قلبی و سرطان را ایجاد یك واكنش خطرناك در سیستم ایمنی بدن شود.بدن انسان نمی تواند مولكول فوق را- یك نوع شكر- تولید كند اما در گوشت گوسفند، گاو فراوان است.

در گذشته نیز مصرف گوشت قرمز عامل ایجاد سرطان و بیماری های قلبی معرفی شده بود اما تمركز آن مطالعات روی چربی های اشباع شده و مواد شیمیایی تولید شده در طول آشپزی بود.

تمركز مطالعه جدید روی ماده ای به نام آن- گلیكولیل نیورامی نیك است.آزمایش ها روی سه فرد داوطلب- همگی اعضای این گروه تحقیق- تایید كرد اگر ماده فوق در غذا باشد جذب بافت های بدن مانند رگهای خونی می شود.

این آزمایش ها همچنین نشان داد كه چون مولكول فوق بطور طبیعی در بدن نیست سیستم دفاعی بدن آن را مهاجم به حساب می آورد و دست به دفاع می زند.این مولكول به ا حتمال بسیار زیاد بلافاصله سمی نیست و احتمال دارد كه تحمل انسان پس از صدها هزار سال مصرف گوشت در برابر آن افزایش یافته باشد.احتمالا لطمه وارده پس از سالها مصرف گوشت آشكار می شود.

● سبزیجات سرطان روده را علاج می كند

سبزیجاتی مانند كلم و گل كلم می تواند در مبارزه با سرطان روده موثر باشد. ماده ای به نام «ای.آی.تی.سی» هنگام آماده كردن برخی سبزیجات از آنها آزاد می شود كه سلولهای سرطانی روده را نابود می كند و می تواند مانع انتشار بیماری در بدن شود.مصرف این سبزیجات برای دو تا سه بار درهفته، می تواند از بدن در مقابل این بیماری محافظت كند. ای.آی.تی.سی زمانی آزاد می شود كه این دسته از گیاهان، ریز، جویده، پخته، پردازش و هضم می شوند.این سبزیجات از جمله شامل خردل، كلم، جوانه و گل كلم است.