چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پایان رقص ارز در بازار


پایان رقص ارز در بازار

این روزها به سبب انتصابات خاص رییس دولت یازدهم, در مراسم های صنعتی بزرگان نامدار صنعتی کشور در کنار هم حضور دارند این نور امیدی است برای صنعتگران کشور تا بالاخره بعد از سال های متمادی با حضور بزرگان قدیمی امیدوار باشند هر آنچه از وعده های دولتی داده می شود روال اجرایی خواهد گرفت

این روزها به سبب انتصابات خاص رییس دولت یازدهم، در مراسم‌های صنعتی بزرگان نامدار صنعتی کشور در کنار هم حضور دارند ؛ این نور امیدی است برای صنعتگران کشور تا بالاخره بعد از سال‌های متمادی( با حضور بزرگان قدیمی) امیدوار باشند هر آنچه از وعده‌های دولتی داده می‌شود روال اجرایی خواهد گرفت. به این سبب روز گذشته مردان دولتی در کنار مردان خصوصی روز ملی صادرات را در حالی جشن گرفتند که رییس دفتر رییس‌جمهور که خود رییس پارلمان بخش خصوصی نیز هست گلایه‌هایی را عنوان کرد که بغض سال‌های گذشته از عدم حضور وی در همایش ملی صادرات را در پی‌داشت. این همایش نیز در کنار تمام آمار و ارقام اعلامی از سوی مردان دولتی دارای وعده‌هایی بود که اگر محقق شود امیدهای زیادی را در بین صادرکنندگان ایجاد خواهد کرد.

● ایجاد خط اعتباری

اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهور از فعال شدن شورای عالی صادرات در آینده نزدیک خبر داد و با بیان اینکه افزایش سرمایه بانک‌ها یکی از موارد در دستور کار دولت است، اظهار داشت: صندوق حمایت از صادرات نیز باید به جایی برسد که بتواند حمایت لازم را از این بخش داشته باشد و یکی از سیاست‌های قطعی که در نظر اجرا داریم ایجاد خط اعتباری برای صادرکنندگان است.

وی البته از برگزاری جلسه خود با کلیه بانک‌ها و وزیر صنعت و بخش خصوصی خبر داد و گفت: در این جلسه به‌دنبال راهکاری برای حل مشکلات سرمایه در گردش صادرکنندگان هستیم. همچنین در راستای کمک بخش صادرات و توسعه آن به زودی شورای عالی صادرات فعال خواهد شد. صادرکنندگان باید اختیار کامل برای ارز و سیاست‌های خود داشته باشند، به این جهت به صورت جدی پیگیر مشکلات مالیاتی تعهدات ارزی که به تازگی برای صادرکنندگان اعمال می‌شود و مربوط به بخشنامه یک سال گذشته است، هستیم.

● موظفیم زندگی مردم را تامین کنیم

این مقام دولتی افزود: ایران باید مسیر صنعتی شدن خود را پیش ببرد و در این مسیر نباید از گردونه توسعه دنیا عقب بیفتد. دولت بنا دارد، بدون تخریب دیگران سیاست‌هایی را اتخاذ کند که کشور را به سمت توسعه پیش ببرد. عزم جدی رییس‌جمهور این است که بخش خصوصی را محور توسعه کشور و این بخش را مورد احترام و تکریم قرار دهد. به این جهت با سرمایه‌گذاری و ایجاد فضای امن در کشور می‌توان مشکلات اقتصادی را حل کرد، همان‌طور که رییس‌جمهور گفت در کشور هم باید سانتریفوژ بچرخد و هم چرخ کارخانه‌ها. دولت خود را موظف می‌داند که زندگی مردم را تامین کند، بنابراین دولت سیاست‌هایی را تدوین می‌کند که متناسب با توسعه اقتصادی کشور باشد.

معاون اول رییس‌جمهور افزود: با تدبیری که صورت گرفته می‌توان از منابع مسدود شده کشور در سایر نقاط دنیا استفاده کرد و در واقع ده‌ها میلیارد دلار فرصت سرمایه‌گذاری را فراهم کرد. نباید کالاهایی که استاندارد کافی ندارند، وارد کشور شوند همچنین باید موانع پیش‌روی صادرات از بین برود. ما به صادرکنندگان اعتماد کامل داریم و مطمئن هستیم که آنها منافع ملی کشور را در نظر گرفته‌اند. باید به‌دنبال ارزش افزوده بیشتری در کالاها باشیم، در این راستا باید از خام‌فروشی خودداری کنیم. به این جهت ما از جذب سرمایه مستقیم خارجی و شرکت‌های دانش‌بنیان استقبال می‌کنیم.

● موجودی صندوق توسعه ملی ۳۲ میلیارد دلار است نه ۵۰ میلیارد دلار

معاون اول رییس‌جمهور، موجودی قطعی صندوق توسعه ملی را ۳۲ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: عصر دوشنبه جلسه‌یی با تمامی بانک‌ها، وزیر صنعت، معدن و تجارت و بخش خصوصی برای شناسایی راهکارهای مهار تورم برگزار شد. اسحاق جهانگیری همچنین از جلسه ویژه خود با بانک‌ها، وزیر صنعت، معدن و تجارت و بخش خصوصی خبر داد و گفت: در این جلسه سیاست‌هایی را جهت کنترل تورم و نقدینگی و لغو فشار بر پایه پولی کشور در برنامه داشتیم. وی ادامه داد: در ماه اخیر ۴۰ درصد تورم یک ساله را به ثبت رسانده‌ایم که بر این اساس، دولت باید تورم را کاهش دهد که برای کاهش آن نیز مجبور به به‌کار بستن سیاست کنترل نقدینگی و فشار نیاوردن به پایه پولی کشور هستیم. وی تصریح کرد: موجودی اعلام شده برای صندوق توسعه ملی مبنی بر بیش از ۵۰ میلیارد دلار صحیح نیست و در این دولت موجودی صندوق توسعه ملی ۳۲ میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که محمدرضا فرزین در مراسم تودیع خود از ریاست صندوق توسعه ملی گفته بود: میزان واریزی‌ها از محل منابع ارزی حاصل از فروش نفت، گاز و منابع گازی تا پایان مرداد ماه ۵۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است.

● شناسایی ۳ دهک ثروتمند با روش جدید

معاون اول رییس‌جمهور با اعلام اینکه سه دهک ثروتمند جامعه برای حذف یارانه نقدی‌شان با روش جدید شناسایی خواهند شد، گفت: اعلام سه دهک در گذشته تنها براساس یک کار مطالعاتی بود. دولت مصمم است که یارانه‌های نقدی را به فردی پرداخت کند که نیاز دارد. دولت به‌دنبال آن است که براساس کار علمی سه دهک ثروتمند را شناسایی کند. در دولت کمیته‌یی برای حمایت از خانوار در جریان اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تشکیل شده است که در قالب آن شناسایی خواهد کرد.

● ثبات کاهش نرخ ارز

به گفته معاون اول رییس‌جمهور، دولت مصمم است تا نرخ ارز را از ثبات فعلی به سمت ثبات کاهشی سوق دهد. از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم روند نرخ ارز با ثبات بوده است که یکی از سیاست‌های ما در بخش اقتصاد این است که به صورت جدی این سیاست را دنبال کنیم که نرخ ارز ثابت و روند کاهش به خود بگیرد. البته مهم است که نوسان ناگهانی نرخ ارز که قدرت برنامه‌ریزی فعالان اقتصادی را کاهش می‌دهد، به سمت حرکت با ثباتی پیش رود.

● منتقد بودم حذفم می‌کردند

همچنین محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس‌جمهور و رییس اتاق بازرگانی ایران در این مراسم با تاکید بر اینکه امروز در این مراسم کسی نباید توقع تشویق داشته باشد، شروع به گله‌گذاری و انتقاد از وضعیت صادرات کشور کرد و گفت: در مراسم‌ سال‌های گذشته چون نقد می‌کردم مرا حذف کردند. وی ضمن گلایه از اینکه در سال‌های گذشته با دعوت به این مراسم تذکراتی را اعلام و دریافت می‌کردیم، گفت: در سال‌های بعد برگزاری مراسم روز ملی صادرات به من گفتند خواهشا انتقاد نکن در حالی که باید بگویم در این روز نباید ما توقع کف زدن و تشویق شدن داشته باشیم بلکه باید نقص حوزه صادرات کشور مورد ارزیابی قرار گیرد و به سیاست‌های موثری دست پیدا کنیم. رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه در روز ملی صادرات فقط نباید از تعداد محدودی از فعالان اقتصادی کشور در این عرصه تقدیر کنیم، افزود: کل اقتصاد کشور ما در مجموع باید در حوزه صادرات، مورد بررسی قرار گرفته و نتایج اعلام شود وی با بیان اینکه باید وضعیت فعلی کشور را در حوزه صادرات به صورت واقع‌بینانه‌یی مورد بررسی قرار دهیم، گفت: نمی‌شود به فعالان اقتصادی کشور و صادرکنندگان خلاف واقع گزارشاتی را اعلام کنیم حتی در سال‌های بعد برنامه سخنرانی بنده در روز ملی صادرات به دلیل همین گفته‌ها و انتقادها حذف می‌شد در حالی که باید بگویم روز ملی صادرات روز بخش خصوصی است که باید گزارشی از عملکرد خود را اعلام کند.

● افزایش نرخ سود بانکی در دستور کار

عضو شورای پول و اعتبار همچنین خبر داد: افزایش نرخ سود بانکی در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار دارد که بر این اساس، امیدواریم بتوانیم به جمع‌بندی در این رابطه دست یابیم. وی با بیان این مطلب که در طول سال‌های اخیر واردات حجم بالایی را به خود اختصاص داده است، گفت: در روز ملی صادرات نباید کشور خود را با سال‌های گذشته مورد مقایسه قرار دهیم بلکه باید بگوییم دیگران در این مقطع چه اقداماتی را انجام داده و در چه مرحله‌یی قرار دارند؛ ظرفیت بالقوه و بالفعل کشور چه بوده است و هم‌اکنون در چه شرایطی قرار داریم. باید از خود بپرسیم ما بدون اتکا به نفت در حوزه صادرات غیرنفتی چه اقداماتی را می‌توانیم انجام دهیم. آیا در تنوع محصولات صادراتی تصمیم و سیاست مناسبی را به کار گرفته‌ایم. ترکیب صادرات کشور در این سال‌ها با چه روندی روبه‌رو بوده است، آیا اتکا به نفت و ارزش افزوده تغییرات چندانی را تجربه کرده است یا خیر. وی ضمن گلایه از سیاست‌های کلان کشور که هنوز تصمیم مناسبی برای جوایز صادراتی نگرفته است، گفت: باید از خود بپرسیم در طول این سال‌ها تا چه میزان سیاست‌های ارزی مشوق صادرات و واردات کشور بوده است. البته به اعتقاد بنده عمده سیاست‌های ارزی کشور مشوق واردات بوده است تا رشد صادرات در کشور که این امر باید با نگاه کلی از سوی دولت مورد بازبینی قرار گیرد.

● حل مشکل مالیاتی و تعهدنامه‌ ارزی

محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت نیز که از دیگر مدعوین این همایش بود از حل مشکلات و تعهدات ارزی صادرکنندگان و مسائل مالیاتی آنها تا پایان هفته آینده خبر داد و گفت: با قول سیف به زودی مشکل ال سی ۳۰ درصد حل خواهد شد. اخیرا مساله تعهدنامه‌های ارزی و حذف معافیت‌های مالیاتی صادرکنندگان مطرح و فشارهایی را به صادرکنندگان وارد کردند که در جلسه‌یی با معاون اول رییس‌جمهور سعی کردیم این موضوع را حل کنیم ولی به دلیل اینکه جلسه به درازا کشیده شد مقرر شد تا پایان هفته آینده این مساله حل شود. وی با اشاره به برنامه‌های نسبتا موثر دولت یازدهم در این مدت کوتاه برای برداشتن موانع تجارت، صنعت و معدن خاطرنشان کرد: یکی از این اقدامات تسهیل شرایط گشایش اعتبار اسنادی است و کاهش پیش‌پرداخت آن از ۱۳۰ درصد به ۳۰ درصد بوده که البته در حال حاضر برخی از بانک‌ها آن را اجرا نمی‌کنند و رییس کل بانک مرکزی قول داده است که این موضوع را به زودی حل کند. وزیر صنعت، معدن و تجارت از توافق با معاون اول رییس‌جمهور برای لغو بخشنامه پیمان‌سپاری ارزی صادرکنندگان تا پایان هفته آینده خبر داد و گفت: براساس آخرین توافق با معاون اول رییس‌جمهور، بخشنامه پیمان‌سپاری ارزی صادرکنندگان تا پایان هفته آینده لغو و معافیت مالیاتی دوباره اعمال می‌شود. به همین منظور با ارسال نامه به ستاد تدابیر ویژه اقتصادی خواستار لغو این محدودیت‌ها شده‌ایم که طی یک تا دو ماه آینده نتایج این بررسی‌ها مشخص خواهد شد. وی با اشاره به اینکه به‌دنبال لغو دریافت مالیات‌های صادراتی هستیم و اکنون بیشتر کار وزارتخانه معطوف به مقررات‌زدایی است، افزوده بود: متاسفانه سازمان امور مالیاتی نیز با استناد به این مصوبه مزاحمت‌های بسیاری را برای صادرکنندگان ایجاد کرده که درخواست کرده‌ایم تا پرداخت مالیات از سوی صادرکنندگان لغو شود. وی همچنین از سرپیچی برخی بانک‌ها از اجرای مصوبه دولت مبنی بر گشایش ال‌سی با ۳۰ درصد خبر داد و خاطرنشان کرد: رییس کل بانک مرکزی قول داده این موضوع را مرتفع کند. تثبیت نرخ دلار جهت رفع دغدغه خاطر صادرکنندگان، اقدام در جهت تلطیف فضای بین‌المللی، خروج تدریجی بانک‌ها از فهرست تحریم و تلاش در جهت بهبود فضای کسب و کار در دستور کار دولت قرار دارد.

● درخواست برای لغو بخشنامه مالیاتی و آزاد‌سازی

همچنین جلال‌پور، نایب‌رییس اتاق ایران با اشاره به اینکه دو خواسته اصلی صادرکنندگان مسائل مربوط به مالیات و تعهدنامه است که سال گذشته امضا شد، گفت: خواسته همه صادرکنندگان لغو این بخشنامه و آزاد‌سازی صادرات است.