شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
سیستم مکانیزه گمرک
● نظام گمرکی آسان رایانهای
گستردگی عرصه بهره برداری از فنآوریهای ارتباطات در امور بازرگانی ، تحولات و تغییرات پی در پی به انضمام پیچیدگیهای خاص قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات کالا و خدمات و حجم بسیار زیاد اطلاعات جاری و در گردش در گمرک،همگی دست به دست یکدیگر داده و در مجموع بهره برداری از سیستمهای رایانهای در این موسسه اقتصادی را امری گریزناپذیر نموده است . از این رو ، به منظور رفع معضلات و تنگناهای مترتب بر بکارگیری شیوههای سنتی دستی و نیز مبادلات اسناد کاغذی و همچنین حذف تشریفات و رویههای ناهمگون و ناهماهنگ اداری ، اعمال سرعت لازم در عملیات گمرکی ، دستیابی به گزارشهای آماری و تحلیلهای اطلاعاتی بهنگام جهت اخذ تصمیم درسطوح کارشناسی ، مدیریتی و نتیجتا تامین رضایت صادرکنندگان و واردکنندگان کالا و خدمات ، سیستم رایانهای با همت کارشناسان فنی و حرفهای گمرک ایران با برخورداری از مساعدت و مشورت کنفرانس توسعه و تجارت ملل متحد (آنکتاد) طراحی و راه اندازی شده است .
در این راستا ، گمرک جمهوری اسلامی ایران پس از انجام بررسیهای کارشناسی لازم و تقبل مطالعات امکان سنجی ، با امعان نظر به اولویتها و شرایط ویژه کنون سازمان گمرک و نظام تجارت خارجی کشور به طراحی ، نصب و راهاندازی سیستم خودکار فوق الذکر مبادرت ورزیده است .
همراه با اقدامات مربوط به فراهمآوری امکانات فنی موردنیاز سیستم و تغذیه اطلاعات آن ، آموزش کاربران و کارشناسان ذیصلاح مورد توجه مدیریت این پروژه بوده است و با نصب و راه اندازی واحد نمونه و آزمایشی این سیستم رایانهای در ستاد گمرک جمهوری اسلامی ایران ، امکان تجربه عملیات سیستم مذکور در اختیار کاربران قرارداده شد .
در مرحله بعد ، در پی دستیابی به تجربیات لازم ، شناسائی و رفع مشکلات عدیده مربوط در روند اجرایی ساختن این سیستم رایانهای ، بخش صادرات گمرک تجاری مهرآباد بصورت عملی تحت پوشش سیستم مزبور قرار گرفت و عملیات روزمره مربوط به ترخیص کالاهای صادراتی از طریق آن انجام پذیرفت .
به علاوه ، با تکیه بر موفقیتها و تجارب عملی ذیقیمت حاصله در زمینه اخیرالذکر و با توجه به توانائیها و قابلیتهای گوناگون این سیستم ، اقدامات مربوط به طراحی و راه اندازی این سیستم رایانهای در بستر تشریفات گمرکی مربوط به ترخیص کالاهای وارداتی در گمرک تجاری مهرآباد با توفیقات چشمگیر جریان یافته و به رغم پیچیدگیهای خاص این فرآیند ، در مقایسه با تشریفات صدور کالا ، این بخش نیز با یاری خداوند متعال در تاریخ اواسط شهریور ماه سال ۷۷ راهاندازی گردید .در این خصوص ، بغیر از فعالیتها و توانائیهای فنی این سیستم رایانهای ویژگیها و مزایای گمرکی ذیل قابل توجه میباشند .
۱) حذف ایستگاههای کاری زائد
۲) حذف نسخههای اضافی اظهارنامه .
۳) تحقق سرعت لازم در تشریفات ترخیص کالا .
۴) تسویه دفاتر گمرکی با بهره گیری از استعدادهای رایانه .
۵) صدور پروانه گمرکی با استفاده از رایانه .
۶) بهره گیری از یک فرم نمونه و واحد به منظور اظهار کالا و صدور پروانه .
۷) تهیه ، تنظیم و ارائه گزارشهای آماری بهنگام و قابل اتکاء در کوتاهترین زمان ممکن .
۸) محاسبه سریع و دقیق درآمدهای گمرک جمهوری اسلامی ایران در کمترین فاصله زمانی و با استفاده از استعدادهای موجود در رایانه .
۹) امکان برقراری ارتباط با سایر سازمانهای تجارت خارجی .
۱۰) امکان ایجاد تسهیلات مناسب جهت واردکنندگان وصادرکنندگان معتمد .
در پی عملیاتی شدن بخشهای صادرات و واردات در گمرک اجرایی مهرآباد و تجربه ملموس از آثار مثبت بکارگیری پروژه نگار در عرصههای یاد شده ، از جمله کاهش چشمگیر زمان موردنیاز برای طی مراحل و تشریفات ترخیص صدور و ورود کالا و همچنین صحت ، دقت و سرعت بسیار قابل توجه اطلاعات و گزارشهای تهیه شده .
● قابلیتهای گمرکی سیستم مکانیزه گمرکی نگار (آسیکودا)
۱) پشتیبانی کلیه روشهای ترخیص و رژیمهای گمرکی :
با توجه به گستردگی سیستم میتوان تشریفات ترخیص کالا و کلیه روشها و رژیمهای گمرکی اعم ازواردات ، صادرات ، ترانزیت ، و غیره را پشتیبانی نمود. این سیستم از دقت فوقالعادهای برخوردار بوده و احتمال اشتباهات را بسیار کاهش میدهد .
۲) کنترل ترانزیت کالا در مبدا و مقصد :
با استفاده از این سیستم اطلاعات کالای ترانزیتی در گمرک مبدا جمعآوری و از طریق خطوط مخابراتی به گمرک مقصد جهت بازرسی و کنترل ارسال میگردد به این ترتیب در کوتاهترین زمان ممکن امور ترانزیت کالا انجام شده ، پروانهها تسویه میشوند که در نهایت صرفهجویی در زمان و هزینهها را به دنبال خواهد داشت .
۳) استفاده از اظهارنامهS.A.D
S.A.D که مخفف عبارت Single Administrative Document و به معنی سند واحد اداری میباشد یک فرم اظهارنامه گمرکی است که میتواند تمامی رویههای اظهار کالا را با ذکر کد مخصوص به آن رویه بپذیرد . این موضوع باعث میشود که به جای استفاده از اظهارنامههای متفاوت گمرکی تنها از یک فرم واحد که با کدهای مخصوص جدا میشود استفاده نمود .
۴) چاپ اظهارنامه و کلیه گزارشات :
در این سیستم کلیه امور باستثناء اقداماتی که باید توسط اشخاص انجام پذیرد و نیاز به تصمیم گیری دارد مانند ارزیابی ، تعیین تعرفه و غیره به وسیله رایانه انجام میشود .اطلاعات اظهارنامه ، کلیه گزارشات ، قبض رسید و دفتر ژورنال ، به وسیله چاپگر ، چاپ و نیز اختصاص شماره کوتاژ و شماره ارزیابی توسط رایانه میشود .
۵) استفاده از کدهای بینالمللی :
در روابط بینالملل و تجارت جهانی ، علائم اختصاری و کدهایی موجود است که برای تمامی کشورهای جهان شناخته شده ویکسان میباشد . مانند HS ، کد کشورها ، کد ارزها ، غیره که در این سیستم تمامی این کدها تعریف شده و به راحتی قابل دسترسی میباشد .
۶) استفاده از کدهای محلی :
به غیر از کدهای بینالمللی ، کدهای دیگری نیز وجود دارند که در سطح یک کشور شناخته شده و کاربرد محلی دارند مانند : کد بانکها ، کد گمرکات ، کد کارت بازرگانی و غیره که تمامی اینها نیز برای سیستم قابل تعریف بوده و باعث شناسایی اشخاص و سازمانها میشود .
۷) امکان کدگذاری مجوزها به روزنگاه داشتن آنها :
وجود مجوزهای گوناگون با توجه به تعداد ، اهمیت و مدت زمان اعتبار آنها موجب بروز مشکلاتی برای گمرک میباشد که با استفاده از این سیستم پس از کدینگ مجوزها از طریق شماره تعرفه ، کد مجوزهای مربوط به آن تعرفه در اظهارنامه چاپ و صاحب کالا یا حقالعملکار ملزم به ارائه آن مجوز یا مجوزها میباشد . علاوه بر این تغییرات احتمالی مجوزها را میتوان به راحتی به روز درآورده و همواره آخرین اطلاعات را در اختیار داشت .
۸) امکان پرداخت حقوق و عوارض گمرکی از طریق سیستم الکترونیکی بانکی:
با استفاده از قابلیتهای سیستم آسیکودا ، پس از محاسبه حقوق و عوارض گمرکی اظهارنامه ، در صورت وجود ارتباط الکترونیکی با بانک ، وجوه محاسبه شده به طورخودکار از حساب بانکی صاحب کالا کسر و به حساب گمرک واریز میشود. به این ترتیب مراجعه صاحب کالا به بانک و نقل و انتقال وجوه مربوطه از جریان تشٍریفات ترخیص کالا حذف میگردد .
۹) امکان اظهار کالا از راه دور :
وجود یک رایانه و یک خط ارتباطی این امکان را بوجود میآورد که حقالعملکار بتواند از دفترکار خود در کوتاهترین زمان ممکن کالای خود را به گمرک اظهار و سپس جهت ترخیص آن اقدام نماید که این کار نیز از مراجعه بیمورد حقالعلکاران به اداره گمرک جلوگیری میکند .
۱۰) تعیین شماره کوتاژ و شماره ارزیابی و حذف دفتر کوتاژ :
این سیستم به صورت خودکار برای هر اظهارنامهای که از طرف اظهارکننده ارائه میشود شماره کوتاژ و شماره ارزیابی تعیین می کند و تمامی این اطلاعات را نیز به صورت گزارش چاپ و در اختیار قرار میدهد . به این ترتیب دفتر کوتاژ حذف و نیازی به آن نمیباشد .
۱۱) ارائه گزارش دفتر ژورنال :
در این سیستم میتوان در پایان وقت اداری ویا هر شیفت کاری ، گزارشات امور مالی انجام شده در آن روز و یا آن شیفت کاری را دریافت نمود . علاوه بر آن میتوان دفتر ژورنال را به وسیله رایانه چاپ و در اختیار امور مالی قرارداد .
۱۲) حسابداری درآمدهای گمرکی و صدور قبض رسید به طور خودکار :
در این سیستم کلیه دریافتها به صورت دقیق محاسبه شده و قبض رسید به طور خودکار به وسیله رایانه چاپ میشود و دیگر نیازی به نوشتن یا حساب کردن و کارهای مربوط به حسابها به وسیله شخص نخواهد بود .
۱۳) امکان نگهداری حساب اعتباری و کسر خودکار حقوق و عوارض از آن :
حقالعملکاران میتوانند با سپردن مبلغی به عنوان تضمین در حساب بانکی گمرکی و ایجاد اعتبار برای کارهای گمرکی خود اقدام نمایند در این صورت سیستم بانکی به طور خودکار به هنگام اظهار کالا از حساب آنان مبالغ مربوطه را برداشت و از موجودی آنان کسر میکند .
۱۴) استفاده از روش گزینشی (selectivity) و کانالهای سبز و زرد و قرمز :
در این سیستم میتوان کالاها یا سازمانهایی که معافیت و یا تسهیلاتی در مورد آنان اعمال میشود را تعریف نمود که رایانه به طور خودکار این قبیل اظهارنامهها را کنترل و به کانالهای مربوطه ارسال مینماید . چنانچه اظهارنامهای در کانال سبز قرار گیرد ، احتیاجی به بازرسی نمیباشد . در مورد کانال زرد فقط مدارک و اسناد مورد بازرسی قرار میگیرند . اظهارنامههائیکه برای آنها کانال قرمز انتخاب میشود به طورکامل مورد ارزیابی فیزیکی قرار میگیرد .
۱۵) امکان در اختیار داشتن کلیه اطلاعات و اقداماتی که در مورد اظهارنامه انجام شده :
در این سیستم در هر مرحلهای که کارشناس و یا رئیس گمرک مربوطه بخواهد از چگونگی انجام کارها اطلاع حاصل نماید میتواند از طریق صفحه نمایش رایانه اقدامات انجام شده را مشاهده نماید . مثلا اظهارنامهای که در حال ارزیابی میباشد تا چه مراحلی پیشرفت کرده و در چه موقعیتی قرار دارد .
۱۶) کنترل ارزش کالا :
با استفاده از این سیستم میتوان ارزش کالاها را نیز کنترل نمود . بدین ترتیب که با هشت رقمی کردن کدهای تعرفه ، کالاها را با نام و ارزش مربوطه در رایانه تعریف و به عنوان سابقه نگاهداری نمود که پس از مواجه با کالایی با همان نام و تعرفه ، ارزش کالا به وسیله سیستم و با تعارف انجام شده کنترل میگردد .
۱۷) ارائه آمار صحیح و به موقع با واحدهای مختلف آماری :
تمامی فعالیتهای انجام شده دریک گمرک را میتوان به صورت آمار به طور دقیق در اختیار داشت و با این اطلاعات علاوه بر آمار صادرات و واردات که به شکل جداول مختلف تهیه میشود ، میتوان آمار تعداد اظهارنامه یا اظهارنامههای کوتاژ شده و غیره را نیز تهیه نمود .
۱۸) تنظیم اظهارنامه متمم و حفظ ارتباط دو اظهارنامه :
در این سیستم میتوان چنانچه لازم باشد نسبت به تنظیم اظهارنامه متمم اقدام نمود که رایانه با دادن شماره عطف جدید و ذکر این جمله که اظهارنامه متمم مربوط به اظهارنامه شماره میباشد . ارتباط اظهارنامه متمم را با اظهارنامه اولیه حفظ میکند . در این حالت اطلاعات هردو اظهارنامه در حافظه نگاهداری شده تا در صورت لزوم از آن استفاده شود .
۱۹) تبدیل اطلاعات اظهارنامه به کدهای EDI :
EDI یکی از مهمترین شبکههای ارتباطی تبادل اطلاعات بوده که نیاز به آن روز به روز بیشتر احساس میشود . با استفاده از این سیستم میتوان اطلاعات اظهارنامه را به کدهای EDI تبدیل و روابط تجارت بینالملل مورد استفاده قرار داد .
● اهداف پیاده سازی سیستم مکانیزه نگار (آسیکودا) :
۱) سرعت بیشتر در ترخیص کالا :
در این سیستم میتوان مدت زمان انجام امور گمرکی را به حداقل رسانده و از اتلاف وقت گمرک و ارباب رجوع به مقدار قابل ملاحظهای صرفهجویی نمود . به طور مثال در کشور ژاپن مدت زمان ترخیص کالایی که مشکلی از جهت تشریفات گمرکی نداشته باشد حدود ۱۵ دقیقه به طول میانجامد .
۲) استفاده بهینه از انبارها :
کنترل محل کالا و مکانهای آماده تخلیه انبارها به وسیله رایانه کنترل و حداکثر کارآیی ارائه میشود . همچنین نگهداری میزان کالاهای وارده و صادره و موجود درانبار نیز وسیله سیستم انجام میشود .
۳) استفاده بهینه از نیروی انسانی :
استفاده بهینه از نیروی انسانی از جمله اهداف این پروژه ملی می باشد چرا که با استفاده از این سیستم کارآیی کارکنان افزوده شده و حداکثر بهره بری را خواهند داشت .
۴) ایجاد فرهنگ استفاده از سیستمهای مکانیزه :
با راه اندازی این سیستم امید میرود که فرهنگ استفاده از سیستمهای مکانیزه و رایانهای در بین افراد شاغل در گمرک بوجود آمده و کارآیی افراد نیز به دلیل آشنا شدن با کارهایی از این قبیل بیشتر شود . بکار بستن این قبیل سیستمها در دنیای امروز اجتناب ناپذیر بوده و برای خارج نشدن از گروه تجاری بینالمللی باید همگام با سایر سیستمها پیشرفت داشته باشیم .
۵) کسب درآمد بیشتر :
با راه اندازی این سیستم تا حد زیادی از سود جویی و سوء استفادههای مالی ارباب رجوع کاسته شده و کنترلهایی که باید انجام شود با دقت عمل بیشتری اعمال میگردد که این امرباعث اضافه شدن درآمد برای خزانه کشورخواهد شد .
۶) ارائه سریع و به موقع آمار دقیق تجارت خارجی :
با راه اندازی این سیستم اطلاعات و آمار دقیق و به روز مربوط به تجارت خارجی را در اختیار خواهیم داشت . با توجه به اهمیت آمار و به روز بودن این اطلاعات مسئولان محترم گمرک میتوانند با ابزار کار آمدتری درخصوص تصمیمگیری و سیاستگذاری اقدام نمایند .
مرتضی زاهدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست