چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

زبان رمزی افسانه ها



      زبان رمزی افسانه ها
گروه کتاب و رسانه

زبان رمزی افسانه ها ،  م.لوفلر-دولاشو ، ترجمه جلال ستاری ، انتشارات توس ، 1364
افسانه ها باورهای خیال انگیز و جادو وار یک قوم هستند که با بن مایه ای عامیانه در قالب داستان و یا روایت بیان می شوند. برای شناخت و دریافت آنچه که افسانه ها در پس پرده ی روایی خود به نمایش می گذارند، راه ها و نظرگاه های گوناگونی را می توان در نیل به این هدف برگزید.

زبان رمزی افسانه ها ،  م.لوفلر-دولاشو ، ترجمه جلال ستاری ، انتشارات توس ، 1364
افسانه ها باورهای خیال انگیز و جادو وار یک قوم هستند که با بن مایه ای عامیانه در قالب داستان و یا روایت بیان می شوند. برای شناخت و دریافت آنچه که افسانه ها در پس پرده ی روایی خود به نمایش می گذارند، راه ها و نظرگاه های گوناگونی را می توان در نیل به این هدف برگزید.شرح و تفسیر رموز قصه ها و افسانه ها از دیدگاه مکتب روان کاوی و روان شناسی، یکی از این نظرگاه هاست که در کتاب «زبان رمزی افسانه ها»، هدف واقع شده است. نویسنده "م. لوفلر-دولاشو"، از منظر مکتب روان کاوی آلفرد آدلر(1870-1937/ روان شناس و روان کاو)، در این کتاب به تحلیل آفریده های خیال آدمی برای دستیابی به تفسیری از قصه ها و اساطیر از دیدگاه روان شناسی فردی می پردازد.
جلال ستاری، مترجم کتاب ،  در مقدمه به شرح مقاله ای از ژیلبر دوران (Gilbert Durand) برای آشنایی بیشتر خواننده با رمز، نماد و تفسیر آن، برای داشتن فهمی بهتر از دیدگاه مکتب روان شناسی پرداخته است. در این مقدمه ی سی و یک صفحه ای تعریف نماد، تفسیر کاهنده ی نماد، تفسیر افزاینده ی نماد و اعمال تخیل نمادین، از نظرگاه دوران بررسی می شود.
جلال ستاری در انتهای این مقدمه می نویسد:
« (...) نماد که همیشه در جستجوی معنائیست – و این کوشش روشنگر پویائی آن است – واسطه ی میان بقا و فنا، جاودانگی و میرندگی است. در واقع سمبولیسم همان راهی است که فرهنگ انسانی پیموده است. جدایی میان صورت و معنا که یکی فانی و آن دیگری باقی است، روشنگر سیر فرهنگ انسانی است که در اصل عین نماد و دوگانگی نماد است، چون فرهنگ انسانی کوششی است خستگی ناپذیر برای سازگار ساختن امیدهای پایدار انسان با زندگانی ناپایدار و سپنجیش. »

فصول کتاب در ادامه:
-    از احساس کهتری تا خیالبافی
-    خیالبافی قوم
-    خیالبافی(ادبیات داستانی) و زندگانی جنسی
-    مضمون دیرند
-    مضمون مکان
-    متفرعات ادبیات داستانی
-    از تاریخ تا افسانه
-    اساطیر قدیم و اساطیر جدید