دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
جنبش «99 درصدیها»؛ نمادین یا واقعی؟!
جنبش تسخیر وال استریت، خواه آن را جنبشی سازماندهی شده بدانیم، و یا چون نافیان و ناقدان، آن را حرکتی خودجوش و بدون سازماندهی ارزیابی کنیم، واکنشی به سرمایهداری مالیِ (کازینویی) (به بیان یکی از دوستان لازم است برای نشان دادن ماهیت اصلی این سنخ از سرمایهداری، عنوان "سرمایهداری دلالی" را برای آن برگزینیم، چرا که اصطلاح "سرمایهداری مالی" بسیار محترمانه میباشد و این خلاف مکانیزم درونی چنین ساختاری است!) برآمده از اعتلای ایدئولوژی نولیبرالیسم در عصر حاضر است. به عبارت دیگر هر چند با نظر مخالفان آن مبنی بر ضدساختار نبودنِ جنبش تسخیر وال استریت موافق باشیم، نمیتوان کتمان کرد که این جنبش معلول ساختاری است که نتیجهی عملی آن نابرابری فزاینده طی دو سه دههی گذشته بوده است.
اگر همچون «جووانی اریگی» معتقد باشیم که «خزانِ امپراتوریها، بهارِ مالیگرایی است»، ناگزیر بایستی با «سمیر امین» نیز هم نظر باشیم که سرمایهداری متأخر در مرحلهی فرتوتی و گندیدگیِ خود قرار دارد. بحرانهای مالی متعدد (که ریشه در بحران ساختاری نظام سرمایه دارند) و از پی آن خیزش و اعتراض مردم در کشورهای مختلف تاییدی بر این ادعا است.
جنبش تسخیر وال استریت، مفهوم نوینی را از طبقهی کارگر نشان داد که پیش از آن نیز در آثار صاحبنظران مختلف به آن پرداخته شده بود. این جنبش، نظریات مذکور را به طور جدی وارد مرحلهی عملی و کاربردی کرد و بیش از پیش رویکردها و نظریههای سنتی و کلاسیک منسوخ شدهای را که «استثمار» را فقط در «کارخانه» جستجو میکنند به چالش کشید.
نگاهی به ترکیب جمعیتی معترضین، میزان تحصیلات، تخصص، پایگاه اجتماعی و ... آنها نشان میدهد که در دوران فعلی تحولی در راستای کم شدنِ تمایز میان اقشار گوناگونِ نیروی کار در حال وقوع است.
«ما 99% هستیم»، گرچه شعاری بود که با اهداف نمادین از سوی معترضین انتخاب شده است، اما با بررسی آمار مربوط به توزیع درآمد طی چند دههی اخیر، این شعار نمادین، پایهی واقعیتری مییابد و از بزرگ نمایی و نمادگونگی آن کاسته میشود.
طبق جدول شماره شماره (1)، در فاصلهی سالهای (2007- 1979) که اوج اجرای برنامههای نولیبرالی و مالیگرایی در آمریکا بوده است، سهم ثروت یک درصد بالای جمعیت 14.1 درصد افزایش یافته است و در همین دوران، سهم ثروت 99 درصد پایین جمعیت به همان میزانِ 14.1 کاهش یافته است. بر اساس مشاهدههای صورت گرفته و مطالعات میدانی و مصاحبههایی که با افراد شرکت کننده در جنبش تسخیر وال استریت صورت گرفته است، این افراد و اقشار که سهم ثروت آنها تنزل پیدا کرده است، از چنان تنوع و گستردگیای برخوردارند و چنان اقشار متخصص و نخبهای را در برمیگیرند که گزارههای رایجِ و داروینسیتی طرفداران «نظم انتزاعی بازار» و اساتید دانشگاهی مبتی بر شایستگی و کارایی «برندگان» در چنین نظامی را به شدت زیر سوال میبرد. چرا که بسیاری از اقشار مورد نظر علیرغم مدارج بالای علمی و تواناییهای شایسته، معیشت و امنیت شغلیشان با تهدیدهای جدی روبرو شده است.
برای مطالعه مقاله کامل در زیر کلیک کنید:
پرونده «جنبش وال استریت» در انسان شناسی و فرهنگ
http://anthropology.ir/node/11522
پیوست | اندازه |
---|---|
14082.doc | 384 KB |
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست