جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

گشایش صفحه «نگاه از برون» در «انسان شاسی و فرهنگ»



      گشایش صفحه «نگاه از برون» در «انسان شاسی و فرهنگ»
گروه بین المللی و ترجمه

تاریخ و فرهنگ و جامعه ایرانی به طور عام،  همواره جذابیت بزرگی برای غیر ایرانیان داشته است. ادبیات یونان باستان، از شعر  و داستان  و نمایش نامه نویسی و فلسفه؛ ادبیات  و الهیات هند؛ فرهنگ چین و سایر تمدن های باستنی هر چند همه آنها در دسترس ما نیستند، گواهی بر این واقعیت به شمار می آیند.  
بر این ادبیات باستانی باید  موج جدیدی را نیز از جنگ های صلیبی به بعد و به ویژه از رنسانس به بعد افزود که شاخه ای از شرق شناسی در تعبیر جدیدی که از این واژه شده است، بر جای گذاشت.  و هر چند این رویکردها نیز همچون گروه نخست و به صورتی گاه کاملا بدیهی،  آکنده از روایت های خود محوربینانه و حتی تعمدا دروغ و دشمنی های آگاهانه با تمدن و فرهنگی که رقیب و دشمن خود فرض می کردند ( و هنوز هم گاه می کنند) بوده  و هنوز هم هست، اما حقایق و شواهد بسیار زیادی را نیز برای شناخت ما به دستمان می دهد. همانگونه که آن دیگران را نیز بدین ترتیب می توان شناخت .
و سرانجام موج سوم و نهایی در این حوزه همزمان با آغاز  مرحله نهایی جهانی شدن انقلاب اطلاعاتی، و انقلاب 1357 در ایران و مهاجرت گروهی از ایرانیان از راه می رسد. موجی که به نسبت دو موج پیشین گسترده ای غیر قابل مقایسه دارد و به احتمال بسیار زیاد تداوم بسیار بیشتری نیز خواهد داشت.  در این موج ما نه فقط تنها شرق شناسان و ایران شناسان (که متاسفانه رفته رفته به اقلیتی کوچک و در راه زوال تبدیل می شوند)  بلکه سایر تحصص ها را نیز می بینیم که هم به وسیله غیر ایرانیان و هم به وسیله ایرانیان دیاسپورا یا مهاجران ایرای که موفق شده اند در حوزه های علمی کشورهای غیر از ایران راه یابند، می بینیم.
انسان شناسی و فرهنگ، با گشودن این صفحه بر آن نیست  و توان آن را نیز بدیهتا ندارد که فهرست دقیق و کاملی از همه کتاب ها ، رساله ها، نقد ها، فیلم های مستند و داستانی، اخبار و سایر مواد رسانه ای و غیر رسانه ای را که  بازنمایی فرهنگ ایرانی را در خارج از ایران ساخته و امروز می سازند را عرضه کند، اما  تمایل دارد راهی را بگشاید که در  آن بی شک پژوهش بر فرهنگ های ایرانی و فرهنگ کشورها و مردمانی که این رویکردها را داشته اند  از طریق  شناخت، تدقیق و تحلیل آن رویکردها  ساده تر خواهد شد.
هدف ما در این صفحه بیشتر معرفی این آثار و این فعالیت ها بدون در نظر داشتن ایدئولوژی خاصی است زیرا معتقدیم که  روابط و مبادله ای که در حال حاضر میان برون و درون فرهنگ های ایرانی شکل گرفته،  می تواند هر روز عمیق تر شده و نقش مهمی در آینده آنها داشته باشد. این صفحه به نوعی مکمل صفحه دیاسپورای ایرانی و همچنین صفحه جهانی شدن   مهاجرت است که به صورت موازی با آن  فعالیت می کنند.
هر گونه سند و شهادتی که بتواند  رویکردهای بیرونی، حتی رویکردهای کلیشه ای را به ما نشان دهد،  شایسته تحلیل است. بنابراین باید در اینجا با رویکردی باز با موضوع برخورد کرد، اما تحمل نقد را نیز در حد بالایی داشت.  نکته نهایی و بسیار مهم آن است که ما همچون سایر  بخش های سایت در این بخش نیز در چارچوب  ضوابط و قواعد  قانونی هستیم و بنابراین بخشی از این ادبیات قابل انعکاس در صفحات سایت نیستند. هر چند تلاش می شود این بخش به حداقل ممکن کاهش یابد.
از این رو از خوانندگان و پژوهشگران علاقمند تقاضا داریم مطالب خود را برای این صفحه به آدرس یکی از اعضای  گروه مدیریتی آن (نگاه کنید به صفحه مدیران) و یا به آدرس مدیریت سایت، ارسال کنند.  مطالب پیشین سایت در این زمینه نیز به همین صفحه منتقل خواهند شد.