یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

آشپز و آشپزخانه، پژوهشی انسان‌شناختی در تاریخ اجتماعی هنر آشپزی



       آشپز و آشپزخانه، پژوهشی انسان‌شناختی در تاریخ اجتماعی هنر آشپزی
گروه کتاب

بلوکباشی، علی، 1392، آشپز و آشپزخانه، پژوهشی انسان‌شناختی در تاریخ اجتماعی هنر آشپزی، تهران: انتشارات فرهنگ جاوید
در کتاب آشپز و آشپزخانه نویسنده شخص آشپز (چه به‌عنوان تیپ اجتماعی و چه در کسوت هنرورزِ آشپزی) و فضای آشپزخانه و تأثیر مدرنیته بر آن‌ها و نقش‌شان در تحولات اجتماعی را در یک گذار تاریخی با اسناد و کتب متعدد از زمان صفویه تا به امروز بررسی کرده است.

نگاه ناقد

در کتاب آشپز و آشپزخانه نویسنده شخص آشپز (چه به‌عنوان تیپ اجتماعی و چه در کسوت هنرورزِ آشپزی) و فضای آشپزخانه و تأثیر مدرنیته بر آن‌ها و نقش‌شان در تحولات اجتماعی را در یک گذار تاریخی با اسناد و کتب متعدد از زمان صفویه تا به امروز بررسی کرده است. همچنین در روند کار نویسنده قیاسی با دوران عثمانی و کشورهای عربی‌ـ‌اسلامی (فی‌المثل لبنان، مصر، تونس و غیره) انجام داده است تا تحولات فرهنگی و اجتماعی را در یک مجموعة منسجمِ مبتنی بر تبادلات فرهنگی و اجتماعی دیده باشد.

در این کتاب برای نخستین‌بار به نقش زنان آشپز به‌عنوان نیروهای تحولخواه اجتماعی و تأثیرگذاران هنر و فن آشپزی با موشکافی و مستندات زیاد پرداخته شده است.

همچنین در کتاب حاضر برای اولین‌بار واژه‌نامة توصیفی با آواشناسی و ریشه‌شناسی در حدود سی صفحه تنظیم شده که دربر گیرندة شرح انواع غذاها و لوازم و اصطلاحات اجتماعی و مردمی مربوط به آشپز و آشپزی از دوران صفویه تا به امروز است.

آشپز و آشپزخانه کتابی است که در آن زندگی روزمره و نقش مردم در ارتقای کیفیت زندگی در ابعاد فرهنگی و اجتماعی و سیاسی به‌دقت بررسی و تحلیل شده است.

 

یادداشت مؤلف

سخن از آشپزی و بررسی و تحلیل انسانشناختی هنرآشپزی است، و نه غذا یا خوراک که دستاورد فرایند هنر آشپزی است. آشپزی در هر جامعه، بنا بر ماهیت فرهنگی، اقلیمی و نظام معیشتی مردم آن جامعه، دربرگیرندۀ مجموعهای از ظرافتهای فنی و هنری است که با بهکارگیری آنها در فرایندی سازمانیافته، مواد خام خوردنیِ در دسترس، آماده برای طبخ و تولید غذا میشوند. همۀ فرایند آشپزی از مرحلۀ طبیعی و خام بودگی مواد تا مرحلۀ پختگی و فرهنگیشدن آنها در فضایی به نام «مطبخ» یا «آشپزخانه» انجام میپذیرد. دستاورد و محصول این فرایند، خوراک یا غذایی است که بهصورت نوعی کالای فرهنگیِ تولید شده به دست انسان، ازآشپزخانه بیرون میآید و بر سفره و میز غذای مردم مینشیند.

هنگامی یک متنِ پژوهشی دربارۀ فن و هنر آشپزی، یا در زمینۀ خوراک و غذا ماهیت و صبغۀ مردمشناسی مییابد که در آن نگرشی جامع و دقیق با رعایت اصول و مبانی نظری علمی انسانشناسی بهکار گرفته شده باشد. در این نوع تحقیقات توضیح و تبیین عاملهای تاریخی و اجتماعیِ مؤثر در اصول پختوپز انواع غذاها و روند تحول شیوههای تولید در بستر فرهنگی و اجتماعی نیز اهمیت فراوان مییابد.

مقولۀ خوراک همچون آشپزی جایگاه مستقل و ویژهای در پژوهشهای مردمشناسی دارد که تحقیق دربارۀ آن، قلمرو دیگری را دربر میگیرد. قلمرو تحقیقی خوراک و نظام غذایی یک قوم یا جامعه دربرگیرندۀ موضوعاتی است که عبارتاند از: اقتصاد معیشتی مردم، محصولات کشاورزی و دامداری زیستـبوم، مواد مصرفی در غذاها، الگوهای اجتماعی و فرهنگی شیوة خورد و خوراک گروههای اجتماعی، توزیع غذا، فرایند مصرف، آداب و رسوم سفره، چینش سفره و خوانآرایی، اسطورهها و افسانهها و باورها و تابوهای مربوط به خوراکها، ممنوعیتهای دینیـمذهبی، حرمت خوردن بعضی غذاها برای مردان یا زنان یا کودکان یا اعضای برخی گروههای مذهبی، غذاهای آیینیـمذهبی و غیرمذهبیِ ویژة مناسک عبادی و جشنهای قومیـملی و مانند آنها.

پژوهشگران و نویسندگانی که در نوشتههای خود میان دو موضوعِ آشپزی و خوراک و قلمرو هر یک از آن دو فرق گذاشته، و در بررسی و تحلیل هریک آگاهانه عمل کرده و با نگرشی علمی و روشمند به ارکان و ابعاد مختلف آنها پرداخته باشند، انگشتشمارند. در پارهای از نوشتههای مستقل و حتی در برخی مقالات دایرةالمعارفی که به قلم افراد غیرمتخصصِ همهچیزنویس نوشته شدهاند، افزون بر نگاه غیرعلمی و برداشت نادرست، مرزهای میان دو موضوع آشپزی و خوراک با هم خَلط شدهاند و در شرح مباحث آنها کژنگریها و آشفتگیهایی روی داده است. از اینرو، خواندن اینگونه نوشتهها و مقالات بهجای دادن آگاهی درست از موضوع آشپزی و خوراک به مراجعهکننده، آنان را گمراه خواهد کرد. در این مورد، کتابهای مربوط به آموزش فن آشپزی و دستورهای آشپزی و فهرستنگاری غذاها، مورد نظر نیست.

 

محتوای موضوعی کتاب

در این کتاب کوشش شده است که روند تکوین و تحول آشپزی ایرانیان از کهن‌ترین زمان تا امروز و نقش هنرمندانۀ زنان و مردان هوشمند ایرانی در پایه‌گذاری شالودۀ هنر آشپزی و به‌کارگیری مهارت‌های فنی در ابداع انواع غذاها نشان داده شود. همچنین تلاش شده است تا شیوة تأثیرگذاری و تأثیرپذیری فرهنگ آشپزی ایرانی و چگونگی رشد و توسعۀ فرهنگ آشپزی در جوامع مسلمان جهان در تاریخ ارتباطات ایران با اقوام و جوامع دیگر جهان، به‌ویژه مردم در سرزمین‌های حوزة فرهنگ ایرانی و ملل همجوار ایران مانند هند، عرب و ترک توضیح داده شود.

مباحث کتاب در پنج بخش و هر بخش بنابر موضوع در چند فصل تنظیم و تدوین شده است. بخش یکم با عنوان «آشپزی»، هفت فصل را دربر می‌گیرد. این بخش با تعریفی جامع از هنر آشپزی و ریشه‌شناسی و معنایابی واژۀ «آش» و «آشپزی» و ترکیبات و مترادفات این واژه آغاز می‌شود. سپس تاریخچۀ پیدایی و شکل‌گیری آشپزی و آشنایی انسان با عمل تغییر مواد طبیعیِ خام به پخته و استحالۀ مواد از حالت طبیعی به حالت فرهنگی و روند تحول فرهنگ آشپزی و دست‌یابی به روش‌های گوناگون پخت‌وپز در ایران باستان و سرزمین‌های عرب دورۀ جاهلی و دورۀ اسلامی تا زمان کنونی پی‌گیری و بررسی خواهد شد. آن‌گاه مبحث آشپزی و جنسیت مطرح می‌شود و در آن به نقش زنان در بنیان‌گذاری و پیشرفت هنر آشپزی در ایران و جوامع اسلامی، وابستگی مردان به زنان در امر خوردوخوراک، مهارت و آزمودگی در آشپزی ملاکی برای همسرگزینی در جوامع سنّتی و سرانجام دگرگونی در ارزش‌های سنّتی پرداخته خواهد شد.

آشپزی ایرانی به‌منزلة جوهره و نشانۀ هویت فرهنگی مردم ایران و تأثیرگذاری آن بر فرهنگ آشپزی جوامع اسلامی، نقش آشپزی در تمایز طبقاتی و ویژگی‌های طبقاتی در فرهنگ آشپزی و نظام غذایی و خورد و خوراک اقشار دارا و نادار، تأثیرگذاری و تأثیرپذیری مکتب آشپزی ایرانی، جهانی‌شدن فرهنگ آشپزی و ویژگیهای کیفی آشپزی برمبنای کاربرد چربی و روغن، چاشنی‌ها و بوافزارها و نقش و اهمیت طعم و بوی غذاها از جمله مباحث بخش یکم هستند.

بخش دوم با عنوان «آشپزخانه» مباحث گوناگونی را در پنج فصل بررسی و تحلیل می‌کند. در این مباحث، از مهارکردن و کاربرد آتش به‌دست انسان و بهره‌گیری از آتش در گرمایش و پختن مواد خوراکی، اجاق و کاربرد آن در نشیمنگاه‌های انسانی، اختراع انواع اجاق‌های سنّتی و نوین، اصول و آداب اجاق‌بندی در فرهنگ سنّتی، و نقش اجاق همچون نهادی مقدس در زندگی اجتماعی انسان سخن به میان آمده است. در دیگر فصل‌های بخش دوم، چگونگی شکل‌گیری و ساختمان مطبخ یا آشپزخانه در فرهنگ معماری سنّتی و نوین، اقسام آشپزخانه، نقش و کارکرد آشپزخانۀ خانگی در همبستگی و انسجام اعضای خانواده، آشپزخانه‌های درباری‌ـ‌اعیانی و آشپزخانه‌ها یا خوراک‌پزی‌‌های عمومی و بازاری، دکه‌های ثابت خوراک‌پزی و خوراک‌های بازاری، معماری دکان‌های خوراک‌پزی، گروه‌بندی اجتماعی مشتریان خوراک‌پزی‌های بازاری و شیوۀ استقبال و پذیرایی از مشتریان بنابر شأن و منزلت گروه اجتماعی آنان، دکه‌های سیّار و انواع خوراک‌هایی که به مشتریان مخصوص خود عرضه می‌کنند، بررسی و تحلیل خواهند شد. آن‌گاه با گفتاری دربارۀ آشپزخانۀ فرنگی و تأسیس رستوران در ایران و جهان اسلام، تاریخچۀ باب‌شدن رستوران و دکه‌های غذاهای حاضری در شهری‌های واقع در جوامع اسلامی، اسباب و ظروف پخت‌وپز آشپزخانه، مواد سوخت اجاق‌های سنّتی و نوین در جوامع قدیم و امروزی، و سرانجام مسایل مربوط به امور حِسبَت و چگونگی بازرسی خوراک‌پزی‌ها در بازار طبّاخان شهرهای اسلامی، مباحث فصل‌های بخش دوم کتاب را پایان خواهیم داد.

بخش سوم با عنوان «صنف ‌آشپز» دربرگیرندۀ پنج فصل دربارۀ موضوعاتی مرتبط با جماعت پزنده در ایران و سرزمین‌های اسلامی است. مباحث دو فصل نخست این بخش با روایت‌های افسانه‌ای دربارۀ نخستین استادان صنف طبّاخ، و سرسلسلۀ گروه آشپزان اهل تصوف آغاز می‌شود و با ارائة داده‌های تاریخی دربارۀ تشکیلات اولیۀ صنف طبّاخان در دورۀ اسلامی، معرفی چند تن از مشهور‌ترین پزندگان، جماعت آشپزان بازاری در بازارهای دورۀ صفوی و قاجار در اصفهان و تهران، و رده‌بندی شغلی آشپزان در طبقه‌بندی مشاغل در تهران پایان می‌یابد. افزون بر آن موضوعاتی مانند گستردگی آشپزخانه‌های درباری و سلسله‌مراتب آشپزان درباری در ایران و دستگاه‌های حکومتی خلیفگان اموی و عباسی و سلاطین عثمانی، رده‌بندی مناصب کارکنان مطبخ‌ها در جوامع اسلامی و مطبخ‌های عمومی خیریه و شیوۀ گرداندن آن‌ها در نهادهای خیریه در ترکیۀ عثمانی از مطالب فصل سوم است. فصل چهارم و پنجم این بخش نیز به توضیح و بررسی چهره‌های معروف تاریخی جماعت آشپز و آشپزان نامدار درباری، معیارهایی که در کار گزینش آشپز برای آشپزخانه‌های شاهان و اعیان به‌کار می‌رفته است، ویژگی‌های رفتاری، اخلاقی و کاری آنان و سرانجام جامۀ کار آشپزان خواهد پرداخت.

مباحث بخش چهارم با عنوان «آشپزی‌نامه‌نویسی» در پنج فصل تنظیم شده و به مجموعه‌ای از نوشته‌ها و آثار مربوط به آشپزی و دستور آماده‌سازی مواد و پخت‌وپز انواع غذاهای متداول در ایران و جهان اسلام به زبان‌های فارسی، عربی، ترکی، انگلیسی، فرانسوی، ازبکی و دیگر زبان‌ها، از کهن‌ترین زمان تاکنون اختصاص‌یافته است. فصل یکم، پس از مقدمه‌ای دربارۀ نخستین اشارات و نوشته‌های کهن آشپزی، در مبحثی به شیوۀ اطعمه‌سرایی در ایران می‌پردازد. سپس چند دستورنامۀ جامع آشپزیِ بازمانده از دوران صفوی و قاجار را به تفصیل معرفی و به شناساندن رساله‌هایی در فن آشپزی که در هند و ایران به زبان فارسی نوشته شده‌اند، اشاره می‌کند. سرانجام هم از آشپزی‌نامه‌های مربوط به غذاهای فرنگی که در زمان سلطنت ناصرالدین‌شاه در ایران باب شد، نام می‌برد. پایان بخش این فصل نیز مطلبی در کاربرد عملی و آموزشی رساله‌های آشپزی است.

در فصل دوم با عنوان «سنّتهای آشپزی‌نامهنویسی»، آشپزینویسان زن و آثار آنان درایران، دستورنامههای آشپزی گیاهی و بیگوشت، یک اثر برجسته و ماندنی در دستور آشپزی، و نوشتهای با قلم مردانه و چاشنی هنر زنانه از هم‌زمانان ما معرفی شدهاند. فصل سوم به نوشتههایی مربوط به آشپزی قومیـمحلی اختصاص یافته است و در آن آثار نویسندگان زن و مرد برخی مناطق مختلف ایران معرفی شدهاند. در فصل چهارم متون آشپزی مشهور ایرانیان مهاجر به هند و امریکا و در فصل پنجم متون آشپزی نویسندگان جهان اسلام و شماری از نویسندگان ایرانی و عرب که در دورۀ عباسی و پس از آن آثاری در زمینۀ آشپزی و خوراکها و جنبههای طبی و دارویی و سود و زیان آنها در سلامت انسان تألیف کردهاند، شناسانده خواهند شد. در همین فصل شماری از مشهورترین آثار آشپزی‌نویسندگان عرب دورۀ معاصر در کشورهای مصر، لبنان، الجزیره، مراکش، اردن، عربستان، عراق، کویت، بحرین و مشهورترین آثار آشپزی نویسندگان کشورهای مسلمان آذربایجان، ازبکستان، افغانسان، تاجیکستان و ترکیه معرفی شدهاند.

 

فهرست کتاب

 

درآمد 17

حیوان آشپز 18

نقش آشپز 22

آشپزی عالی 23

نقش زنان 24

گونه‌گونی طبایع 30

سیطرۀ نظام غذایی 31

محتوای موضوعی کتاب 34

 

بخش نخست

آشپزی

فصل اول 41

آشپزی، ریشه و معناشناسی 41

آشپزی، تعریف 41

ریشه و معناشناسی 41

فصل دوم 45

پیدایش آشپزی 45

پیدایش 45

فصل سوم 49

روشهای آشپزی 49

روشهای کلی آشپزی 49

تقابل طبیعت و فرهنگ در آشپزی 50

فصل چهارم 53

زمینة تاریخی آشپزی 53

دورة باستان 53

ایران 53

سرزمینهای عرب 56

دورة اسلامی 57

سدههای آغازین 57

فصل پنجم 59

آشپزی و جنسیت 59

نقش زنان در بنیانگذاری هنر آشپزی 59

نقش زنان در فرهنگ آشپزی ایران و جوامع اسلامی 60

وابستگی مردان به آشپزی زنان 61

هنر آشپزی، ملاک شایستگی برای همسرگزینی 62

سرجهازی دختران 63

دگرگونی در ارزشهای سنّتی 64

فصل ششم 67

آشپزی ایرانی 67

جوهرۀ هویت فرهنگ 67

نقش آشپزی در تمایز طبقاتی 69

ایران 69

جوامع دیگر اسلامی 78

تأثیرگذاری و تأثیرپذیری آشپزی ایرانی 79

جهانیشدن فرهنگ آشپزی 83

فصل هفتم 87

ویژگیهای کیفی در آشپزی 87

چربی و روغن 87

روغن دانههای گیاهی 89

دگرگونی در مصرف روغن و چربی 91

رنگ‌ و بو و طعم 92

درآمد 92

بوافزارها و ادویهها 94

پیاز و نعناع داغ 97

کارکرد طعم و بو 98

 

بخش دوم

آشپزخانه

فصل اول 103

آشپزخانه و اجاق 103

آشپزخانه 103

اجاق 104

پیشینه 104

اجاق‌بندی 105

اجاق، نماد قداست 106

فصل دوم 109

اقسام آشپزخانه 109

درآمد 109

آشپزخانة خانگی 110

آشپزخانة سنّتی 110

آشپزخانة نوین 113

آشپزخانة درباریـاعیانی 115

آشپزخانة شاهی 115

آشپزخانة اعیانی 118

آشپزخانة عمومی 119

آشپزخانههای رسمی 119

آشپزخانههای بازاری 122

فصل سوم 123

آشپزخانة بازاری 123

بازار طبّاخان 123

خوراک‌پزی‌ بازاری 124

دکههای ثابت 126

نانپزی یا نانوایی 128

هلیم و هریسهپزی 130

دیزیپزی 131

آشپزی 133

کلهپزی 133

بریانیپزی 134

کبابپزی و چلوپزی 135

فضای خوراکپزی 136

معماری دکان 137

استقبال از مشتری 138

بساطداری سیّار 139

عدسیپزی 140

سیرابپزی 140

جَغوربَغورپزی 141

فصل چهارم 143

آشپزخانة فرنگی 143

از سنّت به تجدد 143

رستوران 144

دکههای غذاهای حاضری 146

فصل پنجم 149

اسباب و سوخت آشپزخانه 149

اسباب آشپزخانه 149

ابزارهای پخت‌وپز 151

سوخت آشپزخانه 153

امور حِسبَت 155

 

بخش سوم

صنف آشپز

فصل اول 161

جماعت پزنده 161

درآمد 261

پیشینه 161

پیشنة افسانهای 161

پیشینة تاریخی 163

فصل دوم 165

آشپزان بازاری 165

بازار اصفهان 165

بازار تهران 166

فصل سوم 169

آشپزان درباری 169

آشپزان درباری ایران 169

گستردگی آشپزخانه 169

مناصب کارکنان آشپزخانة درباری 170

آشپزان در جوامع اسلامی 176

آشپزان دستگاه خلافت 176

مناصب کارکنان مطبخ خلفا 177

آشپزان ترکیة عثمانی 178

مطبخ کاخهای سلطانی 178

مطبخِ نهادهای خیریه 180

مطبخِ عِمارِت 180

مطبخِ زاویه 181

فصل چهارم 183

چهرههای معروف در صنف آشپز 183

نامداران مُنتَسَب به طبّاخ 183

نامداران آشپزخانه‌های شاهی و بازاری 184

فصل پنجم 187

معیارهای گزینش آشپز 187

ویژگیها و مهارتهای شغلی 187

خصایص معنوی 190

جامة آشپزی 191

 

بخش چهارم

آشپزینامهنویسی

فصل اول 197

آشپزینامهنویسان 197

درآمد 199

ایران 199

دورۀ باستان 199

دورة اسلامی 200

سدههای آغازین 200

اطعمهسرایی 200

دورة صفوی 202

نمونههای کهن 202

کارنامه 203

مادة‌الحیوة 204

رسالات آشپزی دیگر 206

دورة قاجار 207

اطعمهسرایی 207

رسالات آشپزی 207

سفرة اطعمه 208

مقدمه 208

نامة نامی یا  کارنامه 211

جامع الصنایع 214

تربیة البنات 215

آشپزینامة فرنگی 217

کاربرد عملی رسالات آشپزی 218

فصل دوم 219

سنّتهای آشپزینامهنویسی 219

آشپزینامهنویسان زن 219

ایران 219

طبّاخی نشاط 220

طبّاخی ایرانی، فرنگی، ترکی 221

زننویسان دیگر 223

طبـّاخـی جــدیـد فـرنـگـی 223

دســتـور طبـّـاخــی 223

پــخــت‌وپـــز 224

طبـّـاخــی گیــلان 224

هـــنــر آشــپــزی 224

از آشپزخانـه تا ســفـره 226

آشپزی گیاهی و بیگوشت 227

آشــپــزی بـدون گـوشــت 227

نوشتهای مردانه با چاشنی هنر زنانه 228

کتاب مستطاب آشــپـزی: از سیر تا پیاز 229

فصل سوم 231

آشپزینامههای قومیـمحلی 231

طبخ غذای گیلانی 231

طبـّـاخـی گیــلان: طبـخ محــلـی 232

هـنــر آشــپـزی در گیــلان 232

آشــپـزی کـردسـتـان ( لوسه‌رخوانی کورده‌واری) 232

آشــپـزی در فـرهـنــگ مـردم تــهـران 232

آشــپـزی در فـرهــنگ مـردم کازرون 234

فصل چهارم 235

آشپزینامههای ایرانیان مهاجر 235

هندوستان 235

نعمتنامه 236

آشپزینامههای دیگر در هند 238

امریکا 239

درآمد 240

در آشپزخانۀ ایرانی: دستورهای غذایی دلپذیر خاورمیانه 240

آشپزی ایرانی: سفره‌ای از غذاهای لذیذ غیربومی 239

غذای تازۀ زندگی: آشپزی سنّتی و نوین و مراسم ایرانی 240

آشپزی ایرانی: غذای سنّتی، منطقه‌ای و نوین 243

فصل پنجم 245

آشپزینامهنویسی در جهان اسلام 245

طلایه 245

دورة عباسی 246

کتابُ الطَّبیخ وَ اِصلاحُ الَاغذیة المأکولاة وطَیِّبُ الَاطعِمَة المَصنوعات 248

کتابُ الطَّبیخ 249

الوُصلَه الی الحَبیب فی وَصف الطَیّباتِ و الطّیب 250

آثار دیگر 251

فَضالات الخِوان فی طَیّبات الطّعام و الالوان 251

کتابُ الطَّبیخ فی المغرب و الاندلس فی عصرِ الموحدّین 252

کَنزُالفَوائد فی تَنویع المَوائد 252

دورة معاصر 253

در جوامع عرب 253

مـصر 254

اصــول الطــَهـی 254

لبنان 255

الفباءَ الطَبخ 255

قامــوسُ الطَبــخَ الصَـحیح 255

فنٌّ الطبخ 256

الطبخ العرب الاصیل 257

هنر آشپزی لبنانی 257

آشــپـزی لبنانی‌های کوه‌نشین 258

الجزایر 258

آشپزی الجزایری 258

مراکش 258

اردن 260

الطعام فی الثَقافَةِ العَربیّه 260

عربستان 260

مِن فَنّ الطبخ السعودی 260

عراق 262

دَلیل الطَبخ و اَلاغذیه 262

کویت و بحرین 263

سایر جوامع اسلامی 263

آذربایجان 263

ازبکستان 264

لَذت لی طَعام لَر 264

اوزبک تنسیق طعام لری 265

غذاهای ازبکی 265

غذاهای مهم آشپزی خانگی ازبکی 265

افغانستان 265

طبخ طعام برای مکتب فنون حربیه 265

نوشِ جان: آشپزی و غذاهای افغانی 266

تاجیکستان 266

طعام‌های تاجیکی 267

غذاهای ملی تاجیکی 268

ترکیه 268

کتاب آشپزی ترکی 268

اِوکَدینی 268

کتاب آشپزی ترکی 269

 

کتابشناسی 271

واژه‌نامه توصیفی 287

تصاویر 289

نمایه   327

 

پرونده ی « علی بلوکباشی» در انسان شناسی و فرهنگ
http://www.anthropology.ir/node/6343

پرونده ی «غذا» در انسان شناسی و فرهنگ
http://www.anthropology.ir/node/10379