پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خانه علم محله دروازه غار تهران؛ خانه ای برای تحصیل کودکان کار محروم از تحصیل



      خانه علم محله دروازه غار تهران؛ خانه ای برای تحصیل کودکان کار محروم از تحصیل
گروه اخبار

خانه علم محله دروازه غار در سال 1390 و پس از 12 سال فعالیت های غذارسانی و فرهنگی جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) در محله دروازه غار تهران (متروی شوش، خیابان هرندی) راه اندازی شده است. اگرچه دانشجویان عضو این جمعیت در طی 12 سال فعالیت رسمی خود بارها در این محله به اجرای برنامه های آموزشی و فرهنگی و برگزاری جشن های موقت و دوره ای پرداخته بودند ولی در تمام این سالها امکان داشتن یک خانه مستقل برای فعالیت جمعیت مهیا نبود. خوشبختانه در سال 1390 و پس از سه سال فعالیت مستمر فرهنگی در آنجا، پنجمین خانه ایرانی جمعیت در تهران (با نام خانه علم) این بار در این محله تاسیس شده و با حضور دانشجویان داوطلب کلاس های آموزشی و خدمات رسانی های فرهنگی و پزشکی به صورت مستمر و روزانه با برنامه ریزی مشخص به اجرا در آمده است.
خانه علم کجاست؟
خانه های علم توسط جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) و در راستای طرح کودکان بیکتاب ایجاد می شوند. در این خانه ها کودکانی که به هر دلیل محروم از تحصیل مانده اند به تحصیل می پردازند تا زمانی که بتوانند عقب افتادگی تحصیلی خود را جبران کرده و همچنین پس از رفع موانع تحصیلی شان (نداشتن شناسنامه؛ بی مسئولیتی والدین؛ اعتیاد والدین؛ نداشتن سرپرست؛ کار کودکان و...) دوباره به مدرسه های معمولی آموزش و پرورش بروند و با هم سالان خود به تحصیل بپردازند.
در خانه علم چه می گذرد؟
خانه علم جایی است برای تحصیل کودکانی که به هر دلیل از ادامه تحصیل محروم مانده اند. خانه علم محله دروازه غار تهران در تابستان 1390 و پس از چند سال فعالیت دانشجویان جمعیت در این محله و در راستای طرح کودکان بی کتاب و پس از اجرای موفقیت آمیز این طرح در محله خاک سفید تهران در سالهای اخیر راه اندازی شده است. در خانه های علم جمعیت، کودکانی به تحصیل می پردازند که سالها آرزوی رفتن به مدرسه را داشتند و به دلایل مختلف از این آرزو محروم بودند. برخی از این دلایل را می توان به شرح زیر نام برد:
1-    نداشتن شناسنامه
2-    کار اجباری کودکان
3-    بی سوادی والدین و یا ولی کودک
4-    نداشتن سرپرست مناسب و عدم اهمیت دادن والدین به آموزش کودکان
5-    فقر فرهنگی موجود در خانواده و محله
6-    ازدواج زودهنگام اجباری در سنین کودکی
در حال حاضر خوشبختانه تعدادی از این کودکان به آرزوی خود رسیده اند و در خانه علم مشغول به تحصیل هستند. البته هنوز کودکان بسیار دیگری در این محله هستند که به کمک ما نیاز دارند. به طوری که در شناسایی های اولیه در سال 89 بیش از 300 کودک کار و نیازمند کمک توسط اعضای جمعیت در این محله شناسایی شدند که بسیاری از آنان کودکان کار و محروم از تحصیل بودند.
امروز در خانه علم کوچک محله دروازه غار کارهای بسیار بزرگی انجام می شود و دلهای کوچکی به اندازه یک دنیا شاد می شوند. این کار، همه و همه به همت دانشجویان عاشقی انجام شده است که قلب های خود را در کف دستان شان گرفته اند تا معلم کودکانی باشند که سالها در آرزوی مدرسه شب را به صبح می رساندند. متاسفانه این کودکان هنوز باید به دلیل مشکلات خانوادگی شان، به کار اجباری و بسیاری مشکلات دیگر تن در دهند. که امیدواریم اندک اندک قدم های بزرگی برای آنان برداریم.
یکی از مهمترین کمک هایی که به آنان می شود، در مورد کودکانی است که شناسنامه نداشته اند و به همت جمعیت و طرح کودکان بی کتاب برای آنان شناسنامه تهیه می شود تا بتوانند به مدرسه بروند و به طور رسمی درس بخوانند. پیش از رفتن به مدرسه نیز به کودکانی که اجازه ثبت نام در مدارس آموزش و پرورش را ندارند، آموزش های تحصیلی در خانه علم ارائه می شود. درصدد هستیم برای جلوگیری از کار اجباری آنان نیز کاری صورت دهیم که یاری همه مردم و دانشجویان آگاه را می طلبد.


در خانه علم چه می گذرد؟

در خانه علم کودکان محروم از تحصیل درس می خوانند. به آنان درس های مدرسه طبق سرفصل آموزش و پرورش، دروس دبستان آموخته می شود. و هم آموزش های هنری، نقاشی و ورزشی به آنها داده می شود.

در خانه علم چه کسی درس می خواند؟
کودکان محروم از تحصیل. ما در ایران و همین جا در تهران تعداد بیشماری کودک محروم از تحصیل داریم. دلایل محرومیت آنها از تحصیل شامل این موارد است: نداشتن شناسنامه (کودکی که شناسنامه ندارد، از نظر آموزش و پرورش حق تحصیل ندارد!)، بی کفایتی والدین (پدر و مادری که کودکش را به دست فروشی و گدایی وادار می کند، برایش مهم نیست که فرزندش درس بخواند!)، فقر مالی و فرهنگی خانواده (ما خانواده هایی داریم که بخاطر نداشتن پول خرید دفتر و مداد، کودک شان به مدرسه نمی رود و برای کسی هم مهم نبود ولی برای ما مهم شد!)، اعتیاد والدین (پدری که کودکش را کرایه می دهد و یا می فروشد تا پول موادش را تهیه کند، برای او تحصیل کودکش اهمیت ندارد!)

چه کسی در خانه علم درس می دهد؟
دانشجویان عاشق به صورت داوطلبانه و کاملا رایگان. و البته هر کس که بخواهد می تواند بیاید و هر دانش مفیدی را آنجا به کودکان درس بدهد. تنها کافی است تا با حضور مستقیم در خانه علم اعلام آمادگی نماید.

چه کمک هایی می توانیم به خانه علم بکنیم؟
کمک های آموزشی، فرهنگی، هنری، ورزشی، پزشکی، مالی، اهدای لباس، لوازم التحریر، غذای روزانه و...
به منظور خدمت رسانی هرچه بهتر به کودکان بی کتاب سرزمین مان با ما همراه شوید. در فعالیت های خانه علم دروازه غار، یار و همراه ما باشید. می توانید به صورت حضوری یا با حمایت از خانه علم محله دروازه غار، به روش های مختلف، در کنار ما و کودکان بی کتاب سرزمین مان باشید.

چگونه به خانه علم بیآییم؟
آدرس: تهران - مترو شوش- خیابان خیام جنوبی- کوچه آذر- بن بست دوم- پلاک 5- درب آبی رنگ.
روزهای شنبه، دوشنبه، چهارشنبه و پنج شنبه از ساعت 13 الی 15 می توانید به خانه علم بروید و هم کودکان، این فرشتگان کوچک خداوند، را از نزدیک ببینید و هم با فعالیت های آموزشی در خانه علم آشنا شوید و هم برای همکاری اعلام آمادگی نمائید.
برای رساندن کالاهای اهدایی خود به کودکان خانه علم نیز می توانید پس از هماهنگی از طریق ایمیل khanelmdarvazeghar@gmail.com در روزهای مذکور به خانه علم بیآیید و یا با شماره تلفن: 6007178-0939 تماس بگیرید.

نیازهای خانه علم دروازه غار:
1- نیاز به فضای بهتر و بزرگتر (لزوم ارتقای خانه موجود؛ حتی امکان داشتن چند خانه در این محله با توجه به امکان نیروی اجرایی موجود)
2- غذای روزانه برای کودکان (بخصوص برای کاهش سوءتغذیه آنان)
3- لوازم التحریر و امکانات و وسایل کمک آموزشی
4- لباس و کفش برای کودکان (بخصوص برای فصل سرما)
برای حمایت مالی از خانه علم محله دروازه غار تهران می توانید به شماره حساب جمعیت در بانک ملت به یکی از روش های (اینترنتی از طریق سایت؛ از طریق دستگاه خودپرداز؛ و یا با پرداخت مستقیم در بانک ملت) کمک های خود را واریز کنید و شماره فیش واریزی یا شماره پیگیری مربوطه را برای ما به آدرس khanelmdarvazeghar@gmail.com ایمیل نمائید، تا برای کودکان خانه علم دروازه غار هزینه شود؛ زیرا جمعیت طرح ها و برنامه های زیادی برای کمک رسانی به کودکان و زنان نیازمند کشور دارد که البته می توانید در سایت جمعیت با آنها به طور کامل آشنا شوید. شماره حساب جمعیت در بانک ملت و لینک واریز اینترنتی در آدرس زیر قابل دسترسی است:
http://www.sosapoverty.org/Default.aspx?PageID=52&RelatedID=OPOtOUtpOPaP

وبلاگ ویژه خانه علم دروازه غار:
http://darvazeghar.blogfa.com

صفحه فیس بوک خانه علم دروازه غار:
http://www.facebook.com/darvazeghar

سایت رسمی جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع):
http://sosapoverty.org

معرفی طرح کودکان بیکتاب:

معرفی معضل


کودکان بی کتاب، کودکانی معصوم و بی پناه هستند که به جرم تولد در یک خانواده فقیر و ناآگاه از حقی که سایر کودکان به راحتی از آن برخوردار هستند، محروم مانده اند. با توجه به اینکه این کودکان اغلب ساکن محلات معضلخیز می باشند، احتمال کشانده شدن آنها به ورطه انواع معضلات بسیار بالاتر از سایر کودکان می باشد. لذا باید با اهتمام بیشتری حضور این کودکان در مراکز تحصیلی پیگیری شود.

در حال حاضر هیچ نهاد یا ارگانی متولی پیگیری وضعیت کودکان بدون اوراق هویت و نیز بازمانده از تحصیل نمی باشد و قوانین محکمی در این زمینه وجود ندارد و قوانین موجود نیز هیچگونه ضمانت اجرایی ندارند.لذا والدین و سرپرست کودکان به راحتی مانع از تحصیل آنان می شوند. عدم برخورداری از دانش و تحصیلات و مهارت های زندگی باعث تداوم مضعیت کودکان در آینده خواهد شد و شاید باعث گردد که آنان نیز رفتار مشابهی را با فرزندان خود داشته باشند. کما اینکه اغلب والدین و سرپرست های آنان نیز بی سواد و محروم از تحصیل بوده اند و این چرخه همچنان ادامه خواهد داشت.

معرفی طرح

طرح کودکان بی کتاب با هدف آموزش و تدریس کودکانی که به دلایل مختلف از جمله فقر مالی، کار اجباری، نداشتن اوراق هویت، ناآگاهی و اعتیاد والدین و مواردی از این دست تاکنون قادر به تحصیل نشده اند و یا ترک تحصیل کرده اند، به پیشنهاد خانم مینا زمانیان (مددجوی دیروز و مددکار امروز جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع))، طراحی و از سال 1388 در جمعیت راه اندازی شده است. ایشان هم اینک مدیر این طرح می باشند.

شعار طرح

کتاب کودک سرزمینم را دود برد.

تاریخچه و سال شروع


مینا زمانیان که سالها به عنوان یکی از کودکان تحت پوشش جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) شناخته می شد، در همایش آیین کوچه گردان عاشق در سال 1388 و هنگامی که فقط 17 سال داشت، به روی سن آمد و گفت آرزو دارد تا بتواند به کودکان دیگری که در محله شان (خاکسفید تهران) زندگی می کنند و به دلیل نداشتن شناسنامه و یا عدم اجازه والدین و یا کار اجباری از تحصیل محروم مانده اند، کمک کند. او گفت نمی تواند تحمل کند که خودش به مدرسه و دانشگاه برود و آنها در آرزوی رفتن به مدرسه و دانشگاه بمانند. او گفت که: «این کودکان همیشه به من می گویند: مینا، ما هم آرزو داریم مثل سایر کودکان کوله مدرسه روی دوشمان بیاندازیم و به مدرسه برویم و نه اینکه بجای رفتن به مدرسه به سر چهارراه ها و مترو برویم و فال و دستمال کاغذی بفروشیم...» مینا زمانیان در این همایش از جمعیت خواست تا به او کمک کند و طرحی را برای آموزش و فرستادن این کودکان به مدرسه راه اندازی کنیم. لذا در سال 1388 نخستین فعالیت های این طرح آغاز شد و این طرح هم اکنون به عنوان یکی از طرح های استراتژیک جمعیت و سرآمد سایر طرح ها به شمار می رود و جایگاه خاصی را دارد. مخصوصا اینکه این طرح توسط یکی از مددجویان دیروز جمعیت راه اندازی شده است.

اندیشه طرح

همه کودکان حق استفاده از آموزش رایگان و همگانی را دارند و هیچ کودکی نباید بخاطر فقر مالی، کار اجباری، نداشتن اوراق هویت، ناآگاهی و اعتیاد والدین از تحصیل محروم بماند.

اهداف

1-    فراهم ساختن امکانات و از بین بردن موانع برای حضور کودکان در محدوده سن قانونی برای حضور در مدارس
2-    فراهم ساختن امکانات و از بین بردن موانع تحصیلی برای حضور کودکان خارج از سن قانونی برای حضور در مدارس و آموزش به آنان به صورت فشرده و خصوصی جهت شرکت در امتحانات مدارس و رسیدن به هم سالان خود
3-    فراهم ساختن امکانات و از بین بردن موانع تحصیلی برای کودکان خارج از سن قانونی که امکان زیادی به دلیل کار و مشکلات خانوادگی ندارند برای اینکه عصاره آنچه که یک فرد برای زندگی سالم در اجتماع امروز را نیاز دارد، بیآموزند.

خانه های علم جمعیت مستقل امداد دانشجویی مردمی امام علی در شهر تهران

در حال حاضر دو خانه علم در شهر تهران در راستای طرح کودکان بی کتاب توسط جمعیت راه اندازی شده است. یکی در سال 88 در محله خاک سفید در شرق تهران و دیگری در سال 90 در دروازه غار در جنوب تهران می باشد.


معرفی جمعیت مستقل امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) (جمعیت جهانی دانشجویان علیه فقر)
 
تاریخچه تاسیس جمعیت
جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) نخستین بار توسط دانشجویان کلاس های رهیافتی به درون که استاد شارمین میمندی نژاد موسس و مبتکر آن می باشد، تاسیس شده است. دانشجویان این کلاس ها پس از آنکه به خودباوری در زمینه امداد رسانی اجتماعی رسیدند و این کار را به عنوان یک وظیفه برای خویش دانستند، دست به انجام فعالیت های اجتماعی در خصوص کمک به کودکان و زنان نیازمند در جامعه زدند. آنان غذا رسانی و آموزش را در راس برنامه های خود قرار داده بودند و بدون ترس از خطراتی که در پیش روی آنان بود به محلات معضلخیز و فقیرنشین شهر تهران می رفتند و خانواده ها و کودکان محروم را شناسایی می کردند و به امداد رسانی به آنان می پرداختند.
در سال 1378 این گروه از دانشجویان، با ثبت یک سازمان غیر دولتی و مردم نهاد در وزارت کشور، فعالیت های خود را رسمیت بخشیدند و آن را سایر به دانشگاه های تهران و سپس سایر شهرستان ها گسترش دادند. در همان سال نخستین دفتر دانشگاهی جمعیت در دانشگاه صنعتی شریف تاسیس شد و این NGO به عنوان نخستین سازمان دانشجویی فعال در زمینه معضلات اجتماعی در ایران فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای جمعیت در سال 1384 نخستین دفتر رسمی مردمی جمعیت را در جنوب شهر تهران و در محله مولوی بازگشایی کردند و نام خانه ایرانی را بر آن نهادند تا نمادی باشد از قدمی بزرگ برای آبادانی ایران توسط دانشجویان.
زمینه های کاری و گروه های هدف
با توجه به ظرفیت عظیم نیروهای دانشجویی فعال، جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) هیچگاه فعالیت های خود را به زمینه خاصی محدود نکرده است و همواره در زمینه های مختلف اجتماعی از تامین نیازهای اولیه زندگی (غذا، پوشاک و مسکن) برای نیازمندان تا توجه به مسئله آموزش و همچنین آگاه سازی در اجتماع در خصوص مسائل اجتماعی، به فعالیت و ارائه طرح و برنامه و برگزاری همایش و سمینار پرداخته است.
گروه های هدف جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) را کودکان و زنان تشکیل می دهند و از مهمترین زمینه های کاری که جمعیت خود را در قبال آن مسئول می داند و طرح و برنامه های بسیاری را برای آن دارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-    غذا رسانی به گرسنگان و محرومان
2-    توجه خاص به آموزش و تحصیل کودکان محروم از تحصیل
3-    توجه خاص به ورزش کودکان خانواده های محروم
4-    توجه به مشکلات کودکان: کودکان کار، کودکان بی سرپرست، کودکان بد سرپرست، کودکان بزه، کودکان قربانی اعتیاد، کودکان دچار بیماری های خاص و..
5-    توجه به مشکلات زنان: زنان سرپرست خانوار، زنان بدسرپرست، دختران فراری و آسیب دیده، تن فروشی اجباری در میان زنان و دختران و...
نحوه تامین هزینه های جمعیت
جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی (ع) یک سازمان مستقل مردمی (غیر وابسته به سازمانها و نهادهای دولتی) است و از هیچ ارگان دولتی تاکنون هیچگونه کمک مالی دریافت نکرده است. کلیه هزینه های جمعیت توسط خیرین و اسپانسرهای مردمی و یا صاحبان شرکت ها،کارخانجات و خدمات خصوصی تامین می شود و همچنین طرح های ماهیانه 3000 تومانی جمعیت در میان دانشجویان از دیگر راه های جذب منابع مالی برای جمعیت می باشد. در ضمن جمعیت با برگزاری برنامه های درآمدزا نظیر نمایشگاهها و بازارچه های خیریه و جشنواره های غذا به معرفی و جذب امکانات و منابع مالی برای برنامه های خود می پردازد. جمعیت همچنین خانه های ایرانی و خانه های علم خود را با کمک مردم خیر اجاره می کند و در این خانه ها به ارائه خدمت به کودکان نیازمند می پردازد.

 کاتالوگ نهایی جمعیت را می توانید از اینجا دانلود نمائید  (PDF)
http://sosapoverty.org/EditorFiles/Documents/catalog_nahayi.pdf