سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

روغن کانولا تهدیدی بسیار جدی برای سلامتی


روغن کانولا دشمن سلامتی شماست

اسم روغن کانولا حتما برای تان آشناست، اما کانولا را چه قدر می شناسید؟ کانولا گیاهی از خانواده چلیپاییان که ابتدا ایرانیان آن را کاشتند. کانولا 700 سال پیش برای تولید روغن چراغ به لهستان برده شد و در سال 1845 به فرانسه رسید و کلزا (colza) نام گرفت.

کلزا، گیاهی روغنی است که مقدار مواد مضر "گلوکزینولیت" در کنجاله و "اسید اروسیک" در روغن آن بالاست و مصرف خوراکی ندارد و فقط برای جلا دادن وسایل چوبی همراه روغن برزک استفاده می شود.

پیشینه تولید روغن کانولا

اگر چه در قرن سیزدهم این محصول در اروپا به عمل می آمد، ولی استفاده از آن تا زمان توسعه نیروی بخار عملی نشد. در آن زمان بود که ثابت شد ترکیب روغن کلزا، بهتر از هر وسیله لغزان کننده دیگری سطح فلزات را می شوید.

در سال 1945 این گیاه به کانادا رسید و روی آن مطالعات ژنتیکی صورت گرفت و باعث شد آن را به روغنی خوراکی با درصد اسید اروسیک پایین(مضر و حدود یک درصد) تبدیل کنند.

اولین روغن خوراکی حاصل از دانه کلزا، در کانادا سال 1956 تولید شد. این، سرآغاز پدیده ای بود که بعدها یکی از رویداد های موفق کانادا نامیده شد و محصولی که زمانی مورد توجه کشاورزان کانادا قرار گرفت اکنون یک محصول عمده است که پس از گندم بیشترین درآمد را برای این کشور به همراه دارد و به حدی رشد کرده که دیگر نمی توان آن را یک محصول کانادایی دانست و نام کانولا در بسیاری از کشورها برای مصرف کنندگان نامی آشناست.

امروزه بسیاری از کشورهای دیگر نیز کانولا را کشت می کنند، طوری که دیگر یک محصول کانادایی صرف نیست، بلکه محصولی جهانی محسوب می شود.

روغن کانولا تهدیدی بسیار جدی برای سلامتی
روغن کانولا برای سلامتی بدن مضر است
سال های سال است که دانشمندان، متخصصان تغذیه و مسئولان مردم را به اجتناب از مصرف چربی های اشباع شده و استفاده از روغن های غنی شده سبزی هایی مانند کانولا تشویق می کنند؛ اما همچنان چاقی، بیماری های قلبی عروقی و سرطان به شیوع خود ادامه می دهد؛ اما این روغن نه تنها خالی از فایده است بلکه ضررهای فراوانی برای سلامت دارد.
با اینکه روغن کانولا جای خود را به عنوان روغنی سالم باز کرده است اما فقط یک روغن ارزان، فوق العاده ناپایدار و التهابی است که از دانه های گیاه کلزا گرفته می شود که شدیداً به صورت سمی دچار دستکاری ژنتیکی شده اند. کاربرد اصلی کلزا در ساخت شمع، صابون، رژ لب، روان کننده ها، جوهر و حتی حشره کش است اما چند سالی است که سر از میزهای شام هم درآورده است.
در اینجا به سه دلیل مهم که نشان می دهد روغن کانولا هیچ جایی در سفره شما ندارد می پردازیم:
90 درصد روغن کانولا دچار دستکاری ژنتیکی شده است
با اینکه غذاهایی که دچار تغییرات ژنتیکی می شوند می توانند ما را از قحطی غذا در آینده نجات دهند اما درهمان حال در حال واردکردن سم به بدن میلیون ها نفر هستند. تحقیقی در سال 2011 نشان داده بود که پستاندارانی که به مدت 90 روز غذاهای این چنینی خورده بودند کاهش بسیار بارزی در کلیه و ریه نشان دادند. درحالی که این تنها یک نمونه از موارد نگران کننده دستکاری ژنتیکی برای سلامت است.
روغن کانولا اغلب به عنوان روغن هیدروژنه استفاده می شود
کانولا یک روغن تصفیه شده و فراوری شده است. درواقع این روغن طی فرایندهای صمغ زدایی، سفید کردن و بو زدایی از درجه حرارت بالا و مواد شیمیایی سمی عبور می کند. از سوی دیگر در همین فرایند هیدروژناسیون است که اسیدهای چرب ترانس هم در این روغن ایجاد می شوند که خودشان به مسائل قلبی عروقی دامن می زنند.
روغن کانولا ماده اصلی تشکیل دهنده در آفت کش های غیر شیمیایی است
بسیاری از خوراک هایی که دچار مهندسی ژنتیکی شده اند حاوی میزان بالایی ته مانده آفت کش هستند که تهدید بسیار جدی برای زندگی است. همچنین از آنجایی که ماده تشکیل دهنده اصلی در بسیاری از آفتکش های غیر شیمیایی است خودش به تنهایی یک کشنده فوق العاده اثرگذار است.

مهم این است که بدانیم راهکارهای بازاریابی نباید این باور عمومی را در ما بپروراند که چربی های اشباع شده به افزایش سطح کلسترول و بیماری های قلبی منجر می شوند درحالی که این روغن ها برخلاف روغن هایی مانند کانولا اسیدهای چرب امگا 3 و فوق االعاده ضروری و مفید برای سلامت دارند.

روغن کانولا تهدیدی بسیار جدی برای سلامتی