جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
هزار و یک دلیل برای خوردن صبحانه
در علم تغذیه اهمیت صبحانه به قدری زیاد است که آن را سرمایه ای برای سلامتی طولانی مدت می دانند. افرادی که به بهانه های مختلف از وعده صبحانه رد می شوند، انتخاب های ناسالم تر برای وعده ناهار دارند. این افراد در طول روز بیشتر غذا می خورند و البته به مواد غذایی چرب و شیرین علاقه پیدا می کنند. شاید این به خاطر باور غلط خیلی از مردم باشد که فکر می کنند چون صبحانه نخورده اند و یا مثلاً از صبح گرسنه بوده اند می توانند در وعده ناهار یا شام هرچه می خواهند بخورند.
البته این واقعیت را هم نباید نادیده گرفت که خوردن یا نخوردن صبحانه و حتی نوع انتخاب های غذایی وعده صبحانه در وضعیت قند خون فرد و تمایل او به مصرف مواد قندی و شیرینی ها در طول روز بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
به هزار و یک دلیل بهتر است صبحانه بخوریم، اما به یک دلیل خیلی مشخص، نمی توانیم این کار را انجام بدهیم! دلیل ما این است:وقتی از خواب بیدار می شویم اشتها نداریم.
اصلاً اول صبح دهان ما مزه ی تلخی می دهد؛ چه طور می توانیم به یک صبحانه کامل فکر کنیم؟ البته تابستان ها وضعیت فرق می کند. دیر بیدار می شویم و فرصت داریم مدت ها چرت بزنیم تا کم کم اشتهایمان باز شود. ما چنین آدم هایی هستیم! نگو که تابستان آن قدرها مهم نیست و نگو که اتفاقاً در فصل مدرسه باید حتماً صبحانه بخوریم!
صبحانه چیست؟از من بپرسید می گویم یک وعده غذای زوری که عکس هایش بسیار زیباست و در جست وجوهای اینترنتی می توان زیباترین میزهای غذا را با نام صبحانه پیدا کرد. اما وقتی خودت می خواهی همان صبحانه را بخوری نمی دانم چرا نمی شود!
و اگر از شما بپرسند، می گویید:البته که صبحانه اولین وعده ی غذایی برای تأمین مواد لازم برای بدن است و البته آن ها که صبحانه می خورند به بدنشان کلسیم، فیبر، روی و آهن بیش تری وارد می کنند و در وعده های غذایی بعدی هم بدنشان ویتامین ها و مواد معدنی بیش تری جذب می کند.
تحقیقات مختلفی در این زمینه صورت گرفته که یکی از معروف ترین آن ها را پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا انجام داده اند. این تحقیق نشان می دهد بچه هایی که قبل از رفتن به مدرسه صبحانه می خورند، نمره های دیکته و ریاضی بهتری می گیرند، در مدرسه تمرکز بیش تری دارند و با دیگران بهتر رفتار می کنند و البته نسبت به دانش آموزانی که برای خوردن صبحانه از خواب بیدار نمی شوند، سالم ترند.
دانش آموزانی که با خوردن صبحانه روانه ی مدرسه می شوند، مشکلات رفتاری کم تری دارند.
بنابراین آن هایی که 20 دقیقه قبل از آغاز کلاس، صبحانه میل می کنند، نسبت به گروهی که یک ساعت قبل، صبحانه مصرف کرده اند بیش تر تمرکز دارند و نمره های بالاتری می گیرند.
با توجه به این نکته که بیش ترین فعالیت فکری دانش آموزان در ساعت های آغاز روز است، پس صبحانه باید شامل مواد غذایی ای باشد که بتواند یک سوم کل انرژی مورد نیاز روزانه را (معادل600 تا700 کالری برای پسران و حدود 500 تا 600 کالری برای دختران) تأمین کند.
یک انتخاب، خوردن صبحانه است که به آن اشاره شد. انتخاب دیگر نخوردن صبحانه است که ببینیم چه تبعاتی دارد:نخوردن صبحانه باعث می شود دانش آموزان احساس خستگی کنند و در نتیجه عصبی تر باشند.
وقتی دانش آموز گرسنه باشد انرژی بدنش کاهش پیدا می کند و به دنبال کاهش انرژی بدن نیروی کافی برای فکر کردن ندارد، پس تمرکزش پایین می آید و در نتیجه یادگیری به شدت افت پیدا می کند.
به طور کلی تغذیه ی نامناسب که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین وارد بدن نکند، روی رشد ذهنی و بهره ی هوشی (IQ ) تأثیر می گذارد.
برای تأمین انرژی مورد نیاز بدن در ابتدای صبح انواع نان، مربا، کره، عسل، خامه، حلیم، پنیر، تخم مرغ، عدسی و غلات آماده ی صبحانه مثل برشتوک توصیه می شود. تکه هایی از یک سیب برش زده به همراه پنیر و گردو که پروتئین و فیبر دارند می تواند صبحانه ی سالمی باشد.
البته می توانید یک تخم مرغ سفت شده را بین دو لایه نان گرد سبوس دار قرار بدهید و یک پرتقال تازه به صبحانه تان اضافه کنید.
اگر باز هم میل نداشتیدبرای خودتان پیتزای صبحانه آماده کنید؛ به این ترتیب که یک تکه نان ترد را در نظر گرفته، 3 قاشق غذاخوری پنیرکم چرب روی آن ریخته و تکه های برش خورده ی گوجه فرنگی را روی آن قرار دهید و در پایان حدود یک قاشق چای خوری روغن زیتون و مقدار کمی نمک و فلفل روی آن بریزید.
حالا برای این که نتایج منفی نخوردن صبحانه را از خودمان دور کنیم بهتر است دنبال راه هایی بگردیم که اشتهایمان زیاد شود. مثل همان تصاویر میزهای صبحانه که در جست وجوهای اینترنتی دیدیم و ما را به خوردن صبحانه مشتاق می کند.
اولین راه این است که شب ها کم تر شام بخوریم. این کار به احساس گرسنگی اول صبح خیلی کمک می کند. می توانیم به خوردن صبحانه ای متفاوت فکر کنیم و هم چنین به صبحانه به عنوان بخشی از درمان یک بیماری نگاه کنیم و اشتها ندارم و نمی توانم بخورم، را کنار بگذاریم و البته بهتر است وعده های غذایی را در وقت های معین و مشخصی صرف کنیم.
مثلاً صبحانه ساعت هفت صبح، اگر ناهار در مدرسه هستیم ساعت 12 و اگر در خانه صرف می کنیم بعد از پایان مدرسه و در نهایت شام را حدود ساعت 9 شب بخوریم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست