یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا
اجتماعی کردن کودک خجالتی با روش هایی ساده
نحوه برخورد با کودک خجالتی
خجالت در واقع نوعی ویژگی شخصیتی در کودکان است، نه یک عیب و نقص که نیازی به دعوا و شرمندگی والدین داشته باشد. این ویژگی با تشویق و حمایت والدین قابل اصلاح است جالب است بدانید دانشمندان می گویند خجالتی بودن در بعضی فرهنگ ها مورد پسند و ستایش مردم است و از راه فرهنگ جامعه به کودکان به ارث می رسد.کودک خجالتی که در احوالپرسی های معمول روزانه با دیگران، پشت والدینش پنهان می شود و در جواب احوالپرسی آن ها ساکت می ایستد؛مشکلی که اغلب کودکان و حتی نوجوانان و بزرگسالان ممکن است با آن روبه رو باشند.
در اصل این یک ویژگی شخصیتی است که نباید باعث شرمندگی شود چون نیمی از بزرگسالان فکر می کنند خجالتی هستند و بیش از نیمی از آن ها هم اذعان می کنند که در کودکی خجالتی بوده اند؛ این مشکلی است که با تشویق و حمایت قابل اصلاح است. خبر خوب این که کودکان خجالتی می توانند کم رویی شان را مدیریت کنند. آن ها فقط کمی به حمایت نیاز دارند. پس بهتر است راه های کمک به آنها را پیدا کنید.
خجالت از کجا می آید؟![اجتماعی کردن کودک خجالتی با روش هایی ساده](/web/imgs/27/62/404ko1.jpeg)
برخی از ویژگی های شخصیتی به افراد ارث می رسد بنابراین این ویژگی نیز می تواند در فرد ژنتیکی باشد. تحقیقات نشان می دهد، میل به کم رویی ممکن است ژنتیکی باشد . با توجه به تحقیقات انجام شده در دانشگاه هاروارد در رابطه با نوزادان، 15تا20درصد نوزادان تازه به دنیا آمده در محیط جدید ساکت ، هوشیار و آرام هستند. با وجود این، حدود 25درصد از این نوزادان، نوجوانانی خجالتی نمی شوند در حالی که بعضی از نوجوانان خجالتی ، کودکی پرشورونشاطی داشتند.
ترس از شکست: هستند والدینی که فکر می کنند کودک شان نابغه است و باید هر آنچه لازم است را زود یاد بگیرد. کودکانی که مدام بیشتر از ظرفیت شان از آن ها توقع وجود دارد، زمانی که نمی توانند آن انتظار را درست برآورده کنند احساس بدی پیدا می کنند و این احساس بد تبدیل به ترس از شکست در آن ها می شود و بالطبع آن ها را به سمت شرمساری سوق می دهد.
![اجتماعی کردن کودک خجالتی با روش هایی ساده](/web/imgs/27/62/404ko2.jpeg)
کودکان به دنبال تقلید مدل های تاثیرگذار هستند و این مدل ها می توانند والدین باشند. والدین خجالتی این حس را به کودک شان نیز می آموزند. مادری را تصور کنید که در مهمانی کنار کودک خود ساکت نشسته و هیچ گپ وگفتی با اطرافیان ندارد. همین، یک الگو برای فرزند این مادر می شود.
به کودک تان بیاموزید از دیگر کودکان سوال کند و به جواب های شان گوش دهد. با او صحبت کنید چطور موقعیتی را که باعث عصبی شدن او شده باید مدیریت کند. «اگر در مهمانی عصبی بودی چه کار باید بکنی تا آرام شوی؟ می توانی با یکی از بچه هایی که در مدرسه می شناسی معاشرت کنی، می توانی پیشنهاد کنی که تو هم از مهمان ها پذیرایی کنی، فکر می کنی با دیگر بچه ها درباره چه چیزی می توانی صحبت کنی؟»
با کم رویی فرزند خود همدردی کنید اذعان به آنچه او احساس می کند، بدون داوری منفی، به او کمک می کند احساس بهتری نسبت به خود داشته باشد. دادن این تصور که چیز بدی در رفتار او وجود دارد باعث می شود او حس بدی پیدا کند و در نتیجه خجالتی تر شود. همدردی با فرزندتان به او کمک می کند که مهارت های اجتماعی خود را افزایش دهد و با دیگران ارتباط برقرار کند. به کودک تان نشان دهید، احساس او را درک می کنید. وقتی در یک جشن تولد وارد یک اتاق پر از کودک می شوید به او بگویید:«می دانم سخت است وارد جمع بچه هایی بشوی که این همه سرو صدا می کنند!» این جمله به او کمک می کند حس راحتی بیشتری داشته باشد و بتواند رفتار بهتری از خود نشان دهد.
به کودک تان برچسب خجالتی نزنید «ببخشید، این پسر من خیلی خجالتی است» جمله ای است که مادر و پدر یک کودک خجالتی معمولا زمان روبه روشدن با دیگران به زبان می آورند. غافل از این که این کار اشتباه است! گفتن این که فرزندتان خجالت می کشد یا خجالتی است، به او این پیام را می دهد که چیزی غیرطبیعی در وجودش هست و شما از این بابت شرمنده یا نگران هستید. همین موضوع موجب می شود تا کودک احساس گناه و تقصیر کند.
از احساسات او باخبر شوید و به این نکته توجه کنید که او می تواند بر ترس خود غلبه کند. برای مثال به او بگویید:«گاهی اوقات طول می کشد که تو در یک موقعیت جدید بتوانی با بقیه گرم بگیری، تولد علی یادت می آید چطور در تمام بازی ها دست من را گرفته بودی؟ اما آخر مهمانی کلی با بچه های دیگر اخت شدی و از بازی با آن ها لذت بردی.
عشق تان را ابراز کنید
اجتماعی کردن کودک خجالتی با روش هایی ساده کودک خجالتی شما باید اطمینان داشته باشد که شما او را همان طور که هست، دوست دارید. او راه و روش خودش را برای روبه رویی با موقعیت های جدید دارد و دوست دارد اول مشاهده کند و بعد وارد بازی شود. شما باید به این ویژگی ها احترام بگذارید. همین که فرزندتان را در آغوش بگیرید، نشان می دهد او با همان ویژگی هایش شایسته دوست داشتن شما ست. محبت شما به فرزندتان به او اعتماد به نفس می دهد.
خجالت آن قدرها هم بد نیست!
در پایان به یاد داشته باشید که خجالتی بودن همیشه هم ویژگی بد و نامطلوبی نیست؛ این ویژگی به همراه خود صفات دیگری را هم می آورد که مثبت و مطلوب هستند مثلا احتیاط بیشتر، مشاهده دقیق تر و گوش دادن بهتر به گفته های اطرافیان. حتی گفته می شود کودکانی که خجالتی هستند، در آینده گوش شنوای بهتر و دوستان وفادارتری خواهند شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست