پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زایمان بدون درد با اپیدورال


اپیدورال راهی طلایی برای تجربه زایمان بدون درد

 

شیرین ترین خاطره ی هر مادری درآغوش گرفتن فرزندش برای اولین بار است،و اگر خانمها زایمان طبیعی داشته باشند آن را زودتر تجربه خواهند کرد.با این که زایمان طبیعی به دردناک بودن، معروف است اما این روزها روش های زیادی برای زایمان های کم درد در جامعه رواج پیدا کرده که هرکدام معایب و محاسن خاص خودشان را دارد و می توان آن را طوری تسهیل کرد که در عین حال که بدون درد است، فرد مجبور نشود تن به تیغ سزارین و عوارض بیهوشی عمومی بسپارد.

حق هر انسانی است که در دنیای مدرن طب امروز، درمان بدون درد را طلب کند و برای همین است که بیماران نیز از کشیدن و پرکردن دندان تا سردرد و درد زایمان را با حداقل درد می خواهند.
 

زایمان بدون درد با اپیدورال
بی حسی نخاعی
 
 
در سال های اخیر بی حسی نخاعی (اسپاینال) یا اپیدورال بین خانم های باردار بسیار پرطرفدار شده است.
استفاده از روش اپی دورال، برخلاف تصور عوام، نه تنها تهاجمی نیست؛ بلکه به عنوان تکنیک طلایی استاندارد دنیا معرفی شده است. مادر فقط برای دقایقی حس درد قسمت فوقانی شکم یا همان ناحیه اپی دورال را بلوک کرده و برای این کار از او خواسته می شود تا در حالتی نشسته و کاملا بی حرکت قرار بگیرد و قبل از انجام بلوک، پوست را ضدعفونی و کمی بی حس می کنند. سپس سوزن مخصوصی را در فضای اپی دورال (که فضایی خارج از نخاع است) قرار داده و کاتتر را در جای مناسب گذاشته و سوزن را برمی دارند. داروها را از راه لوله نازک کاتتر تجویز می کنند و چون اعصاب انتقال دهنده بلوک می شوند، 15 تا 10 دقیقه بعد اثر بلوک تا 80 درصد از درد را می کاهد. 
 

زایمان بدون درد با اپیدورال
 نحوه انجام اپیدورال
 
در این روش ها با استفاده از یک سوزن استاندارد، داروی بیهوشی به فواصل مهره های ستون فقرات تزریق می شود.اگر سوزن به فضای نخاعی برسد و دارو در آن منطقه تزریق شود، این روش نخاعی یا اسپاینال نامیده می شود اما اگر سوزن به این فضا نرسد و داروی تزریق شده وارد مایع مغزی نخاعی نشود، از روش اپیدورال استفاده شده است.
از طرفی میزان داروی بیهوشی در روش اول 1.5 تا 1.7 سی سی و در روش دوم 20 تا 30 سی سی خواهد بود.
احتمال خطر
حالا این سوال پیش می آید که ممکن است در این روش ها به نخاع آسیب وارد شود؟ در پاسخ باید گفت بسیار بندرت چنین اتفاقی می افتد و فقط درصد کمی دچار اختلالات زودگذر می شوند که آن هم به مرور زمان رفع می شود.
بسیاری از خانم ها بعد از زایمان و با از بین رفتن تاثیر داروی بیهوشی دچار سردرد و کمردرد می شوند و معمولا نسبت به این موضوع نگران هستند، اما در 99 درصد موارد چیز مهمی نیست و با گذشت زمان و استفاده از داروهای سبک که از سوی پزشک معالج تجویز می شود، مشکل حل خواهد شد. اغلب سردردها نیز با خوردن مایعات کافئین دار و طاق باز خوابیدن از بین می رود و نیاز به دارو هم نیست.
استفاده از روش های بی حسی موضعی، هم برای مادر و هم برای نوزاد مزایای زیادی دارد. معمولا بارداری موجب ایجاد ورم عمومی در دست و پای خانم باردار می شود و همین تورم در حلق، نای، ستون فقرات و در واقع همه اندام های داخلی فرد قابل مشاهده است و هنگامی که در بیهوشی عمومی از لوله تنفسی برای خانم باردار استفاده می شود، ناحیه تنفسی به دلیل تورم کوچک تر و به دنبال آن تبادل اکسیژن با ریه ها کمتر می شود که این موضوع می تواند جان فرد را به خطر بیندازد.
از طرفی به دلیل به هم خوردن آناتومی شکم و بالا آمدن معده و نزدیک شدن مواد بیهوشی به ریه، سلامت خانم باردار به خطر می افتد. از سوی دیگر در بیهوشی عمومی خطراتی هم جان جنین را تهدید می کند.
مثلا خون مادر از طریق جفت با خون جنین در تماس مستقیم قرار دارد و داروهای بیهوشی که در این روش استفاده می شود وارد خون مادر می شود و به دلیل این تماس می تواند به بدن جنین راه پیدا کند بنابر این استفاده از بی حسی موضعی می تواند تا حد زیادی مانع انجام سزارین های بی مورد در کشور شود و در این بین اپیدورال بیشتر از بی حسی نخاعی (اسپاینال) توصیه می شود.
امروزه در اروپا حدود 80 درصد و در آمریکا 50 درصد زنان درخواست بی دردی حین زایمان را دارند اما در ایران چون خانم ها از این موضوع بی اطلاع هستند رو به سزارین می آورند.
زایمان بدون درد با اپیدورال